CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Újabb rangos víziközmű esemény hozta Sopronba az országot

Jubileumi Főmérnöki Értekezlet

A Víz- és Csatornaművek Országos Szakmai Szövetsége és a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. szervezésében közel 200 résztvevővel két napos Jubileumi Főmérnöki Értekezletnek adott otthont Sopron.
A rendszerváltozást követően alakult szakmai szövetség az 1990-es évek közepén a kamarák megyei alapon történt szerveződését követően és annak következményeként nem az előzőkhöz hasonló megyei, hanem szakmai alapokon fejlődött tovább. A szövetségnek alapvetően három - műszaki, közgazdasági, jogi - bizottsága van.


Havas András a megnyitón köszönti az értekezlet résztvevőit

A műszaki bizottság előkészítésében szervezik minden évben a szakma műszaki részének két főmérnöki értekezletét.
Az első alkalommal, az 1991-ben megrendezett Főmérnöki Értekezletnek szintén Sopron, adott otthont.
A tíz évvel ezelőtti jeles esemény akkori és egy személyben a mostani házigazdája Havas András a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. műszaki igazgatója, a szakmai szövetség műszaki bizottságának a kezdetektől fogva tagja. A jubileumi rangos rendezvényről elmondta, hogy nagyon elégedett azzal, hogy ez a szakmában igen fontos esemény Sopronhoz kötődik, amely egyébként már a második nagy víziközmű rendezvény, amelyre az egész ország Sopronba jön. A konferenciaváros szempontjából és a szakma szempontjából is ez Sopronnak jó.

Most, a jubileumi alkalom okán a két napos Hotel Sopronban tartott értekezlet nem a szokásos menetrend szerint folyt . Ugyancsak a jubileumi jellegéből adódóan, az értekezleten ezúttal általános érvényű előadások hangzottak el és mint szervező házigazda csak Sopron kapta meg a bemutatkozási lehetőséget. Az első nap előadásai az elmúlt tíz évre tettek visszatekintést, a második nap témái pedig a jövőt illető előretekintésről szóltak. A második nap előadásait két fő irány jellemezte. Az egyik, a szakma egyik legfontosabb technikai kérdése - ez az informatikával, az automatizálással, az irányítástechnikával, távműködtetéssel függ össze - a másik, nem kevésbé érdekes - ezek alkalmazásáról szólt. Szintén a házigazda jogán két soproni példa - egy megvalósított, illetve egy folyamatban lévő fejlesztés - került ismertetésre.
A jövő is hangsúlyt kapott az előadások során. Egy sor olyan igen fontos kérdésről is szó esett, amelyek - nem teljesen műszaki jellegű kérdések - de a legjelentősebb kihívások közé tartoznak. Az egyik a szabványosítás kérdése, amely Magyarországon mondhatni, összeomlott. Szó volt az EU-beli direktívák magyarországi teljesítéséhez kapcsolódó jogaszabályokról és szabványokról. A szakmában máig megoldatlan, és ugyanakkor rendkívül komplex vagyonjogi kérdések is terítékre kerültek, akárcsak az - alapjában privatizáció-ellenes szakma - a privatizáció jelenlegi állásáról szolgáló tájékoztatását szolgáló, e témában közép-kelet európai áttekintést adó előadás.
A rangos rendezvény szerves részeként jelent meg az a szakmai kiállítás, amelyen 37 kiállító termék- és szolgáltatási, illetve cégbemutatóval jelentkezett, és amelyet egy felvezező előadás előzött meg. A kiállítás jelentősége mindenképpen nagy, hiszen az üzleti alapon működő technikai hátország termékei, szolgáltatásai biztosítják a víziközmű rendszereinek működését.
Az értekezletet gyakorlati szempontból értékelve Havas András elmondta, hogy annak hozadéka több téren is megmutatkozik. Egyrészt egy továbbképzés jellegű rendezvényről van szó, amely a legfrissebb technikai fejlesztések tekintetében naprakészen tájékoztatja a szakma képviselőit; társcégeknél alkalmazott technikai fejlesztések, bevált megoldások ismertetésével értékes szakmai információkkal látja a résztvevőket. Másrészt a Főmérnöki Értekezlet a szakmának egy olyan találkozási lehetősége, amely a közös konzultáció és egyben a kölcsönös referenciakérés jó alkalma. Ez a két igazi meghatározó értéke mellett, nyilván a kialakult emberi kapcsolatok is fontosak.
Ezeket az emberi kapcsolatokat és természetesen a tartalmas kikapcsolódást is szolgálta az a tanácskozás programjába illesztett orgona és énekkari hangverseny, amely ma már természetes velejárója egy komoly és színvonalas szakmai rendezvénynek és nem utolsósorban Sopron konferencia- és kultúrváros arculatához is illeszkedik.

Fotó: Pluzsik T. és T.:É.



2001. október 26., péntek 19:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület