CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Számítógép otthoni használatra

Tájékoztató a közoktatásban dolgozó pedagógusok számára otthoni számítógép használat,
Internet-hozzáférés támogatása és távoktatási csomag biztosításáról

Október 19-én a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága és Sopron város Önkormányzata szervezésében a soproni Városháza nagytermében ismerkedhettek meg a Sopron és környékbeli pedagógusok a Széchenyi Terv Információs Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Program keretében meghirdetett pályázat részleteivel.
A magyar háztartások négy-öt százaléka rendelkezik internet eléréssel , európai viszonylatban magas költséggel és az internet felhasználók száma is jóval az Európai Unió átlaga alatt mozog. Ezen kíván változtatni a köztisztviselők és közoktatási intézményekben dolgozó pedagógusok számára kiírt pályázat, amelynek fő célkitűzése a számítógépes írástudás tömeges elterjesztése.


A pályázaton hozzávetőleg tízezer köztisztviselő és ugyanennyi pedagógus juthat számítógéphez otthoni használatra. A pályázó köztisztviselőknek nem kell saját forrást biztosítania, csak a különféle távoktatási csomagok vizsgáinak finanszírozását és sikeres letételét kell vállalnia, a közoktatási intézményekben dolgozó pedagógusok esetében a munkáltatónak, vagy az iskola fenntartójának huszonöt, illetve ötven százalék önrészt kell biztosítania az elnyerhető számítógép árából.
Péterfia Éva az Információs Társadalom Főcsoport főosztályvezető-helyettese a részletesen tájékoztatta a pedagógusokat a pályázat feltételeiről, válaszolt a felmerülő jogi, garanciális és finanszírozási kérdésekre


A Cyberpress kérdéseire válaszolva Péterfia Éva elmondta, hogy a tájékoztató megbeszélések iránt mindenütt nagy az érdeklődés,
ezt alátámasztja a köztisztviselői pályázatra leadott közel harmincezer jelentkezési lap.
A pályázattal kapcsolatban kifejtette, hogy az Iformációs Társadalom Fejlesztési Program májusi első pályázati lépcsője után, ahol elsősorban a civil szervezetekről és az információs társadalom bővítéséről volt szó, a mostani két kiemelt célcsoport a köztisztviselők és a közoktatási intézményekben dolgozó pedagógusok, de a következő lépcsőkben az Informatikai Kormánybiztosság a kisvállalkozások és önkormányzatok számára is szeretne pályázatot kiírni. Feltehetőleg nem ugyanígy és ugyanezekkel a feltételekkel, hiszen a tavaly meghirdetett Családi Net PC program sem ugyanilyen feltételekkel indult. Akkor ezerötszáz számítógépet kaptak a pályázó családok, míg a mostani húszezer gép a magyarországi számítógép eladásokhoz viszonyítva jelentős, mert közel egy teljes évi gépeladás mennyiségét jelenti, még akkor is, ha a köztisztviselők és pedagógusok számához viszonyítva kevésnek mondható. Jelenleg még nincs döntés, hogy milyen feltételekkel és ki lesz a következő célcsoport a program folytatásaként.
A tervek szerint a gépek szállítása a nyertes pályázóknak januárban kezdődik, a köztisztviselők számára központi közbeszerzéssel kívánja biztosítani az Informatikai Kormánybiztosság a szükséges mennyiséget, a pedagógusok számára viszont pályázati úton, egy előzetes szűrőn átesett magyar kisvállalkozások lehetnének a szállítók. Így nagyságrendileg egységes áron, egységes minőséget lehet biztosítani az ország minden pontján.
A kormányzat számol a szabad, nyílt forráskódú szoftverekkel is, éppen ezért már a civil szervezetek pályázatán is több operációs rendszer közül lehetett választani. Így a jelenlegi pályázatnál is a Microsoft operációs rendszerei mellett a Linux több változata közül választhat a nyertes pályázó.
A pályázat beadásának határideje pedagógusok részére 2001. november 8., tájékoztatót az internetről a

www.ikb.hu
www.meh.hu
www.bm.hu
www.om.hu

honlapokról lehet letölteni. A pályázat kódszáma: SZT-IS-3

sztoth



2001. oktĂłber 20., szombat 23:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület