CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Dr. Szájer József: az erdő Sopron és környéke egyik értéke

A Soproni Parkerdő múltja, jelene és jövője

    A 2400 hektár területű Soproni Parkerdő - a pilisi után - Magyarország második legnagyobb parkerdeje amelynek helyzete több szempontból is sajátságos.


Jámbor László igazgató és dr. Szájer József a Felkelő emlékműnél

    A Soproni parkerdő múltjáról, jelenéről és jövőjéről tájékozódott dr. Szájer József országgyűlési képviselő a parkerdő területén tartott bejáráson, amelynek első állomása az Ágfalvi csata és pihenőerdő néven - a Károly-magaslati parkolóban - létesített komplexum volt.

    1998-ban került kidolgozásra a Soproni Parkerdő közjóléti fejlesztési terve, mely keretén belül nagyszabású beruházási program kezdődött el.

A Károly-kilátónál

    Jámbor László a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. igazgatója és Varga Tamás a Soproni Erdőkért Környezetkultúra Alapítvány képviselője vezetésével dr. Szájer József a Károly kilátó épületében megtekintette a hivatalos múzeumként működő, Kitaibel-Gombocz-Kárpáti a soproni kötődésű botanikusok életmunkáinak emlékkiállítását. A jellegében és anyagában egyaránt egyedülálló gyűjtemény megvalósítása az utóbbi három év egyik jelentős eredménye, valamint része azoknak a jövőbeni fejlesztéseknek, amelyek még megvalósítandó területei közé a parkerdei centrumok infrastruktúrájának javítása és új berendezések telepítése sorolhatók: előadóterem, erdész arcképcsarnok, erdei élménypark létesítése a Károly magaslatnál, a Várhely környéki történelmi emlékpark helyreállítása, mederkotrás a Szalamandra tónál, valamint piknik eszközök telepítése.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a parkerdei létesítmények négy tömbben, egymástól több kilométernyi távolságra helyezkednek el: a szárhalmi parkerdő, a Páneurópai Piknik helyszínen létesített Európa Park és a Nagycenki Kastélypark és Hársfasor szintén a parkerdő része. A fejlesztés még megvalósítandó területei ezért kiegészülnek a Nagycenki Kastélypark és Hársfasor teljes felújítását, valamint hosszú távú kezelési tervének kidolgozását és végrehajtását célzókkal, Szárhalomban a Gyöngyvirág Tanösvény felújításával és az Európa Park állapotának folyamatos szinten tartásával.
Dr. Szájer József megtekintette a Gombocz Endre természetismereti házat, amely kutatószobával, tematikus kiadvány- és információs anyag gyűjteménnyel áll a szakemberek és természetszeretők rendelkezésére.

Varga Tamás bemutatja a Kitaibel-Gombocz-Kárpáti emlékkiállítást

Amint azt a bejárást vezető szakemberek elmondták a parkerdei látogatók száma meghaladja az évi egy millió főt, ezért a terhelés mértékére való tekintettel, illetve a kisebb természeti zavarást biztosító, megfelelő ellenőrzés megvalósítása érdekében ki kell kidolgozni a parkerdő jövőbeni fejlesztési koncepcióját, amely révén a látogatókat több parkerdei - infrastruktúrával felszerelt - centrumba lehet majd irányítani.


A Gombocz Endre természetismereti ház vendégkönyvébe

Az erdők közcélú feladatainak hatékonyabb ellátására, a rendelkezésre álló források bővítésére a TAEG létrehozta a kiemelkedően közhasznú besorolású Soproni Környezetkultúra Alapítványt, amely társadalmi összefogásban - a térség önkormányzataival, idegenforgalmi szervezeteivel, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal és felelős polgárokkal - dolgoznak tovább a Soproni Parkerdő állapotának további fejlesztésén, amelynek további támogatására dr. Szájer József ígéretet tett, mert mint mondotta: Sopron és környéke egyik legnagyobb értéke - a műemlékek mellett - az erdő.

balogh



2002. január 14., hétfő 09:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület