CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

A kedvezménytörvény alkalmazása Romániában

Csíkszereda: Felavatták a státus-info irodát

(Csíkszereda) * A csíkszeredai városi és a területi RMDSZ irodájában nyitottűák meg péntek délben a státus-info irodát. A szövetségi székházat az elmúlt hetekben alakították át annak érdekében, hogy megfeleljen az ügyfélfogadásnak. Ugyanakkor 8–16 óra között, munkanapokon állandó ügyfélszolgálat működik, ahol az érdeklôdôket személyesen tájékoztatják a kedvezménytörvényben foglaltakról, valamint a magyar igazolványt igénylôk számára szükséges dolgokról is tájékoztatást
adnak. Az irodától a 117-178-as csíkszeredai telefonszámon is lehet érdeklôdni, a már jelzett idôpontokban. Raduly Róbert Kálmán képviselô, területi elnök, a törvény alkalmazását felügyelô csíki testület elnöke egy pohár pezsgôvel köszöntötte az egyházak, a civil szervezetek, valamint az RMDSZ jelenlévô képviselôit. A találkozón ugyanakkor nyilvánvalóvá vált, hogy az alkalmazást illetôen még nagyon sok a tisztázatlan kérdés, ezekre azonban remélhetôleg a szombati marosvásárhelyi Területi Elnökök Ülésén sor kerül. Ráduly Róbert Kálmán lapunknak adott interjúját egy késôbbi számban olvashatják. (Daczó Dénes)
 

Maros megyében: január közepétôl

(Marosvásárhely) * Még az új esztendô jóformán el sem kezdôdött, az elsô munkanap be sem indult a Maros megyei RMDSZ marosvásárhelyi székházában, máris „égni" kezdtek a telefonvonalak, tisztes úriemberek zarándokoltak a volt Knöpfler Vilmos utcába, az új székházba, megtudakolni, hogy akkor mi is lesz azzal a bizonyos magyar igazolvánnyal... Mindenki egyéni helyzetét akarja elmesélni, és apró részletekig menôen kíváncsiskodik. Tudni akarják az emberek, hogy az ô esetükben hogyan történik majd az ügyintézés. Brassai Zsombor tiszteletes, a Maros megyei szervezet ügyvezetô elnöke lapunkat arról tájékoztatta: valószínűleg január 15-e után indul be ez a fajta munka teljes gôzzel. Marosvásárhelyen 2 vagy 3 kihelyezett iroda is lesz a nagy lakótelepeken, ugyanakkor a megye minden városában, nagyobb helyiségében - Dicsôszentmártonban, Szászrégenben, Ludason, Szovátán, Nyárádszeredában, Segesváron is megnyílnak az irodák, ahol ki lehet tölteni az igazolványra vonatkozó kérvényeket. Azokban a falvakban, községekben, ahol lesznek erre felajánlott helyiségek, szintén kihelyezett irodákat nyitnak.
Az még nem körvonalazódott, hogy milyen mértékben vonják be az egyházakat, de tény: sok helységben azok felajánlották a támogatást, az ügyintézésben való részvételt. Marosvásárhelyen 9, vidéken 12 alkalmazott foglalkozik majd fôállásban a státustörvény életbe ültetésével kapcsolatos tennivalókkal. Ha majd beindulnak az információs irodák, akkor ott személyazonossági igazolvánnyal és egy igazolványképpel kell jelentkezni, az űrlapokat személyesen kell aláírni. A magyar igazolványra vonatkozó kéréseket az RMDSZ számítógép segítségével továbbítja a magyar hatóságoknak, és remélhetôen ugyancsak az érdekszövetség értesíti az érdekelteket arról, hogy mikor és hova kell kiutazni az igazolványok átvétele érdekében. (Máthé Éva)

Szatmár megyében: még nem működik a rendszer

(Szatmárnémeti) * A rádióban és a televízióban hallottak alapján (mármint, hogy megkezdôdött a kedvezménytörvény alkalmazása és már beadták az elsô kérvényeket), az év elsô munkanapján valóságos zarándoklat indult az RMDSZ szatmárnémeti székházához .Az illetékes bizottság is a helyén volt, ám tevékenysége csak a tájékoztatásra szorítkozott, mert a kérvényezéshez szükséges űrlap egyelôre sehol .Mint annyiszor és annyi mindenben, Szatmár megye most is a vonal végén.Vagy másról volna szó?
Ilyés Gyula, a szervezet megyei elnöke, aki az országos bizottságnak is tagja, úgy véli: még nem életképes a rendszer. Még a kitöltendô űrlap mintája sem jelent meg (sokszorosítás végett) a szatmári iroda számítógépének képernyôjén! De rövidesen minden tisztázódik és beindul a gépezet. Szombaton lesz Marosvásárhelyen a területi elnökök gyűlése, ahol elsôsorban a kedvezménytörvény alkalmazásával kapcsolatos részleteket tárgyalják meg. Ilyés Gyula szerint az ittenieken nem
fog múlni a kérvények idôbeni kitöltése és eljuttatása az illetékesekhez. Szatmár megyében három iroda kezdte meg tevékenységét: Szatmárnémetiben, Nagykárolyban és Tasnádon. Mindhárom az RMDSZ székházában .Az irodák munkatársai havonta legalább egyszer-kétszer kilátogatnak a körzetükhöz tartozó községekbe, hogy ne az érdekeltek utazgassanak. De azok a vidékiek, akik hamarabb ki szeretnék váltani az igazolványt, az említett városi irodákban bármikor beadhatják kérvényeiket. (Sike Lajos)

Romániai Magyar Szó
 

"Érintettek" a státusztörvényrõl

Január közepétôl nyújthatók be az igénylések a magyar igazolványra a magyar igazolványra

    A státustörvény alkalmazása és a kormánypárttal megkötendô protokollum szerepelt az RMDSZ Területi Elnökök Konzultatív Tanácsának (TEKT) szombaton, Marosvásárhelyen tartott ülésén. A tanácskozás résztvevôi eldöntötték: a státustörvény által nyújtott kedvezményeket igénylôk január 21-étôl jelentkezhetnek az RMDSZ-szervezetek székhelyein.

    A román és a magyar kormány között létrejött, a státustörvény alkalmazására vonatkozó egyezséget pozitívan értékelték mind a romániai magyar közösségek képviselôi, mind a román többség képviselôi - jelentette ki a TEKT ülésének szünetében megtartott sajtótájékoztatón Markó Béla szövetségi elnök.

    "Az egyezmény aláírásával egyrészt elhárultak a státustörvény alkalmazásával kapcsolatos akadályok a romániai magyarok esetében, ilyen szempontból egyetértünk az egyezmény tartalmával, beleértve a munkavállalásra vonatkozó szabályozásokat is.
Másrészt az egyezmény a román-magyar kapcsolatok fejlôdéséhez is hozzájárulhat" - tette hozzá az RMDSZ elnöke.

    Markó Béla hangsúlyozta: a Velencei Bizottság jelentése, valamint a román-magyar kormány által elfogadott memorandum értelmében az RMDSZ tevékenysége a státustörvény alkalmazását illetôen kizárólag a tájékoztatásra, az egyes kritériumok teljesítésére vonatkozó információk továbbítására korlátozódik, semmiképpen sem a magyar igazolvány megszerzésére tett ajánlásból áll.

    A kritériumok között az önként tett nemzetiségi nyilatkozat mellett prioritásként jön számba az RMDSZ-tagság, vagy egy magyar civil szervezethez, egy magyar egyházhoz való tartozás. Az ezzel kapcsolatos információkat az RMDSZ továbbítja a magyar hatóságoknak. Ezekre hárul a továbbiakban a dokumentációk kitöltése, a jóváhagyások megadása és kiosztása. Másik kritérium a magyar nyelvtudás. Markó Béla kijelentette: jelen pillanatban nem tartozik az RMDSZ tevékenységéhez a magyar nyelv ismeretének ellenôrzése. "Az RMDSZ nem vizsgáztat, nem szervez kihallgatást a magyar nyelv ismeretének ellenôrzésére."

    A kivételes esetek kapcsán Takács Csaba ügyvezetô elnök kifejtette: ilyenek bizonyára lesznek, ám az RMDSZ szolgáltatásai a kérvényezôk többsége felé irányul, nem pedig az egyedi eseteket hivatottak megoldani. Ennek ellenére az RMDSZ a kivételes helyzetben levôknek is a lehetôségek szerint segítséget nyújt. Takács Csaba szerint az RMDSZ-nek jelenleg mintegy 400.000 fizetô tagja van, a magyar egyházak nyilvántartásában pedig 1.400.000 magyar szerepel.

    A TEKT döntése értelmében a státustörvény által nyújtott kedvezményeket igénylôk január 21-tôl jelentkezhetnek az RMDSZ-székhelyeknél.

Népújság, Marosvásárhely



2002. január 06., vasárnap 11:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület