CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

"Kellemes, fiam, a lábvíz"

- hangzik el újra és újra körünkben a szállóigévé lett mondás - eredetileg egy bencés tanár válasza volt állítólag a neki ilyen ünnepet kívánóknak. Az ünnep ugyanis valóban nem tűri a jelzőkben való "közösködést". Mint valami féltékeny és szeretetre éhes partner megkívánja azt a leleményességet, hogy olyan mellékneves szerkezetet kerítsünk neki, mely csak az "ő" sajátja, ha már egyszer valamit tényleg ünneplünk.
Ezzel persze senki nem tagadja, hogy a jeles napok többsége szorosan kötődik a munkaszünet és a pihenés fogalmához is, de az egyedi ünnepek - s csak rajtunk múlik, mennyire lesznek azzá, akár évi fordulóval is - egyedi "bánásmódot" igényelnek. Gondolkodó embert kívánnak, aki nem hajlandó elveszni a rohanásban, és komolyan veszi magát azzal, hogy komolyan vesz másokat. Nemcsak aláfirkant valamit egy pavlovi feltételes reflex következményeként, majd lohol a postára, hogy elérjen még idejében a szó a címzetthez.


Rembrandt: Pásztorok imádása - részlet

Nem azt akarom mondani, hogy könnyű megtalálni elsőre a megfelelő kifejezést, de akárhogyan csűrjük-csavarjuk is, a végeredmény mégiscsak az, hogy azt kívánjuk a másiknak, általában jóindulattal, ami nekünk fontos. Akadnak - természetesen - buktatók is, hiszen pl. a karácsony áldottságáról, kegyelemteljességéről lehet, hogy valakinek nem sok fogalma van, sőt lehet, hogy egy-egy tőmondatos idézet az ünnepkör nekünk sokat jelentő eseményeiből a másikat teljesen hidegen hagyja - ismeretlen révén .
Talán a boldogság az egyik olyan állapot, melyet kívánságként mindenki örömmel fogad, hiszen ebbe aztán minden beleképzelhető, s ki nem szeretne boldog lenni? A konvencialitás minden követelményét teljesítőknek ajánlható jó szívvel: baklövéstől így lehet a legkevésbé tartani.
Könnyebb az "hasonló ívásúak" között a köszöntés, az üdvözlet, hiszen egy latin himnusz egy-egy sorának idézése ekként, vagy az ünnepkör összefoglalója "telitalálat" lehet: csaknem bizonyos, hogy a másik is ugyanarra asszociál, s megvan a közösség, az ünnep egyik általános sajátossága.
Mit is akartam mondani?
Talán csak azt, hogy az ünnepek, bármennyire periódikusan ismétlődnek is, mindig egyediek, és az általánosságok nemigen rendelhetők "büntetlenül" hozzájuk. Igyekeznünk kell, nehogy a langyos áztatóvíz hangulata csorduljon ki belőlünk, amikor a másikat köszöntjük!
Szűkebb környezetem már ismeri a történetet, melyet még gyermekkoromból hoztam magammal. De egy vicc, ugye, minden újszülöttnek új, hátha van még, aki nem hallotta! Igazán azonban annak örülnék, ha a kapcsolataimban is kevés maradna a "kellemes" partnerségből, és személyreszabott ünnepek mellett ugyanilyen jellemzőkkel bírna a társkapcsolatok sora is.
Mert ugye, ez is a Karácsonyhoz tartozik?
- DI -



2001. december 18., kedd 16:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület