CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Kempteni vendégek - az intézmények szintjén megvalósuló - kölcsönösen gazdagító - testvérvárosi kapcsolat

    Az Idegenforgalmi Kereskedelmi és Vendéglátó Szakiskola meghívására Kemptenből érkezett szakmai küldöttség Sopronba. A delegáció tagjai között azok az étterem- és szállodatulajdonos voltak, akik nyári szakmai gyakorlaton fogadják a soproni középiskolás, vendéglátós diákokat.


Dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszönti a vendégeket

    A Kempteni Vendéglátó és Szálloda Szövetség tagjait a soproni városházán fogadta dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Tengerdi Antal alpolgármester. Az idei év fontos állomás Kempten és Sopron testvérvárosi kapcsolatában, mondta köszöntőjében Sopron polgármestere, hiszen az idén a testvérvárosi kapcsolatfelvétel 15. évfordulóját ünnepli a két város. Míg a nyolcvanas évek végén a kempteni kapcsolat Sopronnak a nyugatra nyíló ablakot jelentette, addig mára már több területen és intézmény között alakult ki kölcsönösségen alapuló, olyan kapcsolat, amelyeknek a működéséhez és további előrehaladásához nem szükséges önkormányzati kezdeményezés. Dr. Gimesi Szabolcs Sopron történelméről és jelenéről is beszélt a vendégeknek, kifejezve azon reményét, hogy az uniós csatlakozást követően a város visszanyeri majd 1921 előtti szerepét.

Rüdiger Preschl a küldöttség vezetője

    Rüdiger Preschl a Kempteni Vendéglátó és Szálloda Szövetség képviselője a hét tagú delegáció nevében megköszönte a soproniak szíves fogadtatását, ugyanakkor elmondta, hogy a soproni Idegenforgalmi Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskolával hosszú évek óta nagyon jó partneri kapcsolatuk van. A soproni diákok közül sokan nyári gyakorlatukat Kempten különböző vendéglátóipari egységeiben töltik. Ez a kapcsolat kétoldalú, hiszen a tanulók szakmailag fejlődnek és a nyelvet is megtanulják Németországban, ahol másrészről a vendéglátóipar gyakorta küszködik munkaerőhiánnyal, így a Sopronból érkező diákoknak gyakran hosszabb távon is munkalehetőséget tudnak biztosítani. A két város együttműködésében Rüdiger Preschl, – aki egyben Kempten város vezetőinek üdvözletét is tolmácsolta –, elmondta, hogy a legfontosabbnak az emberek közötti személyes kapcsolatot tartja.


A kempteni vendégekkel: (jobbról) Horváth Péter igazgató-helyettes és Tengerdi Antal alpolgármester

- A vendéglátóipari szakközépiskolának jó ez kapcsolat - mondta Horváth Péter igazgató-helyettes. Húsz-huszonöt diák vesz részt a nyári gyakorlaton, amelyet követően még van egy másfél éves lehetőségük arra, hogy ott a szakmát gyakorolják. A kempteniek rendkívül családias környezetet biztosítanak az ott tanulóknak, amely rendkívül fontos a diákok további szakmai fejlődése szempontjából. A mostanihoz hasonló alkalmak azért is hasznosak, mert egyrészt a kempteni vendéglátósok a gyakorlatban is látják azokat a körülményeket, amelyek között az itteni vendéglátósok tanulnak, másrészt meg egymással tapasztalataikat is ki tudják cserélni. A kempteni vendéglátósok és a soproni szakiskola közvetlen kontaktusban van egymással, ami jó, mert bürokrácia-mentesen tudják intézni a dolgaikat, ezáltal is egy tipikus példáját adva annak, ahogyan a testvérvárosi kapcsolatok az intézmények és felelős személyek szintjén hatékonyam működnek.



2002. január 29., kedd 14:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület