CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

November 28-30 között több mint háromszáz résztvevő

Európai Régiók Gyűlésének 2001. Évi Közgyűlése

Sopron az a város, amely először ad otthont az Európai Unión kívűli városok közül az Európai Régiók Gyűlése 2001. évi közgyűlésének - tájékoztatta a sajtót a tegnap Ivanics Ferenc a megyei közgyűlés elnöke, a szervező, és Horváth Zoltánné a konferenciaszervező kht. igazgatója, a rendező fél képviseletében.
Az Európai Régiók Gyűlésének nemzetközi szervezete a középszintű önkormányzatokat fogja össze. Jelentős eredménynek számít, hogy a tavaly decemberben a finnországi Seijnajokiban tartott közgyűlés úgy döntött, hogy az idei közgyűlést Győr-Moson-Sopron megye szervezheti meg. Adottságai miatt Sopronra esett a választás, többek között azért is, mert Győrben az ilyen színvonalú megrendezésre csak ötven kilkométeres körzetben lehetett volna szállodákat találni.
A nagyszabású rendezvényre, amely november 28 és 30 között kerül sor a 300-350 tagú szervezet mintegy huszonöt országából, közel 600 résztvevőt várnak, és ennek a nagyságrendnek megfelelően kell biztosítani a résztvevők szállodai elhelyezését, étkeztetését, programját.
A rendezvény helyszíne a Sportcentrum lesz, ahol a konferencia rangjához méltó, nemzetközi színvonalú szinkrontolmács-központot és egyéb kiszolgálóhelyiségeket kell kialakítani.
A konferencia programjával kapcsolatosan Ivanics Ferenc elmondta, hogy a bizottsági ülések, beszámolók és plenáris ülések mellett a második napon Fenntartható fejlődés a kommunizmus után címmel kísérő konferenciát is rendeznek. Csütörtök délután a főtitkár megválasztására is sor kerül. A pénteki plenáris ülés a hagyományostól eltérő módon folytatódik majd, egy pódiumbeszélgetésen uniós szakértők a Külügyminisztérium szakértőivel az uniós csatlakozás fő kérdéseiről fognak beszélgetni.
A rendezvényen részt vesz Szájer József országgyűlési képviselő, a parlament Európai Integrációs Bizottságának elnöke.
Horváth Zoltánné elmondta, hogy az igen jelentős nemzetközi esemény a soproni Konferencia és Kulturális Központnak akár főpróbát is jelenthet, arra nézve, hogy a jövőbeni tevékenysége során miként fog majd működni egy hasonló nagyságrendű konferencia megszervezése és lebonyolítása.
A szombati szabadidős programoknak a soproni városnézésen kívül természetesen része lesz a környéken - Fertő Hanság Nemzeti Park, Nagycenk, Fertőd, Fertőrákos - látogatás. A rangos nemzetközi vendégeknek alkalma lesz majd a soproni borvidék jellegzetes borait is megkóstolni.
Horváth Zoltánné hangsúlyozta, hogy a szervezésben közreműködők - megyei önkormányzat, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, Külügyminisztérium, Gazdasági Minisztérium, Miniszterelnöki Hivatal - között a város is egységesen állt a rendezvény szervezése mögé, annak sikere érdekében. Többek között a Sportcentrum, a Kisalföld Volán Rt., a GYSEV-kertészet, a hostesseket adó Vendéglátóipari Szakközépiskola és természetesen a szállodák között mind jó az együttműködés.
A költségekről szólva Ivanics Ferenc elmondta, hogy a több tízmilliós nagyságrendű költségeket a megyei önkormányzat pályázatok révén szervezett támogatásokból fedezi, de a város is hozzájárul természetbeni juttatással, a Sportcentrum révén, ugyanakkor a szállodai és utazási költségeket az érkező fél állja majd.



2001. oktĂłber 30., kedd 11:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület