CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Megyei Jogú Városok Szövetsége Közgyűlése Sopronban

    Január 19-én a Megyei Jogú Városok Szövetsége a soproni Polgármesteri Hivatal Dísztermében tartotta a 2002. évi első közgyűlését.
    Házigazdaként Dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere mondott köszöntő beszédet.


Dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszönti a résztvevőket

    Első napirendi pontként Csabai Lászlóné az MJVSZ társelnöke a 2001. év gazdálkodásáról szóló beszámolót és a 2002. évi pénzügyi tervet ismertette, amelyet a jelenlevő küldöttek egyhangúlag elfogadtak.
    A közgyűlés folytatásaként a Belügyminisztérium, Pénzügyminisztérium és Oktatási minisztérium szakemberei tartottak előadást.

      Dr. Horváth István a Belügyminisztérium főosztályvezetője a közszolgálatokban foglalkoztatottak életpálya rendszeréről beszélt; elemezte a megyei jogú városokban dolgozó köztisztviselők és közalkalmazottak illetményéhez kapcsolódó, a köztisztviselői és közalkalmazotti törvény adta lehetőségeket.
      Környei László az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára utalva az előző napon megkötött keretmegállapodásra, a minisztérium 10-15 éves közoktatási koncepciójáról beszélt, amelyben kiemelt feladat hárul a megyei jogú városokra, a térségi feladatok ellátásában.

Környei László OM helyettes államtitkára

    Tájékoztatásából kiderült, hogy a magyar tanulók a tantervhez kötődő ismeretek tekintetében világszinten vezető helyet foglalnak el, ugyanakkor a megszerzett tudás alkalmazhatósága az átlagos szint alatt van.
    A XXI. század iskolájának megteremtésében fontos szerepet kap az iskolák műszaki állapotának felülvizsgálata, a központi források átstruktúrálása, a Phare programokban való részvétel, valamint a zöldmezős közoktatási beruházások.
A helyettes államtitkár  elmondta, a minisztérium célja, hogy pár éven belül a pedagógusok jelenlegi 91 ezer forintos átlagbére az országos átlagbér 125 százalékát érje el, ez ugyanakkor a jelenlegi éves 350 milliárd forintos költségvetési keret újabb több mint 200 milliárd forintos növelését jelenti.


Bogdány Zoltán előadása

    Bogdány Zoltán a Pedagógus Továbbképző Központ szakértője az Önkormányzat és közoktatás, minőségbiztosítás témakörben a Comenius 200 Közoktatási Minőségfejlesztési Program Fenntartói I., II. modelljét részletezte.

    Kérésünkre Csabai Lászlóné az MJVSZ társelnöke az előadásokat értékelve elmondta, hogy a köztisztviselői törvénnyel kapcsolatban nem fedezett fel új elemeket az előadásban, szerinte a törvény pozitív elemei mellett újraszabályozást ígénylő negatív elemeket is tartalmaz. Így túlzottan szigorító elemeknek tartja a teljesítményrendszer évenkénti értékelését, az évenkénti vagyonnyilatkozatot. Mint mondta, pártállástól függetlenül azt mindenki érezte, hogy a régi köztisztviselői törvény nem jó. Úgy véli, hogy a múlt évben módosított nagyon szigorú törvénnyel  - mint mondta - "átestünk a ló másik oldalára", és reméli, hogy ezt az elkövetkezendő 3-4 évben sikerül megfelelővé tenni.
    Érdekesnek tartotta Környei László előadását, és ugyanakkor örül annak, hogy rég ismert, de a minisztérium által eddig figyelmen kívül hagyott szempontokat jelenített meg az oktatásügyben, amelyek értelmében a minisztérium foglalkozik a közoktatás finanszírozhatóvá tételével, azért, hogy az elit gimnáziumok mellett a közoktatás a középiskolai szinten is tudjon hozzáadott értéket felmutatni.

szt

***

Új településpolitika szolgálatában

    A Megyei Jogú Városok Szövetsége 2001-ben az új településpolitika szolgálatában végzett tevékenységével kapcsolatosan - a MJVSZ Sopronban kiadott sajtóközleménye szerint - a Megyei Jogú Városok szövetségének tagjai, a 22 vidéki nagyváros számára az Európai Uniós csatlakozás közeledtével az elmúlt esztendőben a közigazgatás, a gazdaság, az oktatás és a kultúra terén betöltött térségi központi szerepük egyre erősödött.
    Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a vidékfejlesztésben a nagyvárosokra jelentős feladat hárul, s ezek megoldásában nagy segítséget nyújt a szövetség és 11 szakbizottsága, melyek tagjai az elmúlt esztendő során több mint 100 minisztériumi előterjesztést és törvénytervezetet véleményeztek. A szövetség az önkormányzati szövetségekkel folyó egyeztetések során jelentős szakmai partnere lett az állami szerveknek megkerülhetetlen erővé vált az érdekegyeztetésben. Mivel a városokra az integrációs folyamatban jelentős feladat hárul, a minisztériumokkal a millennium évében elkezdett együttműködési megállapodások körét a 2001-es esztendőben újabbakkal gyarapította. Tavaly a külügyi, az egészségügyi, a környezetvédelmi tárca mellett a Miniszterelnöki Hivatallal és az Osztrák Városszövetséggel is keretmegállapodást kötöttek. Az MJVSZ a tavalyi évben egy korszerű információs rendszert hozott létre, melynek feladata, hogy hidakat építsen a programban részt vevő nagyvárosok, a kapcsolódó kormányzati szervek és más projektek között. Az Internet, intranet kapcsolathoz kiváló minőségű összeköttetést biztosít a rendszer, mely lehetőséget nyújt az MJVSZ és tagvárosai számára a naprakész információk kezelésére, publikálására, karbantartására, valamint kapcsolódik a városok helyi sajátosságait tartalmazó információs rendszerekhez, alkalmas video-konferenciák lebonyolítására is.
    A szövetség 2002. január 18.-i közgyűlésén együttműködési megállapodást kötött az Oktatási Minisztériummal, februárban a nagyvárosok polgármesterei osztrák kollégáikkal Bécsben vesznek részt egy közös, az Európai Uniós csatlakozásra való felkészülést szolgáló három napos konferencián.

***

Megyei Jogú Városok Szövetsége története

Forrás:  Megyei Jogú Városok Szövetsége hivatalos honlapja

A Megyei Jogú Városok Szövetségét az Magyar Országgyűlés által megyei jogú várossá nyilvánított városok alapították. A ma már 22 várost tömörítő érdekvédelmi szervezet célja a megyei jogú városok önkormányzati jogainak kollektív képviselete, védelme érvényesítésének előmozdítása, az önkormányzati működés fejlesztése, hazai és nemzetközi önkormányzati érdekszövetségekkel való együttműködése.

Folyamatos feladatai közé tartozik véleménynyilvánítás a megyei jogú városokat érintő jogszabályok és más állami döntések tervezeteivel kapcsolatban, és általános jellegű részvétel a jogalkotási, jogszabály-előkészítési munkában, valamint az állandó érdekképviselet országos jelentőségű kérdésekben, illetve egyedi állami döntéseknél. A szövetség hatékony működéséhez elengedhetetlen a különböző típusú és szintű állami, társadalmi, érdekképviseleti szervezetekkel való kapcsolattartás, valamint a külföldi szervezetekkel történő együttműködés.

A tagvárosok számára egyenként is, de a szövetség egészére nézve is fontos szerepet kap a működés során az együttműködés és segélyprogramok szervezése a városok, a hazai és nemzetközi önkormányzati szövetségek között, valamint a megyei jogú városokra vonatkozó tudományos kutatások ösztönzése, támogatása, a nagyvárosokra vonatkozó általános törvényszerűségek feltárása.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége felismerve a hazai önkormányzati szövetségek közös érdekét, mely szerint hatékony EU konform közigazgatási rendszer csak valamennyi a témában érdekelt fél összehangolt, szinkronban mozgó munkája nyomán alakulhat ki, az új közigazgatási struktúra jelentős tényezőjeként részt kíván vállalni a rendszer kiépítésében. Általánosan megfogalmazott céljaink elérésén túl létre kívánjuk hozni a Magyar Önkormányzati Információs Központot, amely valamennyi hazai önkormányzatnak és szövetségnek naprakész adatokkal áll rendelkezésére hazai és Uniós lehetőségekről, háttéranyagokról. A központ felépítésének első lépéseként kívánjuk felállítani a tagvárosaink között létrehozandó intranet alapú Információs rendszert.

Az MJVSZ - európai példák alapján - kiemelt feladatának tekinti állandó, képviseleti jogosultsággal rendelkező munkatárs Brüsszelbe delegálását. A munkatárs feladata a szövetség és más hazai önkormányzati szövetségek érdekeinek képviselete az Európai Unió bizottságai felé, valamint a jelenleg is futó projektek koordinálása. A Megyei Jogú Városok Szövetsége 22 tagvárosa előtt álló megoldatlan közigazgatási, gazdaságfejlesztési és városüzemeltetési feladatok csak jól működő rendszerben oldhatók meg, folyamatosan egyeztetett módon. A gyors megújulás valamennyi tagváros működésének és rövidtávú fejlődésének záloga, amelyet a szövetség fejlesztésekkel és személyes képviselettel kíván hatékonyabbá tenni.

Olvasóink a www.mjvsz.hu oldalon további részletes információkat találnak.


 



2002. január 20., vasárnap 13:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület