CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Egyeztettek az érintett települések

A népszavazás emlékművei

    December 14-én, a Hűség Napján tartott ünnepi megemlékezésen került kihirdetésre az a kormányrendelet, amely szerint a Kormány a Hűség Napja tiszteletére a leghűségesebb városnak szökőkutat adományoz, a népszavazáson résztvett községekben pedig méltó emlék állításáról gondoskodik.

    Az emlékállítással kapcsolatos tudnivaló és teendőkről - Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából - dr. Szájer József országgyűlési képviselővel folytattak megbeszélést a közelmúltban a népszavazásban résztvett községek - Ágfalva, Fertőboz, Fertőrákos, Harka, Kópháza, Nagycenk - polgármesterei és a ma már Sopronhoz tartozó Balf és Bánfalva képviselői. A megbeszélésen résztvett Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, Sopronból Koltai Miklósné dr. jegyző..
    Az érintett települések a rendelkezésre álló pénzügyi források keretein belül, maguk dönthetnek arról, hogy milyen formában kívánnak méltó emléket állítani a történelmi eseménynek.
    Töreki István Harka polgármestere a cyberpress kérdésére elmondta, hogy a tervek szerint Harka gránit-emlékművel szeretne tisztelegni a népszavazás előtt, olyannal, amely még legalább ezer évig megmarad. Ezen a népaszavazásban résztvett települések nevei, térképen fellelhető elhelyzésük mellett a település címere is szerepelne. Ez utóbbi kérdésben egységes volt a jelenlévők véleménye, mint ahogyan abban is, hogy  nemes, értékelendő gesztus volt a kormány részéről, hogy ilyen módon is kifejezte köszönetét és - amint azt a kormányrendelet is tartalmazza - az emlékművek állításának lehetőségének megteremtésével,  fejet hajtva a népszavazásban résztvett, hűséget tanúsító polgárok előtt. Harkán, a tervek szerint, júniusban -  a falunapon - szeretnék a Hűség Napjának emlékművét felavatni.
    A kormány, a tervek szerint, még márciusban jóváhagyja az emlékművek megvalósításának terveit - amelyek elkészítésében a Városszépítő Egyesület és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete is segít -  és azok költségvetését.

t.é.
 



2002. január 24., csütörtök 22:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület