CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Turcsán Miklós életműkiállítása a Hajnóczy-házban

Ritkán adatik meg, hogy egy festő az utca mindkét oldalát rövid időn belül elfoglalja, főleg ebben az alkalomszegény világban. Persze a tény önmagában nem cáfolja a művészek kiszolgáltatott voltát, de azt biztosan jelenti, hogy vannak erre érdemes művészek és művészetek - s ez önmagában nem baj.


A Körmendi Galériában augusztus 20-án nyílt kiállításáról már írtam. Most a csaknem teljes életmű, de legalábbis annak sokdarabos, részben történeti, részben időrendben megkevert reprezentánsa foglalja el a Hajnóczy házat, a Templom u. 19-ben.


Annyit már bevezetőként is nyugodtan leírhatunk, hogy az alkotások ilyetén keresztmetszete, ha lehet, még jobban kitárja az "alkotó kapuit", még hozzáférhetőbbé válnak a hatások és azok eredményei, könnyen kimutathatók az egyéni fejlődés stádiumai.


Az 1964-től kezdődő képsorozat, mely könnyen áttekinthető rendben sorjázik a falakon, egy szokványosan kezdő, majd egyre inkább öntörvényűvé váló, külső hatásokra - miután a kezdeti dekoratív tusrajzok és virágtanulmányokból érezhetően megmaradtak elemek - alig reagáló művészt mutat be.


Tovább megyek: ha valakit ma megkérdeznek, hogy várhatóan az absztrakt felé hajló kései alkotások - melyekből a figurális elem azért soha nem hiányzik - után milyen kép várható 2001-ben, az aligha tudna rá megfelelni. Bizonyos képi elemek ( símára és legfeljebb néhány színben megfestett alap, mértani formák és színes vonalak, melyekre vagy melyek alá amorf színes és vastagon festett alakok kerülnek, s a legritkábban szerepel személy a festményen, az mégis hangulatában többször találkozik a néző absztrakciójával) felsorolása, mint lehetőség mellett aligha tudna konkrétumot mondani.


Turcsán Miklós szerencsésen erős egyéniség, aki mindenfajta művészeti csoportba tartozás nélkül is elfogadott a közvélemény, neve elé határozott névelőt tett és úgy helyezte el, skatulyán kívül a magyar művészet történetében.


Szívesen ajánljuk - tanulságképpen - minden művészjelölt és a művészet iránt érdeklődő számára a csaknem jövő tavaszig nyitvatartó kiállítás megtekintését. Nem biztos, hogy magáénak fogja mindenki vallani Turcsán művészetét, de egyedülállóként, a szokványoson kívül elhelyezkedőként el kell, hogy fogadja, és az egyéniség tisztelete mindenképpen végig kell, hogy kísérje a látogatót a kiállítás egészén.
- DI -



2001. október 28., vasárnap 21:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület