CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Doni Hősök Emléktúrája - soproni résztvevőkkel

    A Hagyományőrző Egyesület Soproni Tagozatának tíz fős csapata is részt vesz a január 18-án a veszprémi magyar-német katonatemetőben megemlékezéssel és koszorúzással kezdődő a három napos "Doni Hősök Emléktúráján".
    A második alkalommal megrendezett túra célja emléket állítani azoknak, akik a Magyar Királyi Honvédség tagjaiként a szovjet fronton, 1942-43 telén hősi halált haltak, eltűntek, megsebesültek, fogságba estek, és mindazoknak, akik túlélőként résztvettek a harcokban.

    Téli menetgyakorlatot és táborozást a Pápai Huszáregyesület II. világháborús tagozata szervezi és az elsősorban a második világháborús katonai hagyományőrző csapatokra épül. A túrán résztvevők korhű ruházattal és fegyverzettel, felszereléssel, - szervezett tábori ellátással, szálláshellyel - teszik majd meg a közel 60 kilométeres távot, újraelevenítve a kor körülményeit, viszontagságai.
A  hagyományőrzők mellett a túrán résztvesznek a MH hivatásos, szerződéses és nyugállományú tagjai is.
    Az első napon - a tervek szerint - a menet ünnepélyes elindítását követően a résztvevők Nemesvámosra menetelnek majd. A második napon az 5 órakor történő ébresztő után Nagyvázsolyig menetel a csapat. Vigándpetend érintésével a taliándörögdi Pegazus Fogadó istállójában leterített szalmán szállnak meg a csapat tagjai. 
    Harmadik napon érkeznek majd az emléktúra végső céljához, Tapolcára. A hagyományőrző fiatalok Szombathelyen, Veszprémben és Tapolcán templomi istentiszteleten emlékeznek a II. világháború hőseire.
    Az emléktúrán résztvevőknek a kötelező, előírás szerinti ruházattal, felszereléssel és fegyverzettel kell rendelkezniük. Előírt felszerelés, amit természetesen a fegyverzettel együtt a katonák magukkal visznek: rohamsisak, tölténytáskák, 34 M evőedény, gázálarctok, 4 darab köpenyszíj, 39 M svéd hátizsák, sátorlap, khaki pokróc, hálózsák, étkészlet konzervnyitóval, szappan, törülköző, fogkefe, fogkrém, botrotva, fehénemű, egészségügyi felszerelés, korhű zseblámpa, gyufa, varrókészlet, cipőtisztító felszerelés, gyalogsági ásó, egy adag hideg élelem. A tartalék élelem: 1 darab 400 grammos készétel konzerv, 2 darab 33 dekagrammos vagdalthús konzerv, 50 dgk kenyér, 1 tábla étcsokoládé, 1 zacskó szőlőcukor.
    A szervezők a résztvevőkkel a rendszabályt is pontosan közlik, amelynek szigorú betartását azért tartják szükségesnek, hogy az emléktúrát céljához és szelleméhez méltóan tudják végrehajtani. Ehhez a két nap alatt "katonásan", az utasításokat végrehajtva kell viselkedniük, szeszesitalt nem fogyaszthatnak, a dohányzásra pedig külön engedélyt kell kérniük.

Fotók: A soproni hagyományőrzők városi rendezvényeken
           cyberpress.sopron.hu
 



2002. január 17., csütörtök 22:03


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület