CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

"Hétfőn és melegben a legnehezebb játszani"

A Habakuk Bábszínház kiállítása


Kopott, lerobbant, koszos épület... soproni létemre először járok itt. Egy esőáztatta, megviselt plakát tájékoztat a kiállításról. A rozoga, rácsos bejárati ajtó után lépcsősor vezet az emeletre. Körbe-körbe sivár falak.
Azután egycsapásra megváltozik minden: az emelethez közeledve a falak megtelnek színes, ízlésesen bekeretezett gyermekrajzokkal. Érezhetően itt már egy másik világ kezdődik: a gyermekek világa, melyet most bábokon keresztül ismerhetek meg. A folyosón színes lufik sokasága irányít egy közepes nagyságú terembe.

A falakon bábok, rajzok, újságcikkek, vidám gyermekekről készült fényképek és tájékoztató feliratok: Misi mókus kalandjai, Mesék a rétről, Lúdas Matyi, A világszép kecskebéka, A kiskondás... Ilyen és ehhez hasonló mesék, népmesék szerepelnek a színház egyre bővülő repertoárjában. A bábokon és a szintén textilből készült háttereken látszik, hogy gondosan, minden apró részlettel ellátva – és nem utolsó sorban – szeretettel készültek: profi kezek munkái. A gyermekrajzokból az előadások alatt érzett szenvedély, a történettel való azonosulás tükröződik. Gyermekiek, őszinték, igazak, hiszen tudjuk: ők az igazi közönség. Nem színlelnek, kimondják és lerajzolják amit gondolnak. Igazi kritikusok.

Ezeket a benyomásokat erősíti meg a bámészkodásom közben megérkező Fekete Zoltán, a bábszínház vezetője, aki a mostani kiállítás felügyelője is egyszemélyben. Félbeszakítva gondolataimat, kihasználom az alkalmat, hogy a kezdetekről kérdezzem a legilletékesebbet.
– A bábszínház hobbiként indult 1993-ban, majd 1996-ban "nagyüzemben" folytatódott. Nagyon sok meghívásunk van; zömmel Sopronban játszunk (legutóbb a McDonalds-ban léptünk fel több alkalommal), de egyre inkább előtérbe helyezzük a sopronkörnyéki településeket. Sajnos – idő hiányában – nem tudunk minden helyre ellátogatni.
Ezek után magukról a bábokról kérdeztem, az addigra szinte teljesen eksztázisba kerülő (most tényleg látszik, hogy vérbeli "bábos"!) színházvezetőt.
– A báboknak és a háttereknek nemcsak esztétikailag kell megállni a helyüket, hanem strapabírónak is kell lenniük. Sajnos egy-két példa volt már arra, hogy előadás közben leesett a Mókus füle, vagy a Kiskondásnak az ingujja (ez utóbbinál talán így nagyobb a hatás, hiszen szegénylegény...). Kezdetben én készítettem a bábokat, és többnyire manapság is én tervezem őket. A kivitelezésnél azonban akad segítség. És tudod, nálunk minden kinőtt ruhadarabnak megvan a helye. A színtől és mintától függően az anyagból lehet fenyőfa, domb, banán, eper, virág vagy akár mesebeli paripa. Minden csak a kreativitáson múlik (és ebben szemmel láthatóan nincs hiány!).


Fekete Zoltán, a bábszínház vezetője

Zoltán ezután említést tesz a falakat teljes egészében beborító, szellemes és nagyon kedves gyermekrajzokról is:
– Minden előadást követően az óvódákban, iskolákban az óvónők, tanítók közreműködésével rajzok készülnek az általunk bemutatott meséről. Ezeket aztán összegyűjtik és elküldik nekünk. Az idei (szám szerint a második) kiállításra 1500 rajz érkezett, de – pedig legszívesebben mindet kitettem volna – csak 50 került a nagyközönség elé.
- Az egyik falon helyeztük el a zsűri által kiválasztott munkákat. Idén 17 díjat osztottunk ki, emellett rengeteg különdíjat is. Nekünk az a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát. A "jól érezze magát"-hoz az is hozzátartozik – nyúlik vissza egy korábbi témához –, hogy az előadások, a kisgyerekek miatt, szinte sohasem tartanak egy óránál tovább (általában 30-35 percesek). A gyerekek ilyenkor már – bármennyire is izgalmas a történet – nem tudnak egyhelyben megmaradni. Általában akad mindig egy-két, a többinél elevenebb kópé, akiknek a megfékezésére külön módszert dolgoztam ki: mindig is szerettem – és ez már gyakorlattá vált nálunk –, hogy bevonjuk a gyerekeket a játékba. Ilyenkor a bábot a kezemben fogva sétálok a sorok között, szóra bírom a közönséget, és közben kiszúrom azt a bizonyos kiskölyköt. Amikor, a történet folyamát követve, vissza kell jutnom a színpadra, a paraván elé, "véletlenül elbotlom az adott kissrácban", aki meglepődve – és a többiek kacagásától övezve nyugton marad az előadás végéig...

A beszélgetés során Zoltán több érdekességet is elmondott a bábszínházról, a városi és a falusi gyerekek közötti különbségekről (nevezetesen a falusi kissrácok nyugodtabbak az előadásokon), a bábozás jövőjéről. Távozás előtt még megmutatta a vendégkönyvet, melynek utolsó lapját, a még írni nem tudó óvódások töltötték meg saját óvodai jeleikkel (ház, esernyő, virág).
Mire végigjártam a kiállítást, már szinte mindent megtudtam a színházról és bennfentesnek éreztem magam. Fekete Zoltán igazán szakszerű és élvezetes előadást tartott.
A kijárat ugyanazon a kopott lépcsősoron át vezetett. Kint esett az eső, de azért egy nagyon fontos dolgot – melyet már régóta gyanítottam – megtanultam: bármi is történjék, "a lényeg a jókedv"!
Go-Ga
Fotó: Kálmán József



1998. jĂşnius 13., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület