CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Keretmegállapodást az Oktatási Minisztérium és a vidék fővárosai között

    A Megyei Jogú Városok Szövetségének tagjait látja vendégül Sopron.
    Január 18-án a választányi ülésre, 19-én a MJVSZ  közgyűlésre kerül sor.
   A választmányi ülést követően a soproni Városháza dísztermében - dr. Pálinkás József oktatási miniszter, Szita Károly MJVSZ elnök és dr. Gimesi Szabolcs  Sopron polgármestere részvételével - sajtótájékoztatót tartottak, amely egyben alkalma volt az Oktatási Minisztérium és a Megyei Jogú Városok Szövetsége közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásának.
    Az Európai Unióhoz való csatlakozáshoz kapcsolódva, a magyar oktatási rendszerre az Unióban való sikeres helytállásban háruló kiemelkedő szerep fontosságát felismerve döntött az OM és a MJVSZ a keretmegállaposdás megkötése mellett. Ennek fő célja a világviszonylatban is kiemelkedő színvonalú oktatás megőrzése és továbbfejelsztése.

Dr. Gimesi Szabolcs Sopron MJV polgármestere, dr. Pálinkás József oktatási miniszter és Szita Károly a MJVSZ elnöke

    Dr. Gimesi Szabolcs köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit. Szólt arról, hogy Sopronban - a város iskolavárosi rangjához méltóan - hosszú évtizedek óta kiemelt szerepe van az oktatásnak. Mint mondta, úgy gondolja, hogy a városnak alapfokú, középfokú egyházi és állami iskolái mellett működő minisztériumi kezelésben lévő intézményei által meghatározott rangnak is szólt, az hogy a MJVSZ elnöksége erre az alkalomra tette az Oktatási Minisztériummal való megállapodás aláírását.

- Egy éve kezdődött el az a folyamat, amely során a MJVSZ kezdeményezte a munkája során fontos szakterületekkel, minisztériumokkal az együttműködési megállapodások megkötését - mondta Sztita Károly a MJVSZ elnöke, aki kifejtette, hogy a szövetségnek több tárcával van már együttműködése, azzal a nem titkolt céllal, hogy felhívja magára a figyelmet, illetve felhívja a tárcák figyelmét arra a munkára, amelyet végeznek. Ugyanakkor a szakminisztériumokkal való együttműködés lehetőséget teremt a MJVSZ által összegyűjtött információk és kérések, szakmai vélemények törvényalkotókhoz való hatékony eljuttatásának. Mint elmondta, 2,1 millió ember él az ország 22 megyei jogú városában, ez az ország lakosságának 20,6%-a, azonban az oktatási korúak közel 25 %-a a 22 vidéki nagyvárosban veszi igénybe a közoktatási szolgáltatásokat, ez 2001-es tanévben 411185 fő volt. A nagyvárosok regionális feladatokat ellátó több mint 1000 intézményében 37411 pedagógus dolgozik, költségvetésükből közel 120 milliárd forintot fordítanak közoktatásra: óvódák, általános iskolák, és középfokú intézmények finanszírozására. Költségvetésüknek- a kialakult intézményi struktúrától függően - 25-46 százalékát teszi ki az oktatásra fordított kiadás. Mint mondta, busás haszonnal megtérülő kiadásnak tartják mindezeket, nem rejtve véka alá azokat a gondokat és nehézségeket, amelyeket ezeknek a pénzeknek az előteremtése jelent. Ugyanakkor Szita Károly elnök azt is hangsúlyozta, hogy a városok érzékelik a tárcának azon törekvéseit, amelyek a pedagógusbérek emelésében megjelent.

 -   Iskoláira minden valamire való város büszke - mondta Dr. Pálinkás József oktatási miniszter. A megyei jogú városok pedig különlegesen is büszkék lehetnek, hiszen azok az iskolák, amelyeket a megyei jogú városok tartanak fenn kiváló embereket adtak az országnak, az emberiségnek. A megyei jogú városok ma is olyan iskolahálózat működtetését tűzik ki célul, amely esélyt, lehetőséget ad, egyrészt a városokban lakó, másrészt azok vonzáskörzetében élő gyermekek számára.

    Az oktatási miniszter példaként említette az - a kisebb települések nehéz sorsú gyerekei számára is a városi képzés lehetőségét megteremtő -  Arany János tehetséggondozó programot. Mint hangsúlyozta, a megyei jogú városok nagy városok és mint ilyenek az oktatás irányításáért felelők, olyan programot valósítanak meg, amely abban is modell értékű ahogyan egy közösség felelősséggel tartozik a szerényebb körülmények között élő tagjaiért. Az a keretmegállapodás két fontos eleméről szólva, dr. Pálinkás József elmondta, hogy ezek értelmében az OM törvényelőkészítő, rendeletalkotó munkája során együttműködik a megyei jogú városok oktatási szakemberivel. Egyeztet velük abból a célból, hogy a megalkotandó rendeletek a lehető legjobban tükrözzék az esélyteremtő és működtethető iskolahálózatok létrejötte iránti törekvést, amely - mint a miniszter mondta - akár a költségvetésben is konkrétizálható.
    Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az együttműködés az OM és nagyvárosok közötti párbeszédet is segíti. Ennek fontossága abban a segítségnyújtásban jelentkezik, amely az oktatási intézmények fejlesztését és a sikeres pályázatok előkészítését illeti. A kölcsönösség elve alapján a megyei jogú városok segítséget nyújtanak a szakmai minisztérium munkájában. Szakmai bizottságok közreműködésével, lehetőség szerint részt vesz az önkormányzatokat is érintő oktatásügyi jogszabályok megalkotásában, jelzik, hogy milyen területeken van szükség támogatásra, amelyekre pályázati-fejlesztési források koncentrálása szükséges. A megállapodás a törvényalkotásban és pályázati munkában eddig is meglévő együttműködést teszi hatékonyabbá.


 



2002. január 19., szombat 00:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület