CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A hétfejű tündér a Berzsenyiben

Nem tudom, hogy elgondolkozott-e már valaki azon, hogy a jótékony célú kezdeményezések mindig több irányba hatnak. Egyrészt a jótékony akciót szervező ad a közösségnek, úgy, hogy egyúttal segíti az arra rászorulót; másrészt a segíteni szándékozónak pedig megadja az ajándékozás örömét, úgy, hogy végül a folyamattal egyidőben mindenki a folyamatban keletkező értékekkel gyarapodik.

Amint arról már hírt adtunk a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és a Rákóczi Szövetség Soproni Csoportja jótékony célú kulturális rendezvényeket szervez, amelyekkel három kárpátaljai település - Kisdobrony, Nagydobrony és Tiszaártelek - iskoláit és diákjait támogatja.
Ezúttal az iskola magyar nyelvű színjátszó csoportja Lázár Ervin A hétfejű tündér című darabját mutatta be a Líceum dísztermében. A teltházas előadás osztatlan sikert aratott. A kamaraszínházi körülmények között játszott nagyszínházi produkcióban a színjátszók, rendező és díszlettervező igazi színházi élménnyel ajándékozta meg közönségét.


A szereposztás a következő volt:
Aromo: Bartokos Tamás
Bruckner Siegfrid: Darabos Gergely
Ló Szerafin: Hackl Rita
Szörnyeteg Lajos: Kocsis Zoltán
Vacskamati: Salamon Klára
Mikkamakka: Tompa Ádám
Zordonbordon: Révay Gergely
Gepárd Giza: Bősze Veronika
Dömdödöm: Vincze Bernadett

Rendező: Bartokos Tamás
Zene: Suha Kálmán
Fény/Hangmérnök: Árkosi Máté

Az előadás kapcsán Tölli Balázst, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum igazgatóhelyettesét, a Rákóczi Szövetség Soproni Csoportjának elnökét kérdeztük a rendezvénysorozatról és a Líceum és a Rákóczi Szövetség által gyűjtött adományok céljáról és sorsáról.

- A Berzsenyi Dániel Líceum négy évvel ezelőtti kárpátaljai árvízet követően került kapcsolatba az említett három iskolával, amikor megismertük a kárpátaljai viszonyokat és többszáz könyvet, iskolaszereket és ruhaneműt vittünk ki. Miután minden adományozó mindig szeretné biztosan tudni azt, hogy az adománya odaér, ahova ő szánja, ezért fontos, hogy minekünk a három iskolával közvetlen kapcsolatunk van. A Rákóczi Szövetségen keresztül Kárpátaljáról három ösztöndíjasunk van, olyanok, akiknek a gimnázium ideje alatt, gyakorlatilag az összes költségét - kollégium, étkezés, tankönyv, útiköltség - fedezzük, azzal a céllal, hogy gimnáziumi tanulmányainak befejeztével visszamenjenek Kárpátaljára. Tehát konkrétan ismerjük az ő gondjaikat, amelyek közül az egyik legnagyobb, az, hogy nincsenek magyar könyveik. Az adományok gyűjtésében több alapítvány - a határon túli magyar könyvtárok könyvekkel való ellátását segítő Kölcsey Alapítvány - között, könyvkereskedések, az ovóképző, a városi könyvtár is segített. November 22-én egy komoly mennyiségű könyvből álló szállítmány fog útra kelni a három kárpátaljai településre.
Ezeknek a könyv- és egyéb segélycsomagok kijuttatására gyűjt a Rákóczi Szövetség és a Líceum a meghirdetett kulturális rendezvények szervezésével.


- Hogyan született az előadások rendezésének ötlete?
- A Líceum színháztermének elkészültével megteremtődött annak lehetősége, hogy annak igen korszerű technikai felszereltségét, kamara-jellegű adottságait olyan tevékenységre is használjuk, amely nem feltétlenül a megszokott iskolai tevékenységek közé tartozik. Gondolok arra, hogy egy színházterem mindenképpen használható arra, hogy a városi kulturális palettát színesebbé tegye olyan előadásokkal, amelyek - lehet, hogy nem vonzanak nagy tömeget - de mindenképpen értéket közvetítenek.
Ezek az akciók nem bevételre törekednek. A fellépők nem kapnak gázsit, a közönségtől nem szedünk belépődíjat.
Az eddigi rendezvények között volt egy klasszikus koncert a győri zeneművészeti főiskolások előadásában, aztán egy korszerű hang-, fény-, computertechnikát is igénylő dzsesszkoncert.

- A mai Lázár Ervin darab előadóiról mit kell tudni?
- A színjátszók - öt berzsenyis, egy széchenyis, két egyetemista, egy vasvillás - tulajdonképpen egy baráti társaság, amelyet Bartokos Tamásnak sikerült összehoznia, és amelyet - a bemutatott játék minősége láttán - méltán lehet társulatnak nevezni.

- Az iskola színtársulatának is nevezhető, összeszokott csapatnak, úgy gondolom, sikerült kilépni a diákszínjátszás kereteiből.
- A jótékony akció támogatása és a színházterem hasznosítása okán túl, a társulat fontosnak tartja, hogy legyen egy olyan színház a városban, amelyiket csak a játék öröme, a művészet szeretete és a tehetség tart össze. A társulat önfenntartó. Nem túl jelentős gázsiért, amely az utazás, a szállás, a jelmez, a díszlet, költségeit fedezi, vidéki színházakba - Gyulára, Nagykanizsára - a Dunántúlon olyan helyekre próbálunk elmenni, ahol a gyermekeknek és felnőtteknek nincs semmilyen lehetőségük a színházról komoly tapasztalatokat szerezni. Az iskola szempontjából sem profittermelésről van szó - nem is lehet -, hanem az iskola megteremti annak lehetőségét, hogy a fiatalok játszhassanak. A színháznak ez a játék a lényege, és mi azt reméljük, hogy a színjátszóknak, a közönségnek megmutathatjuk, hogy színházat így is lehet csinálni.

- Bízik az ügy sikerében?
- Optimista vagyok abban a hitemben, hogy a színház a játékról szól, a művészetről és nem arról, amit - különböző igények kielégítése okán - gyakran színház alatt értenek. Azontúl, hogy a Líceum társulata a város kulturális életének újabb színfoltja lehet, úgy gondolom, hogy a gimnáziumoknak a klasszikus értelemben is dolguk a színházat tanítani, és ezáltal egyúttal azt a fajta szemléletmódot is, amely által az iskola a tanítványait megtanítja arra, hogy ne legyenek irányíthatók. Az iskolának az összes többi feladata mellett, komoly feladata megadni diákjainak a színházzal való találkozás lehetőségét. A mai darabról szólva, Lázár Ervint tanítjuk irodalomórán, kikerülhetetlen a műveivel való találkozás. Ráadásul A hétfejű tündér esetében olyan darabról van szó, amely minden korosztályhoz, még a kísérő szülőkhöz is szól. Tervezünk más darabokat is, akár beavató színházat, amellyel a gimnazista korosztály is fogalmat alkothat arról, hogy mit jelent a színház. Szerintem kevés, ha a színházról úgy nyer fogalmat a diák, hogy sznobként egy közönségben ül és tapsol. A színház nem ezt jelenti, mert ha csak azt jelenti, akkor a mai diák majd nézőként és a kultúrát keresőként irányítható lesz, úgy hogy művészet címén bármit elhisz majd; soha nem lesz önálló véleménye, és ha pénze lesz rá, akkor mindazt, amit kultúra címén neki el akarnak adni, meg is veszi. A kultúráról lévén szó ez biztos, hogy egy kényelmesebb megoldás, de semmiképp nem eredményes, nem követhető.
Nem tudom, hogy a soproni színház milyen utakat szeretne járni, de azt mindenképpen jónak tartanám, ha munkájukban az ifjúságra is gondolnának. Sopronban, mint kultúrvárosban sokan vannak a színházat szeretők és a színházhoz értők. A mi kezdeményezésünk - szándékaink szerint - feléjük is nyit. Azoknak az ifjaknak, akik a színjátszásban résztvesznek nem mind az a céljuk, hogy színészek legyenek, de a színházzal való találkozás után egészen mást fognak gondolni sok mindenről; a színházról egészen biztosan. A színháznak felelősséggel kell lennie a közönsége iránt, minden tekintetben, akár az iskolának. Nevelnie kell a közönségét, akár az iskola. Néhány év múlva a soproni gimnáziumok mai tanulói lesznek a színház felnőtt közönsége; minekünk feladatunk, hogy erre gondoljunk, mikor neveljük őket és szeretnénk, ha ebben a színházra is számíthatnánk.



2001. november 18., vasárnap 20:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület