CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szinte hihetetlen  

Akinek sok pénze van, figyelje az arany árát

Az arany ára felszökött

Van aki ér annyit, mint a testsúlya aranyban? Bizonyára, csak attól függ, hogy kinek? Főleg most, hogy felszökött az arany ára. Nehéz időkben gyakran aranyhoz fordulnak a befektetők. Így történt ez most szeptember 11-e után is, amikor 1 uncia ( 28,3 gr) arany ára 293 dollárra emelkedett és most is 290 dollár felett van. Nézzük meg, hogy kik voltak a világ legnagyobb arany termelői 2000-ben, tonnában kifejezve:

Dél-Afrika 428, USA 355, Ausztrália 296, Kína 162, Kanada 155, Oroszország 155, Indonézia 139, Peru 133, Üzbegisztán 86, Pápua Új Guínea 76.

A Web a személyzeti munkát is segíti. Még a világ legmodernebb cégei is gyakran manuálisan végzik az új szakemberek kiválasztását. Azok a cégek, amelyek a munkavállalók ezreit foglalkoztatják, nem a leghatékonyabb módja így kiválasztani a legmegfelelőbb munkaerőt. Ezen segítendő két holland szakértő 1999-ben kidobta a MrTed-et (www.mrted.com), ami egy alkalmazói szolgáltatásra készült többnyelvű szoftver. Ez lehetővé teszi, hogy a társaságok tisztán digitálisan dolgozzák fel az emberi erőforrással kapcsolatos problémáikat. PC-k segítségével eredményesen kezelik a személyzeti munkát a pályázatok elbírálásától az alkalmazásig. A londoni cég kikölcsönzi a szoftvert az érdeklődő társaságoknak, azután vagy a saját gépükön, vagy a bérbevevőén segítenek a szakértésben. A MrTed az előállítók szerint 30%-kal hatékonyabb és 20%-os megtakarítást jelent. Az eladások január óta hétszeresére nőttek és a múlt héten elérték a 23,2 millió dollárt. Az amerikai piacra most tervezik a betörést.

Autó-gyártók figyelem: eladási csúcs várható. Az amerikai autó-gyártók, mint a Generál Motors, Ford és Toyota azt jósolják, hogy október lesz az év legsikeresebb eladási hónapja. A nulla százalékos kamatú kölcsön fellendítette az eladást, de az elemzők szerint az iparág gondokkal fog szembesülni, amikor a különös lehetőség lecseng.

Európában büntetést kapott a DaimlerChrysler. Az Európai Unió 75 millió dollárra büntette meg a DaimlerChryslert a tisztességes verseny megsértéséért. A vállalat azt tervezi, hogy bírósághoz fordul a büntetés mérséklését kérve.

Szabad a böngészés. Az amazon.com bevezetett egy új szolgáltatást, ami lehetővé teszi, hogy a web oldalát felkereső látogató szabadon elolvashassa a könyv-ajánlót és átfusson a 25 000 könyv oldalain mielőtt megveszi valamelyiket.

Ronald Reagan új rekordja. Az ex-elnök betöltötte 90. évét és ezzel megelőzte John Adams-ot és így Ő lett a leghosszabban élő korábbi amerikai elnök. Felesége, Nancy tartja a rekordot a First Lady-k között a legtartósabbnak bizonyult frizurájával.

A TIME magazin 2001 október 22-i száma alapján



Tvordy György

2001. oktĂłber 20., szombat 11:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület