CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Európai Régiók Gyűlésének Közgyűlése
 

Az  Európai Régiók Gyűlése Közgyűlésének november 30-i programja a Soproni Sportcentrumban a meghidetettek szerint zajlott. A elnökségi ülést  és közgyűlést nyilvános kerekasztal-beszélgetés követte, amelynek témája az EU bővítése és az európai kormányzás volt. A 2001. év leginkább ifjúságbarát régió díjának átadására is sor került, amelyet, az Európai Régiók Gyűlése (ERGY) Közgyűlése hirdetett meg amelyet az ERGY  zsűrije egyhangúlag a norvégiai Nordland-régiót ítélt meg. Erről és az ERGY Közgyűlésése választásának eredményéről az Európai Régiók Gyűlése Közgyűlésének közreadott sajtóközleményeiben tájékoztattuk olvasóinkat.

Az zárónyilatkozatban foglaltakról, illetve a rangos esemény összegzéséről sajtótájékoztatón került sor, amelyen Liese Prokop elnökasszony beszélt arról, hogy az ERGY - az európai régiók politikai szervezeteként mindig is feladatának tartotta a regionális kérdésekre való koncentrálást európai és nemzetközi szinten egyaránt. Az ERGY a négy  bizottság munkájában kifejezésre jutó régiói érdekeltségek képviselete mellett a soproni ülésen új feladatok felvállalásáról is döntött. Egyrészt amint az az elnök asszony kifejtette az ERGY tagjai fontosnak tartják a régiók erősődő szerepének biztosítása mellett, azok  további jogosítványokhoz juttatását. Intézményrendszerein keresztül a régiók alsóbb szintjeit is be kell vonni a közös munkába - jelentette ki Prokop elnök asszony. A régiók Európáját kell megteremteni, amelyben az átlátható és megfelelő jogosítványokkal rendelkező európai kormányzásban érvényesíteni kell a nyitottság, a részvétel, a koherencia elveit.
Másrészt az elfogadott Soproni Nyilatkozatban kifejezésre jut az ERGY azon egyöntetű döntése, amellyel az  az EU bővítését támogatja. Liese Prokop asszony azt is elmondta, hogy Sopron város szellemisége, nagyban hozzájárult az ERGY Közgyűlése sikeréhez. Az itt 1989-ben lebontott vasfüggöny, az első lépése volt annak a folyamatnak, amely az EU bővítése irányába mutatott. Ugyanakkor megköszönte a város, a megye vendégszeretetét, a rendezvény magas szintű szervezését és lebonyolítását.
Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke a házigazda GYMS M Önkormányzat nevében hangsúlyozta, hogy a megyének, Magyarországnak sikerül megmutatni, hogy hol tart a csatlakozási folyamatban és kifejezte azon reményét, hogy, mint mondta 2-3 év múlva Győr-Moson-Sopron Megye is már uniós tagmegyeként vesz majd részt az ERGY munkájában. Erre annál is inkább van esély, mivel amint azt az elnök úr leszögezte a Soproni Nyilatkozat egyértelműen támogatja a csatlakozási folyamatot. A politikus ugyanakkor történelmű jelentőségű találkozónak nevezte a sopronit, amely mind a küldöttek, mind a vendéglátók számára fontos esemény volt, amelyen egyértelműen és egyhangúlag kifejezésre jutott, hogy csak a sokszínű közös Európa lehet a cél, amelyet értékeivel Magyarország is színesíteni tud.


 



2001. november 30., péntek 23:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület