CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Szaku = Szirom

    Bátorság, elszántság, megszállottság, vagy a jó üzlet reménye. Egyszerre mind, de legalább egy ezek közül bizotsan szükséges - és valószínű, hogy nem csak és elsősorban az utóbbi - ahhoz, hogy valaki manapság új folyóiratot indítson. Ez jutott eszembe akkor, amikor először tudtam meg, hogy Szaku címmel új magazin jelent meg; Sopronban.
    Az első számban a lap főszerkesztője Horváth Péter köszönti – keresetlen és közvetlen stílusban   – az olvasót, én meg (majdnem hasonlóan) a főszerkesztőt kérdezem:


- Milyen céllal született a lap?
- Először is egy nyelvoktatást és -tanulást támogató fénymásolt havilaptól ("Karin") eltekintve nem találkoztam Magyarországon olyan magazinnal, ami Japánnal foglalkozik. Másrészt másfél éve rendezgetem írásaimat, amiből terveim szerint előbb-utóbb egy Japánról szóló könyv lesz. A könyv folyamatosan hízik, de még távol áll a nyomdakész állapottól. A Szaku magazinba az eredetileg e könyvbe szánt írások egy része került - sok, más szerzőtől kapott cikkel együtt.
Ezek az írások elsősorban azoknak az olvasóknak szólnak, akik a közhelyeken túl jobban meg szeretnék ismerni a világ egyik legérdekesebb kultúráját - mindezt nem túl elvont, szórakoztató írások segítségével.

- Milyen kultúrát terjeszt a Szaku és ki a célközönség?
- A – szó szerinti értett – kultúra  terjesztése talán kicsit erős kifejezés, mindössze, mind az első szám  bevezetőjében erről bővebben is írtam, próbálunk átadni valamit abból a csodálkozásból, amit nap mint nap átéltünk, miközben összehordtuk a magazin(ok) anyagát.
Célközönség: a téma annyira szerteágazó, hogy szinte mindenki talál magának érdekességet a Szakuban. Példaként említem, hogy az első számban foglalkozunk Japán második világháborúban betöltött szerepével éppúgy, mint azzal, hogy hogyan kell ropogós tempurát sütni - kivesézünk továbbá egy igazi japán témájú kult-mozit, írunk az esküvői szokásokról, bemutatjuk Jean Renót, amint viking sisakban japán üdítőt reklámoz, elmeséljük, hogyan született a walkman, írunk továbbá a Fudzsiról, a babonáról, Taisó császárról, japán témájú könyvről, honlapokról, közlünk egy japán mesét és játékot is indítottunk.
Reméljük, hogy a fenti témák nem csak egy szűk réteget érdekelnek...

-  Miért éppen Japán, és hogyan kerültél Te az egésszel kapcsolatba?
- Gyerekkorom óta foglalkoztat Japán. Néhány éve tanulom a nyelvet is, a lehetséges négy nyelvvizsgából kettőn már túl vagyok. Két éve volt szerencsém Japánban tölteni egy hónapot - ez az utazás adta meg a végső lökést, akkor indultam meg az úton, ami a Szaku kiadásához vezetett.

- Hol és hogyan lehet a laphoz hozzájutni?
 - A legegyszerűbb, ha meglátogatod a Szaku honlapját  a http://www.szaku.hu helyen, és kérsz tőlünk egy próbaszámot. Ugyanis minden kedves érdeklődőnek elküldjük az első Szakut - ingyen. Ha megtetszett a lap, akkor a mellékelt csekk befizetésével bárki előfizetővé válhat; a Szaku újságárusoknál nem kapható. A másik megoldás, ha ellátogatsz Sopronban az Erzsébet u. 6 szám alatti Pannon Bemutatóterembe vagy a vasútállomással szemben található Biofarm boltba. Ebben a két üzletben ugyanis január eleje óta megvásárolható a magazin.

- Igen esztétikus a lap külleme, jó kézbe venni.
- Néhány szó a Szaku paramétereiről: borítója kívül-belül színes, a belívek fekete-fehérek. Mérete B5-ös (ez valamivel kisebb, mint az A4-es), és 24
oldalas. Ára 300 forint. A lappal kapcsolatban bátran írjatok az info@szaku.hu e-mail címre.
Én meg, nagyon köszönöm, hogy bemutathattam Nálatok a Szakut.


 



2002. február 01., péntek 17:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület