CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Európai Régiók Gyűlése (ERGY) közgyűlésének sajtóközleménye

"A leginkább ifjúságbarát régió díjának átadása" Nordland régiónak

    Az Európai Régiók Gyűlése (ERGY) közgyűlése által meghirdetett verseny zsűrije egyhangúan a norvégiai Nordland-régiót tartotta a 2001. év "Leginkább ifjúságbarát régiójának". Norvégiának ez a tengerparti régiója a 90-es évek kezdete óta egy erőteljes népességcsökkenést élt át, különösen a fiatal szakemberek elvándorlása volt jellemző, mert nem találtak megfelelő állást. A fiatalok munkahelyhez segítését kifejezetten célzó eszközök segítségével ez a helyzet teljesen megváltozott: a fiatalok a régióban maradnak és a munkanélküliségi ráta néhány éven belül 25 százalékról 2,9 százalékra csökkent.
    A zsűri az ERGY régióközi alapító és társszervezeteinek fótitkáraiból, valamint az elnökség képviselőiből állt össze és legutolsó strassbourgi ülésén úgy határozott, hogy a németországi Thüringia és a romániai Temes régióknak elismerő címet adományoz. 14 ország 33 régiója vett részt a versenyen.
    Ez az esemény, melyet 2000 tavaszán az ERGY első ifjúsági konferenciáján, Odesszában kezdeményeztek, minden európai régió előtt nyitva áll és a valóságban több, mint egy régiók közötti verseny. Sokkal inkább arról van szó, hogy új kezdeményezéseket és projekteket állítsanak a versenyzők elé, amivel más régiók is útmutatásokat kapnak arra nézve, hogy a fiatalok elvárásainak és tehetségének meg tudjanak felelni. Cél az is, hogy a fiatalok a döntési folyamatban részt vegyenek és ezáltal is ösztönözzék a politikában való részvételüket.

    Nordland régiót hivatalosan az ERGY közgyűlésén nov. 30-án, Sopronban tüntették ki. A díjátadáson azon régiók fiataljai és magasrangú képviselői voltak jelen, amelyek a versenyben részt vettek. A nyertesnek átadtak egy, az "Aranyserleg" című művészeti alkotást, amely a fiatalság hatalmát szimbolizálja. Ez a díj a svéd Sörmland régió ajándéka és egy Svédországban élö japán képzőművész, Hitoshi Kakizaki alkotása, aki Asa Brand, a Svéd Üvegakadémia tagjának munkatársa.
Ezt a díjat a minden második évben megrendezésre kerülö verseny alkalmával ismételten átadják. Az ERGY felhívást intézett minden európai régióhoz, amely a jövőjét a fiatalokra szeretné építeni, hogy már most kezdjen hozzá felkészülni a 2003- ban ismét megrendezésre kerülő versenyre.



2001. november 30., péntek 16:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület