CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szinte hihetetlen  

A jótékonyság nemes cselekedet

Segítőkész emberek

Vendéglő tulajdonosok a túlélőkért. Waldy Malouf és Tom Valenti manhattani vendéglő tulajdonosok elhatározták, hogy megsegítik a szeptember 11-én a két toronyban életüket vesztett pincérek-konyha személyzet hozzátartozóit. Létrehozták a Remény Ablaka nevű alapítványt, amire az általuk felkeresett étterem tulajdonosok egy napi bevételük 10%-át utalják át. A Világ Kereskedelmi Központ északi tornyának tetején volt egy étterem, ahol 73-an vesztették életüket, de a két toronyban kb. 250-en haltak meg a vendéglátásban dolgozók. Ez a két ember mindjárt átlátta, hogy az egyébként is alacsony keresetű eltűntek hozzátartozóinak, gyerekeinek segítségre van szükségük. Az eltűntek egy része be sem volt jelentve - bevándorlók voltak -, így az ő családjuk felkeresése még bonyolultabb. Az elmúlt hétig 4 millió dollárt sikerült összegyűjteni.

Waldy Malouf és Tom Valenti

Jótékony Bill Gates. Bill Gates és felesége létrehozott egy 24 milliárd dolláros alapítványt és ezzel a Microsoft a legnagyobb adakozók sorába lépett. Az alapítványt Patty Stonesifer elnökli, aki a Microsoft vezető munkatársa volt és ebben a munkájában idősebb Bill Gates segíti. Pályázatok tömegét kell elbírálni a seattlei központban, ahol elsősorban az orvosi kutatásokat támogatják, amikor egy kutatás abba a stádiumba ér, hogy már emberi életet tud menteni. Ezen kívül előszeretettel segítik az oktatást és a könyvtárakat. Legutóbb 4,9 milliárd dollárt adtak egy maláriát megelőző gyógyszer fejlesztésére, valamint AIDS elleni oltóanyag kísérletére. A könyvtárak Internet kapcsolatát, valamint a kisebbséghez tartozó diákok főiskolai tanulmányait támogatják.

Patty Stonesifer

Olasz orvosi segítség. Gino Strada olasz orvos már nagy gyakorlattal rendelkezik abból a szempontból, hogyan lehet háborús területeken az orvosi beavatkozásra szorulókon segíteni. Már Kambodjában, Rwandában, Észak Irakban és Sierra Leonéban is nagy segítséget nyújtottak és most Afganisztánban a Panjshir völgyben és Kabulban kezelik a sérülteket. A kb. 200 főnyi személyzet helyi önkéntesekből áll. Már 1991-ben is jelen voltak Kabulban a polgárháború alatt és az olasz adományokból eddig már mintegy 200 000 sürgősségi beavatkozást végeztek. Korábban Rwandaban folyó víz, villany áram és tető nélküli helyiségekben dolgoztak, ahol a telehold nagy segítség volt. Most Afganisztánban még ennél is rosszabb körülményekre számítanak.

Gino Strada

Korábbi nagy adományozók.

1. John Harvard. 1638-ban az angliai gyarmatos és miniszter könyvtárát és fél birtokát arra a főiskolára hagyta, amelyik most az Ő nevét viseli.

2. Andrew Carnegie. Az acél mágnás 350 millió dollárt adományozott és 1889-ben a "Gazdagság Szentírása"-ban úgy fogalmazott, hogy "az az ember aki meghal… és gazdag, kegyvesztetté válik".

Andrew Carnegie

3. Julius Rosenwald. A Sears főnöke és szociális reformere 1917-ben kezdett milliókat költeni iskolák építésére és polgári szervezetek létrehozására afro amerikaiak részére.

Julius Rosenwald

4. Irene Diamond. A korábbi hollywoodi alkalmazott, aki először építési vállalkozó férjének hozott létre egy 220 millió dolláros alapítványt, majd saját magának, amelyeket a legnagyobb magán alapítványoknak tekintenek, amit AIDS kutatásra hoztak létre. Az Aaron Diamond AIDS Kutató Központban a HIV fertőzés keletkezését és a kombinált gyógyszeres kezelést kutatják.

Irene Diamond

5. Walter Annenberg. A nyugdíjba vonult kiadó mágnás és műgyűjtő több mint 1 milliárd dollárt adott oktatási programokra, benne 500 milliót az állami iskolák megreformálására.

A TIME magazin 2001 november 5-i száma alapján.



Tvordy György

2001. november 07., szerda 13:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület