CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Felhőkarcolók-hogyan tovább?

A világsajtóban megjelent rengeteg cikk és véleménynyilvánítás ellenére sem született végleges állásfoglalás a szeptember 11-i egyesült államokbeli tragikus esemény több részletével kapcsolatosan, ám mindezek ellenére egy tény bizonyosan állítható: a szervezők között volt olyan építészmérnök, aki nagyon jól ismerte a terrortámadást követően összedőlt WTC szerkezetét.

    Dr. Lenkei Péter a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára a soproni Líceum dísztermében tartott előadásában Felhőkarcolók-hogyan tovább témában a fenti következtetés mellett még számos, építészeti szempontból felvetett kérdésre kereste a választ. Az előadó a Mária Dorottya Evangélikus Szabadegyetem meghívottjaként, és az amerikai magasépületekkel foglalkozó tanács elnökségi tagjaként, szemléletes képeken mutatta be, a felhőkarcolók fejlődését, szerkezetét, a magasépületek során alkalmazott különböző tervezési koncepciókat. Az előadásból egyértelműen kiderült, hogy az épületszerkezetéből következően igen sebezhető WTC felhőkarcolóban a becsapódást követően hogyan következett be progresszív tönkremenetel, amely ellen - egyébként az amerikai előírásoknak megfelelően - semmilyen szabályozást nem alkalmaztak az épület 1972-73-as építése során. A különböző, magasépületeknél alkalmazott építészeti megoldások ismertetése azzal a következtetéssel is járt, hogy a new york-i terrortámadást követően a szakmának jobban kellene figyelnie több, építészeti szempontból fontos követelményre, azzal együtt, hogy az épületnek biztonságosnak, gazdaságosnak és környezetbarátnak kell lennie, úgy, hogy társadalmi elfogadottsággal is rendelkeznie kell. Milyen terrortámadásra kell méretezni egy felhőkarcolót? Tette fel az egyébként - rettenetesen hangzó - szakmai kérdést az előadó. A kérdés egyben az építészek (vagy inkább beruházók?) a szakmainál nehezebben megválaszolható erkölcsi kérdése is.

    Az előadó véleménye szerint a jövőben épülő magasépületek 60 szintes határig felelnek meg a fenti négy követelménynek, bár az terrortámadást követően kérdés, hogy a negyedik szempont - a társadalmi támogatottság - hogy miként teljesül.

    A világrekordokra való törekvésnek - a minél magasabb épületek építésének - pedig nem lehet következménye az emberi életek kockáztatása.

    A témát teológiai megvilágításba helyezte az a hozzászólás, amely szerint a biztonságos építészeti megoldásként bemutatott "megakötések" alkalmazása, a Bábel tornya építésére igen rezonáló "megalomániára" ad asszociációs lehetőséget. Alaposabban utánanézve annak, hogy a felhőkarcolók zöme, milyen célból épült, lehet, hogy a jövőt illetően a 21. század emberének nem a minél magasabb épületek építésében kellene egymással versenyeznie, hanem inkább "földközelben" kellene megkeresnie a feladatait.



2001. november 23., péntek 10:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület