CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Istvánról és Saulusról

ApCsel 7,54-59 Amikor ezt hallották, haragra gyulladtak, és fogukat vicsorgatták ellene. Ő azonban a Szentlélekkel eltelve fölnézett az égre és látta az Isten dicsőségét és Jézust az Isten jobbján. Felkiáltott: ,,Látom, hogy nyitva az ég, és az Emberfia ott áll az Isten jobbján.'' Erre ordítozni kezdtek, befogták fülüket, s egy akarattal rárontottak, kivonszolták a városból és megkövezték. A tanúk egy Saul nevű ifjú lábához rakták le ruhájukat. Míg kövezték Istvánt, így imádkozott: ,,Uram, Jézus, vedd magadhoz lelkemet!''

Karácsony másodnapja az első vértanú, Szent István ünnepe. Talán furcsán hallatszik elsőre: nemcsak a vértanúk, de üldözőiké is az ünnep. Ha azonban figyelmesen olvassuk a szent szövegeket, akkor felfedezzük benne azok ünnepét, akiknek életében, mint lehetőség benne van a konvertitaság: a megtérés, a Pálfordulás.
Nem a közömbös nézőről, a bamba felhajtás-vadászról beszélek, aki csapódik ide és oda, az áramlattól függően, hanem azokról, akik komolyan veszik a dolgukat. Az ilyen események rájuk hatnak, bennük dől el elsőként a választás. Róluk mondják a szociológusok, hogy igen, őket komolyan kell venni, mert ők maguk is komolyan veszik magukat. Úgy csinálnak rosszat, hogy azt jóként cselekszik. Meggyőződésből.
De ugyanígy, meggyőződésből fogják a másik oldalt is szolgálni, ha az meggyőzi őket igazáról. Közöttük vannak, akik aktív kődobálók, de ott vannak azok a csendes megbízhatók is, akiknek lábához lerakják a gyilkosok a ruháikat.
Csak addig furcsa a gondolat, amíg meg nem látjuk a hitbuzgó Sault ott állni az első keresztény kivégzésekor. Két szent: az egyiket gyilkolják, a másik, a "potenciális" pedig segédkezik: itt még csak a ruhákat rakják a lábához, később ő is aktív üldözővé válik.
Természetesen igaza van minden normálisan gondolkodónak, amikor azt mondja: Na, köszönöm szépen, ha egy ember-halál a megtérés "ára". Márpedig bármennyire is furcsa: legtöbbünket a "bűnünk hajt" Krisztus felé: ezt mondásában Szent Ágoston fogalmazza meg talán a legközismertebben, de mindannyian megtapasztaljuk az idézet igazságát, amikor nyugtalan bensőnk hajt mindaddig, amíg el nem érjük a megbánást és a megbocsátást.
Ezzel szemben ott vannak a közömbösek, a "langyosok", akiket "kiköp az Úr a szájából". Nem azt állítom, hogy az ellenfelek, a másként gondolkodók kellemesek, és könnyű velük a szeretet gyakorlása, csupán azt, hogy mindannyian Saulok, és potenciális Pálok. Kicsiben és nagyban. Minél kisebben, annál "kellemesebb" nekünk, és minél nagyobbak, annál fájdalmasabb ez számunkra, a szó szoros értelmében is.
Kicsiben ugyanis mindannyian Saulok vagyunk, akiknek tétlen lábához rakják le ruháikat minden gonoszság elkövetői - akár ma, a harmadik évezred elején a bűnözők, politikusok, bűnösök bizonyos értelemben tétlenül nézzük az abortuszok áldozatait, akiket szinte szemünk láttára köveznek-kövezünk halálra. A Karácsonyi Kisded ugyan kapott tőlünk 33 év "haladékot", de a "drága árat" ő is megfizette értünk, Saulusokért, akik ruhával vagy kővel a kezünkben, de az Ő szemében potenciális Istvánokként ott álltunk a jászolnál és a kereszt tövében egyaránt.
- DI -



2001. december 26., szerda 10:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület