CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Együttműködve Hamburggal-A végzet húsz órája-„Piros” a zöldkártyának

Tallózás a Kisalföld soproni oldaláról

 Együttmûködve Hamburggal

Sopronban újabb két esztendõre írtak alá együttmûködési szerzõdést a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a hamburgi testvérintézmény képviselõi.
A két egyetem közötti megállapodást dr. Kovács Zsolt, a soproni székhelyû egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelõs rektorhelyettese és Roland Schaller professzor, a hamburgi egyetem külkapcsolatokat felügyelõ referense látta el kézjegyével a rektori hivatalban.

***

 A végzet húsz órája

 Agyhártyagyulladásban elhunyt egy 47 éves soproni asszony. A betegség hirtelen, elõzmények nélkül tört rá. Az ügyeletes orvos, majd a mentõorvos nem gyanakodott a súlyos kórra, betegségét csak az elsõ rosszullét után eltelt huszadik órában
diagnosztizálták.
Az asszony családja most tudni szeretné: ha idõben felismerik az orvosok az agyhártyagyulladást, s idõben adnak a betegnek megfelelõ gyógyszereket, élhetne-e még? Kérdezik ezt azért is, mert õk idõben hívtak segítséget, az ügyeletes orvos azonban csak lázcsillapítót javasolt, s a mentõszolgálat munkatársai pedig kiszáradás ellen adtak infúziót a betegnek.
Márpedig az agyhártyagyulladás gyógyításában az idõ fontos szerepet játszik – hangsúlyozzák a szakemberek. Az orvosi ügyelet vezetõje ugyanakkor azt mondja: a beteg nem mutatta az agyhártyagyulladás jellegzetes tüneteit.
A 47 éves asszony vasárnap tizenegy órakor lett rosszul, elõtte semmi sem utalt betegségre.
Hétfõn este mégis meghalt. Húsz óra telt el azzal, hogy családja kétségbeesetten igyekezett segítséget kapni. Az anyát, a feleséget, a testvért már nem lehet visszahozni az életbe, ennek ellenére szerettei tudni szeretnék: ha idõben kap szakszerû segítséget a beteg, lehet, hogy élne még...?
„A halálát megelõzõ napon, vasárnap délelõtt 11-ig idõs, gondozásra szoruló anyjával együtt fõzött, semmilyen betegségre utaló jel nem volt észlelhetõ rajta. Ekkor lett rosszul. Körülbelül két óra elteltével kihívták hozzá a központi ügyelet orvosát, aki megvizsgálva lázcsillapítót ajánlott...” Az idézet abból a levélbõl való, amit az agyhártyagyulladásban elhunyt soproni
asszony sógora, Kõrösi Ferenc személyesen vitt el a Kisalföld soproni szerkesztõségébe. Mint mondta, azzal a szándékkal vetette papírra a történteket, hogy mindnyájan okuljunk belõle, és azért írásban a közlés, mert szóban túl fájdalmas, s az
indulat így kordában tartható.
 Az orvosok lázcsillapítót adtak.
„Állapota nem javult, ezért néhány óra elteltével férje mentõt hívott. Kiszáradás ellen infúziót adtak a betegnek, de nem szállították kórházba.
Ismét eltelt néhány óra. Férje újból hívta a mentõket, akik nem jöttek ki, hanem telefonon közölték, hogy a láz ilyen gyorsan nem megy le.
Újabb láz- és fájdalomcsillapítót ajánlottak, amit a férj be is szerzett és gondoskodott róla, hogy felesége bevegye” – sorolja a történéseket Kõrösi Ferenc. Így telt el az éjszaka. „Hétfõ reggel hajnali öt órakor felesége testén – mint késõbb kiderült, szövõdménybõl eredõ – külsõ jeleket észlelve férje újra kihívta a mentõket. A mentõorvos rossz víz fogyasztására, gyógyszerallergiára gyanakodott. Végül bevitték a kórházba a beteget. Ott két óra elteltével megállapították: súlyos, életveszélyes az állapota, kicsi az esély életben maradására. Aznap, hétfõ este meghalt a kórház intenzív osztályán.”


Felgyógyulhatott volna?

A tragédiától megtört család számára megkerülhetetlen a kérdés: ha idõben, még a szövõdmények kialakulása elõtt felállítják a
diagnózist, s megfelelõ gyógyszert is kap, felgyógyulhatott volna hozzátartozójuk? Húsz óra telt el az elsõ rosszullét és a betegség meghatározása között, miközben háromszor vizsgálták meg orvosok. Egyszer sem kapott antibiotikumot. Történhetett volna mindez másképp?
Dr. Horváth Zoltán infektológus fõorvos szerint a kórelõzmény ismerete nélkül nem lehet a kérdésre választ adni, tény azonban: az agyhártyagyulladásban szenvedõ beteg élete múlhat azon, hogy betegségét idõben diagnosztizálják-e. Ám a meningitis elsõ tünete a láz, s ez önmagában még nem utal a súlyos betegségre, hiszen ebben az idõszakban több ezer más lázas beteg is van.
Ha a család kéri, kivizsgálják az ügyet Dr. Tihanyi Katalin, a mentõszolgálat megyei fõorvosa az adatvédelmi törvényre hivatkozva nem kívánt nyilatkozni, annyit azonban elmondott: ha a családban kérdések merültek fel a mentõszolgálat munkájával kapcsolatban, keressék fel, s kivizsgálja az ügyet.
Az orvosi ügyeletet Sopronban a Falck Kft. látja el. Vezetõjük, dr. Jobbágy Andrea utánanézett a január 13-án, vasárnap történteknek.
– Kollégánk felsõ légúti, hurutos tüneteket tapasztalt, a betegnek enyhe láza és végtagfájdalmai voltak, ezért vírusfertõzést
diagnosztizált. Sajnos, az asszony nem mutatta az agyhártyagyulladásra jellemzõ tüneteket, a heves fejfájást, a tarkókötöttséget, a magas lázat. Neurológus- és belgyógyászszakvizsgával rendelkezõ, tapasztalt kollégánk a tipikus tüneteket látva minden bizonnyal felismeri a meningitist, ezek hiányában azonban nem merült fel a súlyos betegség lehetõsége.

***

 „Piros” a zöldkártyának

  Nagy értetlenkedés fogadta a zöldkártyát kiállító soproni és a város környéki autószervizek, -mûhelyek részérõl a január
elsejétõl életbe lépett rendelkezést, amelynek értelmében a gépkocsik zöldkártyáját csak Gyõrben, a megyei közlekedés-felügyeletnél szerezhetik be.

Átmeneti zökkenõk

Korábban a felügyelet soproni kirendeltségétõl százas kötegekben vehették át a zöldkártyákat. Januártól Gyõrbe kell utazniuk
ezért, s a korábbi szokástól eltérõen, csak húsz darabos tételeket kaphatnak. Két-három hetente gondoskodni kell a zöldkártyák beszerzésérõl.

 Lendvai Zsolt és Molnár László, a Postaautó Duna Rt. soproni telepének mûhelyvezetõi elmondták: természetesen jobb lenne, ha mint ez idáig, most is csak néhány métert kellene megtenniük az igazolólapokért, de tudják, a most kialakult állapot csak átmenetinek tekintendõ. A hatféle zöldkártyából negyven-negyven darabot kapnak esetenként. A  környezetvédelmi elõírások megszigorított feltételei szerint naponta hat-nyolc gépkocsi kipufogógáz-összetételét ellenõrzik. Mivel gyõri telephelyükre amúgy is számos alkalommal látogatnak el, ezért nekik csekély pluszköltséget jelent az új rendszerre való áttérés.
Nickl László, a Suzuki márkakereskedés mûhelyfõnöke kezdeti húsz darab zöldkártyáról tett említést, ám megjegyezte, késõbb már negyven-hatvan kártyát is elhozhatott. „Az új szisztémára való átállás zökkenõkkel jár, errõl nem a közlekedésfelügyelet tehet, hanem a rendelet alkotói.”

A visszaélések ellen Kalincsák István, a megyei közlekedésfelügyelet igazgatója kifejtette, a változtatást az az országos számítógépes rendszer kialakítása indokolja, amely komplex módon kezeli az autók környezetvédelmi igazolólapjának adatait,
más mûszaki paramétereit, illetve a gépkocsik azonosítására hivatott egyéb okmányokat. Így kiküszöbölhetõvé válnak a különbözõ jellegû visszaélések, másrészt megteremtik a szakterület hatékony hatósági munkájához szükséges országos adatbázist. A kezdeti beüzemeléseket követõen, hamarosan már a tényleges igényeknek megfelelõ mennyiséget fognak
biztosítani az érintett zöldkártyakiadással foglalkozóknak. Amennyiben a közlekedésfelügyelet soproni kirendeltsége
képes lesz arra, hogy vonzáskörzete egy-két hónapi készletigényét összesítse, akkor a megyei felügyelet egyeztetett idõpontban Sopronba szállítja a szükséges – szigorú számadási kötelezettségû – dokumentumokat.

Gosztonyi Miklós

(Az írásokat  tartalma nem tükrözi szükségszerûen mindig a cyberpress véleményét.)



2002. január 26., szombat 12:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület