CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Assisi 2002.

Immár hosszú ideje Assisi nevéről nemcsak Szent Ferenc jut eszébe az átlagembernek sem, hanem a világvallások találkozója, közös imaalkalma, melyre ez évben is sor került, miközben itt, helyben is az ökumené hetét éljük.


A technika jóvoltából pedig sokan részesei lehettünk szellemi jelenlétünkön túl a vizuális élmény megragadó jellegénél fogva az ünnepnek, mely rövid és frappáns volt: olyan, mint amikor valakik olyan dolog érdekében gyűlnek össze, melynek "belső jóváhagyása" már megtörtént: nem kell rajta vitázni, marad a puszta lényeg.


Immár gördülékenyen, a megszokott és elfogadott protokoll szerint történik minden. Ha azonban belegondolunk abba, hogy egy ilyen alkalom megszervezése önmagában mennyi "buktatóval" járhat, figyeljük igencsak csodálattal az eseményeket.


Az ima a békéért folyik, melynek erkölcsi-anyagi alapjai éppen a közelmúltban meginogni látszottak. A találkozó tanúsága szerint azonban minden rész-megértést, másként értékelést félre lehet tenni, hogy együtt imádkozzanak a világ legkülönbözöbb módjain gondolkodók az egész emberiség érdekéért.


Talán tanulságos, hogy amikor a legfontosabbért folyik a könyörgés, akkor mindenki egy irányba fordul, és elismeri azt, hogy legyen bármennyi békeharcos is a világban, annak békéje máson is múlik, és ezzel a Mással kell a kapcsolatot megtalálni.


Egységes a rítus: először a könyörgések, aztán az erők és szándékok egyesítése, és teljes bizalom abban, hogy az ima meghallgatásra talált. Bizalom abban, hogy a szimbólumként egyesített emberi apró lángok valami melegséget tudnak létrehozni abban a sokszor jéghideg térben, ahol mindannyian élünk.


Mindazok, akik közelről-távolról figyelemmel kísérhettük az Assisiben történteket, példát láthattunk magunk előtt, hogy a láthatókat követve a magunk apró-cseprő, de mégis legfontosabbnak tartott ellentéteit félre lehet, félre kell tenni. Assisi ma a világ közepe volt, miközben sok helyütt még dörögnek a fegyverek, robbannak az aknák, és mi esetleg még egymásra lőjük a megnemértés apró, de gyilkos fullánkjait.


Assisiben valami elkezdődött, valami megállíthatatlanul folyik: az emberiség teljes valóságában hívők kérték az ajándékot mindannyiunknak, akik többnyire csak akkor ismerjük fel annak létszükségességét, amikor már majdnem elvesztettük.
- DI -



2002. január 24., csütörtök 19:03


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület