CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szinte hihetetlen  

Csökken a megoldatlan sor

Kézírás is kipipálva

Itt a kézírást megfejtő program. Néha a technika útjai körülményesek. A számítógép billentyűzet szolgált arra, hogy megszabadítson bennünket a kézírástól, most meg az a meglepő dolog, hogy a számítógép fejlesztése el tudja olvasni a kézírásunkat. Úgy becsülik, hogy 2004-re már 200 millió kézírást megfejtő egységet fognak gyártani. A svéd Decuma (www.decuma.se) egy kézírást felismerő szoftvert készítő cég szép bevételre számít. A szoftver figyelembe veszi a kort, a nemet és még a nemzetiséget is, mindazt, ami befolyásolja írásunkat és megérti a felhasználó nyelvére jellemző finomságokat. Kínai és japán karakterekkel is dolgozik, na meg persze a latin betűkkel. Most a szoftver fő piaca a személyi digitális segítség - Casio mostanában adott ki egy közép kapacitású PDA-t (Personal Digital Assistance-t), a BE300-at, ami Decuma szoftvert használ. Más termékek, mint a PC táblák és digitális tollak, amelyek szintén a kézírás felismerésére szolgálnak. A mobil telefonok a kínai piacra szintén a kézírásra támaszkodnak, hogy a szövegüzeneteket megkönnyítsék. Úgy látszik, hogy a Decuma megfelelő időben a megfelelő helyen van.

Az Interbrew új piacra szomjazik. A sörözőkben azt suttogják, hogy a belga Interbrew Dél afrikai sörgyárakkal tárgyal. Elismerték, hogy előzetes érdeklődés zajlik le a SAB-bal, de tagadták, hogy közeli egyesülés várható. Az Interbrew-hoz tartozik a Stella Artois, a Labatt és a Beck's és Kínában is sikeresen működik, meg akarja erősíteni pozícióját a világpiacon azáltal, hogy a második legnagyobb sörgyártó legyen az amerikai Anheuser-Busch után. A világ 50 legnagyobb sörgyártója termeli a világ sörfogyasztásának 70%-át. A világ legnagyobbjai az amerikai Anheuser-Busch és Miller, az európai Interbrew, Heineken és Carlsberg, a brazil Brahma, a japán Kirin és SAB. Ezek szeretnék kiszorítani a kisebb helyi sörtermelőket Kínából és Dél Amerikából. Úgy tartják, hogy nem egyszerű dolog a világ egyik helyén megtermelni a sört és elszállítani a másikba. Jobban szeretnék, ha a fejlődő piacokra költözhetnének a sörivók kedvére és a saját hasznukra.

Tilos az Eu-n kívülre szállítani. A Tesco nemzetközi kereskedelmi cég a bíróságon vesztes lett abban a perben, hogy vihet-e eredeti védjegyű terméket az EU-n kívüli országokba és ott dömping áron árulja. Még egy hét sem múlt el az ítélet hirdetés óta és a Levi-Strauss bejelentette azt a tervét, hogy csökkentett áron árulja termékeit a gyári boltokban egész Angliában.

Az újdonság ereje. Sotheby's nemzetközi aukciós ház a közelmúltban Párizsban debütált és francia képzőművészeti értékeket árverezett, ami 400 éven át francia privilégium volt. A nagy rivális Christie's is heteken belül követi a Sotheby's-t.

A közlekedés rossz oldalán. Az angliai közlekedési infrastruktúra fejlesztései igencsak az EU átlaga alatt vannak. Ennek ellenére az utazási költségek az európai legmagasabbak között szerepelnek, amint az alábbi grafikonon is láthatjuk. A baloldali kék diagram mutatja, hogy néhány európai országban a GDP %-ban mennyit költenek a közlekedésre. A jobb oldali piros diagram pedig azt, hogy az angliai egységhez képest a többi országban mennyivel olcsóbbak a közlekedési költségek.

A TIME magazin 2001 december 10-i száma alapján



Tvordy György

2001. december 13., csütörtök 10:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület