CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete december 4-én előadóülést a tartott a MTESZ Székházban.

Az előadó Kalicz Péter a Nyugat-Magyarországi Egyetem doktorandusza Térinformatikai lehetőségek az erdészeti hidrológiában címmel tartott előadást. Bevezetőjében ismertette a térinformatika, geoinformatika (GIS ) valamint a földrajzi információs rendszer (FIR) fogalmát, amely a földrajzi térbeli adatok és a hozzájuk rendelhető tartalom egységes keretben való megjelenítését, elemzési lehetőségeit biztosítja.

A FIR négy fő eleme az eszközök(hardver), programok, adatbázisok, kezelők ezek határozzák meg, hogy milyen hatékonyan lehet használni a rendszert egy adott feladat megoldására. Jelenleg még mindig a programokra és adatbázisokra fordított szellemi tőke aránya a legmagasabb. Elemezte a földrajzi információs rendszerben használatos három fő adattípus: a pont, a vektor és a raszter sajátosságait és jelentőségét, milyen mérőeszközöket, adatforrásokat lehet társítani a három adattípushoz.
Ezek után két modellezési példán bemutatta a FIR-ben rejlő lehetőségeket. Az előadó az első példán a Tacsi-ároki víztározó hordalékfogó tava (Szalamandra-tó) feltöltődésének modellezését mutatta be, amelyben a több éves raszteres mérések alapján keletkezett adatokból a rendszer a mérések közti felületkülönbségből modellezi a feltöltődés folyamatát.
A csapadéklefolyás modell esetében a lefolyás elemzése a raszter cellákhoz kapcsolódó csapadék mennyiség mérési adatainak feldolgozásával jött létre. Az előadó egy már meglévő térinformatikai rendszer modellezési modulját használta fel a bemutatott folyamatok két dimenziós modellezésére.
Mint a kérdésekből és hozzászólásokból kiderült, ezek az első modellezési kísérletek a Nyugat-Magyarországi Egyetem keretében, amelyek alapján lehetőség nyílik, az erdők vízháztartási adatainak az elemzésére is.

sztoth



2001. december 05., szerda 23:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület