CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Növekvő vállalkozási kedv-Gazdaságélénkítés-Egészségügyi beruházás

Mérlegen: Sopron négy éve

(Kisalföld) Sopronban 2000-ben 1798 gazdasági társaság és 3121 egyéni vállalkozás működött. A gazdasági társaságok összes  jegyzett tőkéje megközelítette a 15 milliárd forintot.

Növekvő vállalkozási kedv
    Az adatok szerint szembetűnő, hogy 1999-től jelentősen megnövekedett a vállalkozói kedv, hiszen ettől az időponttól
kezdve évente több mint 340 új egyéni vállalkozói igazolványt adtak ki.
     Sopronban és környékén működik a megye gazdasági szereplőinek 18,9 százaléka. A város iparszerkezete a rendszerváltást követően jelentősen átalakult, s meghatározóvá váltak a kis- és középvállalkozások. Előtérbe került a szolgáltatás és a kereskedelem, összefüggésben az idegenforgalommal, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a
bevásárlóturizmus. Sopron költségvetésének közel húsz százalékát – 1,8–2 milliárd forintot – adják a különböző helyi adóbevételek. Ezek közül is a legjelentősebb az iparűzési adó, amely 1998-tól dinamikusan növekedett. Ebben a
 választási ciklusban a kormányzat kiemelt figyelmet fordított a városra, s különböző – pályázatokon elnyert – támogatásokkal segítette a felújításokat, fejlesztéseket, beruházásokat.
Többségében eredményesek voltak az uniós pályázatok is.

Gazdaságélénkítés

    Sopronban az elmúlt években lezárult az a folyamat, amely a rendszerváltást követően egész iparágakat – például textilipar – tüntetett el. Sőt, új, magas technológiájú, környezetbarát iparágak jelentek meg. Ezzel párhuzamosan csökkent a munkanélküliség (2001. júniusában 1,6 százalékos volt a ráta), amely jellemzően mindig sokkal alacsonyabb volt az országos
 átlagnál. Egyes területeken pedig hiány alakult ki.
    Az önkormányzat gazdaságélénkítő munkájában a legfontosabb volt az infrastruktúra javítása.
Jelentősen fejlődött a közmű- és a szennyvízcsatorna-hálózat, és hamarosan  megkezdődik – ISPA-támogatással – a közel
ötmilliárd forintos regionális szennyvíztisztító bővítése, korszerűsítése. A város polgárai azonban joggal kifogásolják az utak, járdák, közterületek állapotát.

 Ipari park és inkubátorház

    A szolgáltatási szektor erősítését jelentheti már a közeljövőben a konferencia-központ építése, amelyhez szintén jelentős hazai és nemzetközi támogatást sikerült elnyerni. Az 1,3 milliárdos költségvetéséhez 300 milliót a Phare-CBC-program biztosított, 400 milliót pedig a Széchenyi-terv.
    A gazdaságélénkítés harmadik területe olyan  környezet kialakítása, amely vonzza a befektetési tőkét. Ezt a célt szolgálja az ipari park és a leendő inkubátorház.

A legnagyobb magyar egészségügyi beruházás

    A könyvtár ideiglenes helyre költözött, viszont már épül az új zeneiskola. Nagy figyelem övezi a kórház rekonstrukcióját, amely az elmúlt öt év legnagyobb magyar egészségügyi beruházása. Ez óriási eredmény, még akkor is, ha sokan vitatják egy ilyen nagyságú intézmény soproni szükségességét. Akik a belvárosban járnak, azok megállapíthatják, hogy a műemlék épületek
homlokzatfelújítása ismét európai színvonalú. Erre is jelentős összegeket fordítottak műemléki pénzek felhasználásával. Igaz, akad még néhány épület, amely méltatlan környezetéhez, de ezek sorsa is hamarosan rendeződik. Már a jövőbe mutat, de meg kell említeni, hogy elkészült Sopron új általános rendezési terve, amely a város fejlődésének egyik kulcsfontosságú eleme.

 Milliárdok pályázatokon

     Sopron növekedését jelzi, hogy közel 169 négyzetkilométernyi közigazgatási területéből egyre többet vonnak belterületbe. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi majdnem 21 négyzetkilométernyi beépíthető terület akár ötven százalékkal is nőhet a tervek szerint. Erre szükség is lehet, mert Sopronban az elmúlt években szinte már minden talpalatnyi helyet beépítettek. Míg 1988-ban összesen 208 lakás épült, addig 2001-ben már 419. Ennek közel fele magánerős beruházás volt. Folytatódott a szociális bérlakás-építési program és újabbakat is előkészítettek. Az más kérdés, hogy nagyobb az igény, mint a lehetőség, ezért még mindig sokan laknak méltatlan körülmények között. Az 1998-ban állandóra bejelentett lakosságszám – 54.303 – az elmúlt négy évben csupán 385-tel gyarapodott, viszont háromezerre tehető az ideiglenes lakosok száma, akik közül sokan külföldön dolgoznak. A lakosság gazdagodásának egyik lehetséges mutatója a gépkocsik száma. Sopronban 1998-ban 14.676 bejelentett autó volt, az elmúlt évben pedig 15.769.
    Sopron az elmúlt ciklusban a különböző hazai pályázatokon 3 milliárd 546 millió 172 ezer forintot nyert, míg uniós pénzekből 2 milliárd 885 millió 948 ezer forint folyt be kasszájába.
    A fenti adatokat, tényeket összevetve elmondható, hogy Sopron és lakosságának egy része jelentősen gyarapodott az elmúlt
 három-négy évben.

Horváth Ferenc
Forrás: Kisalföld
Fotó: Soproni KépIndex



2002. január 14., hétfő 09:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület