CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Megbontották a magyar többségű választókerületet

       Hat munkácsi járási – Dercen, Barkaszó, Fornos, Izsnyéte, Szernye, Csongor –   és két ungvári járási – Kis- és Nagygejőc – magyar ajkú települést szakítottak el az egyetlen magyar többségű kárpátaljai választókerülettől, amelyből a magyar szavazók   többségének köszönhetően két korábbi választási ciklusban már sikerült egy-egy   magyar képviselőt bejuttatni az ukrán parlamentbe. Történt mindez annak ellenére,   hogy gyakorlatilag néhány nappal korábban a KMKSZ által kezdeményezett   aláírásgyűjtési akció keretében a hat munkácsi járási település lakosságának mintegy   hetven százaléka egyértelműen állást foglalt a magyar többségű választókerülethez   való tartozás mellett.
      A kárpátaljai tömbmagyarságot magában foglaló választókerülettől ezzel a döntéssel együttesen közel 10 ezer választásra jogosult, túlnyomó többségében   magyar ajkú lakost szakítottak el. Mindezt aligha ellensúlyozhatja, hogy a   választókerületről ugyancsak leválasztották a Técsőtől délkeletre fekvő ukrán   lakosságú településeket, mivel egyúttal csatolták hozzá a mintegy 90 százalékban   ukrán Királyháza nagyközséget, s az ugyancsak nagyszőlősi járási Szőlősegres (Olesnik) és Veréce (Verjacja) szintén döntően ukrán lakosságú községeket.
      – Sérelmesnek tartom, hogy a Központi Választási Bizottság a lehetőségek   ellenére nem vette figyelembe a lakosság többségének véleményét – kommentálta az   eseményeket lapunk kérésére Fodor István, a KMKSZ Derceni alapszervezetének   elnöke.
– Ami történt, az nem egyéb, mint a demokrácia megkerülése az érvényes   törvények segítségével.
– Értetlenül állunk a történtek előtt – mondta Györke Róbert, a KMKSZ   Nagygejőci Alapszervezetének elnöke –, hiszen korábban semmi sem utalt arra, hogy   községünket a munkácsi választókerülethez (!) csatolják. Természetesen szeretnénk
  továbbra is a tömbmagyarságot magában foglaló választókerülethez tartozni, s ezért,   ha kell, készek vagyunk aláírásgyűjtésbe kezdeni.
      Hozzávetőleges számítások szerint a nem egészen három hónap múlva sorra   kerülő parlamenti választások előtt végrehajtott átszervezés ellenére marad némi   magyar túlsúly a Beregszász központú választókerületben, ám ez mit sem változtat a   tényen, hogy a lépés súlyosan sérti a kárpátaljai magyar kisebbség érdekérvényesítési   képességét. A KMKSZ elnöksége nyilatkozatában ennek megfelelően  felháborodásának adott hangot a történtek miatt. Mint lapunknak a Szövetség
  képviselői elmondták, a Központi Választási Bizottság lépése már csak azért is   érthetetlen, mivel az egész országban mindössze két megyében változtatták meg a   választókerületek számát az 1998-as parlamenti választásokhoz képest: a Herszoni   területen hatról ötre, míg Kárpátalján ötről hatra nőtt a számuk, ráadásul az   átszervezés ezzel együtt megoldható lett volna anélkül is, hogy magyarok lakta   településeket szakítsanak el a hetvenkettes számú parlamenti választókerülettől.
kg – vb
 

***

 Kárpátalján péntek óta kérhető a magyar igazolvány

       Pénteken Kárpátalja valamennyi magyarok lakta településén elkezdődött a   magyar igazolvány kiadására vonatkozó kérelmek benyújtása.
      A magyar igazolvány és a magyar hozzátartozói igazolvány kérelmező űrlapjait   már eljuttatták a több mint száz kárpátaljai magyarlakta településre. A megyében 156   ügyintéző fogadja az igénylőket, és tölti ki az űrlapokat. A kitöltött űrlapokat a
  Munkácson kialakítandó központi iroda, illetve az Ungvári Főkonzulátus dolgozza fel.
  Mint Gulácsy Géza, a KMKSZ elnökségének tagja lapunknak elmondta, az első időben   jelentős számú igénylő várható, azonban reményeik szerint ez nem okoz majd   fennakadást. Szakács Zoltán ungvári magyar főkonzul tájékoztatása szerint a kérelmek   begyűjtését és továbbítását végző iroda indulásra kész a főkonzulátuson. Az első   igazolványok kiadása mintegy három-négy hét múlva várható.
      Fontos megjegyeznünk, hogy a kérelem beadásának nincs határideje, s az  űrlapok is kellő mennyiségben állnak rendelkezésre. A kérelem személyesen nyújtható   be a településen működő helyi megbízott segítségével. Ehhez mindenképp szükség   van a személyigazolványra, s egy darab 32x45 mm-es színes, lehetőleg nem fényes fényképre. Ezenfelül a különböző adatok igazolására felhasználhatók más   dokumentumok is, mint pl. a születési bizonyítvány, házasságlevél, katonakönyv stb.,
  ezért jó, ha az igénylő ezeket magával hozza. A magyar nyelvet megfelelően tudó igénylők számára egyéb dokumentumra nincs is szükség. A magyar szervezetben   betöltött tagságot a tagsági igazolvány felmutatásával lehet igazolni, ez esetben az   igazolvány fénymásolatát csatolni kell. Ugyancsak fénymásolatot kell csatolni arról a dokumentumról, pl. katonakönyvről, amely államilag igazolja a kérelmező nemzetiségét. E két utóbbi lehetőség valamelyikét azonban nem muszáj igénybe venni, csak akkor, ha az érintett nem tudja megfelelő szinten a magyar nyelvet.
      Az igénylések fogadását segítő ügyintézőknél az első néhány nap jobbára a   tájékozódás jegyében telt, a legtöbben az igénylés benyújtásának feltételeiről szerettek volna tájékozódni, bár például a nagyszőlősi irodát már az első napon mintegy
  negyvenen, a munkácsit pedig mintegy ötvenen keresték fel.
    Mint megtudtuk, az  illetékesek e hét végére várják az igénylők tömeges jelentkezését.
kg

Kárpátalja-online
 



2002. január 14., hétfő 19:32


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület