CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Sajtótéjékoztató

Kihelyezett kormányülés Sopronban

    A soproni jubileumi eseményekkel egyidőben a Magyar Köztársaság kormánya Sopronban tartotta kihelyezett ülését. Az ezt követő sajtótájékoztatón Turi Kovács- Béla környezetvédelmi miniszter hivatalosan is bejelentette, hogy a világörökség részévé vált a Fertő-táj, amely másodszori pályázást követően - ezúttal az osztrák féllel közösen - járt sikerrel az UNESCO világörökségi bizottsága előtt. A Fertő-tájat kultúrtörténete, biológiai és ökológiai egysége teszi az elismerésre alkalmassá, amelynek része a nagycenki Széchenyi-kastély, a Hársfasor, a Gloriett-kilátó, a fertőrákosi műemlékkastély és a Fertő-Hansági Nemzeti Park. Osztrák részről Ruszt belvárosa kapta meg ezt az elismerést. Az elismerés pénzbeli elismeréssel nem, hanem kötelezettségekkel jár - hangsúlyozta a miniszter, hiszen ezt a tájegységet úgy kell megőrizni, hogy méltó maradjon az elnyert címhez.

    A kormányülés további témái között szerepelt az afganisztáni helyzet áttekintése. Amint az Borókai Gábor kormányszóvivő elmondta, a kormány megvizsgálta, hogy Magyarország milyen módon tud résztvenni az afganisztáni békefenntartó és humanitárius válságkezelő tevékenységében. A kormány elfogadta a honvédelmi tárca előterjesztését, amely szerint az ország igény esetén egy ötven fős - szakasszisztensekből és szakorvosokból álló - orvos-csoportot küld a térségbe.
    A magyar polgárokkal szembeni kanadai vízumkötelezettség bevezetésével kapcsolatban a sajtószóvivő elmondta, hogy a kormány egy elvi választ fogalmazott meg erre a kérdésre: úgy döntött, hogy minden vízummal kapcsolatos ügyben a viszonyosság elvét fogja érvényesíteni.
    A metróper kérdésében a kormány nyugtázta, hogy a bíróság a kabinet álláspontját tartotta jogszerűnek, ezáltal megszűnt az az akadály, amely a kormány és a főváros közötti értelmes párbeszéd közé állt, mondta a sajtószóvivő, aki leszögezte, hogy a kormány továbbra is fontosnak tartja a főváros közlekedésének fejlesztését, ezen belül a metróépítést is, amennyiben sikerül egy racionális, ésszerű és jól finanszírozható megállapodást kötni.
    Agrárkérdésekkel is foglalkozott a kormány. Megerősítette abbéli álláspontját, hogy azokat a módosító indítványokat támogatja a földtörvénnyel, illetve a nemzeti földalappal kapcsolatosan, amelyek a kis- és középbirtok élet-versenyképességét növelik és szavatolja a föld nemzeti érdekkörben tartását. Ezért úgy döntött a kormány, hogy a jövőben is a 300 hektár földterület bérletét engedélyezi.
    A kormány döntött arról is, hogy az egyházi szolgálat támogatásáért jövedelempótlékot nyújt azoknak az egyházi szolgálattevőknek, akik 5000 lélekszám alatti településeken tevékenykednek. A jövedelempótlék havi 20-30 ezer forintot feltételez, és a mindenkori minimálbér 60 százalékában maximált. Érintett egyházakként a kormányszóvivő a Magyar Katolikus Egyházat ( 980 millió Ft), a Magyarországi Református Egyház (273 millió forint), A Magyarországi Evangélikus Egyházat  (46 millió Ft), a Magyar Zsidó Hitközségeket (35 millió Ft) és a történelmi kisegyházak (15 millió forint) nevezte meg. Megjegyezte, hogy a Magyarországi Zsidó Hittközségek - tekintettel a lélekszámukra - a juttatást a zsidó temetők fenntartása jogcímén kapják majd.
    Egyes olasz vendégvadászok Magyarországon való garázdálkodásának és az ezzel kapcsolatos védett magyarak csempészésének ügye is témája volt a soproni kormányülésnek.
A 2012 olimpia rendezésének ügye is szerepelt a kormányülés napirendjén. Valamennyi párt támogatását élvezi az a határozattervezet, amelyre a kormány a soproni kihelyezett ülésen mondont igent. Ezért közös akarat eredményeként jó esélye van annak, hogy az országgyűlés elfogadja ezt a tervezetet, amely arról szól, hogy Magyarország kész megrendezni a 2012-es olimpiát.
A fölgázellátásról szóló törvénytervezettel kapcsolatosan a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kabinet elkészítette azt a törvénytervezetet, amelyet a jövőben a gazdasági miniszternek kell egyeztetnie a gazdasági bizottsággal.



2001. december 15., szombat 15:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület