CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

"Aki sokat késik, nem ember. Aki soha, az sem ember."

Késõk
 

 "Aki sokat késik, nem ember. Aki soha, az sem ember."

A fenti idézetbõl következik, hogy nincs olyan ember, aki még ne késett volna. (Ha mégis akadna ilyen, ne aggódjon, lesz még alkalma bepótolni...)
 A késés okait illetõen nyugodtan elmondhatjuk: ahány késés, annyi szokás. A reggeli késéseket többnyire az okozza, hogy a mindennapi robotban megfáradt, teljesen kimerült emberek képtelenek, vagy meg sem próbálnak idõben felkelni. Jobb esetben csak egy negyedórával - félórával ébrednek késõbb, de "munkatársunkkal" is megtörtént már, hogy négyórás késséssel érkezett a megbeszélt helyszínre - saját bevallása szerint elaludt... Vannak olyanok is, akik egyszerûen elfelejtik, mikor hova kell menniük, s mire eszükbe jut, (vagy eszükbe juttatják,) már nincs idejük arra, hogy pontosan odaérjenek. Ilyenkor megeshet, hogy el sem indulnak - a várható kiakadást elkerülendõ.
 Általános tapasztalat, hogy a késést mindig sietség, rohanás, kapkodás elõzi meg, ami tulajdonképpen elkeseredett, és általában eredménytelen küzdelem a késést hátráltató tényezõk ellen. Ilyen lehet a szomszéd néni, vagy rég nem látott távoli rokon, aki éppen akkor akarja élete történetét elmesélni, mikor már több mint tíz perce várnak az emberre, esetleg a viharos erejû szembeszél (ez mindig fordítottan arányos az ember testsúlyával), de a buszok és egyéb közlekedési eszközök menetrendjét is említhetném, amit úgy alkottak meg, hogy mindig öt percet késsen az ember, bármelyikre is száll fel, s minél jobban siet, annál nagyobb idõközönként járnak.
 Ide tartoznak még a különféle zseb- és karórák, hiszen a sietõ ember idejének több mint felét arra pazarolja, hogy állandóan az órájára pislog, amitõl persze sem õ nem halad gyorsabban, sem az idõ nem áll meg, de még csak le sem lassul.
 Ha már megtörtént a baj, és elkéstünk, jöhet a magyarázkodás. Ez a legszebb a késésben, ugyanis a notórius késõk fantáziája kimeríthetetlen. Hol a beteg nagynéni ápolását nem lehetett hamarabb befejezni, hol elromlott a telefon, mikor ébresztést kértek rajta, hol a lakás kulcsa szublimált, úgyhogy lehetetlenség volt hamarabb elindulni, nem is beszélve a legújabb brazil  filmsorozatról, aminek a mai epizódját nem lehetett kihagyni... és miután a magyarázkodásnak vége, reménykedhetünk, hogy minden komolyabb következmény (ennek mibenlétét az olvasók fantáziájára bízom) nélkül megússzuk.

Réka



1998. november 18., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület