CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kereskedelmi és Iparkamara  

Virilisták és mecénások köszöntése

    Elsőként az országban Sopron volt az a város, amely hét évvel ezelőtt felelevenítette legnagyobb adófizetői köszöntésének hagyományát. Azóta az ország több városában a soproni példa alapján köszöntik és köszönik meg a virilisták közteher viselésében vállalt szerepét.
Először 2002-ben, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a mecénásokat is köszöntötte a város. Az új ötlet célja: társadalmi megbecsülést és elismerést szerezni a várost önzetlenenül támogató vállalkozóknak, vállalkozásoknak.

    2002. február 8-án a volt megyeháza dísztermében a szervezők - Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, Sopron Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara, Sopron és Vidéke Ipartestület és a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa - képviselői köszöntötték a 2001. év legnagyobb soproni adófizetőit és ezúttal velük együtt a kultúrát támogató vállalkozásokat:  negyven társas, tíz egyéni és hét kultúrát támogató vállalkozás vehette át a megbecsülés és köszönet díszoklevelét.

    Az immár hagyományosan évről-évre ismétlődő rendezvényen Dr. Gimesi Szabolcs polgármester Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében köszöntötte a jelenlévőket.

Dr. Gimesi Szabolcs a város nevében köszöntötte a résztvevőket

    Beszédében utalt az Osztrák Városszövetség és a magyar Megyei Jogú Városok Szövetségének február 8-án véget ért, kétnapos bécsi tanácskozásának jövőben hasznosítható tapasztalataira, amelyek szerint a lakosságra, a gazdasági élet meghatározó szereplőire támaszkodni tudó városnak van önfenntartó képessége. - Adórendszerünk módosításokra szorul, - mondta dr. Gimesi Szabolcs, aki hangsúlyozta a város gazdasága és önkormányzata közötti együttműködés szükségszerűségét, azt, hogy tevékenységük kölcsönösen hat egymásra, mint mondta: "város gazdasága és önkormányzata “együttműködésre van ítélve”.
- Az önkormányzat tudja, hogy támaszkodhat a város gazdaságának jelentős képviselőire és tudja, hogy meg kell becsülnie azt a teherviselő készséget és képességet, amely révén jelentős adóbevételre tesz szert - jelentette ki Sopron polgármestere, aki megköszönve a város fejlődésében és anyagi javainak biztosításában való részvállalást, kívánta, hogy a jövőre is jól működő, sikeres, virágzó vállalkozások legyenek Sopronban.
    Az a város igazán gazdag, amelynek virilistái az adó befizetésén túl vállalják a kultúra, a tudomány és a sportélet támogatását - mondta dr. Gimesi Szabolcs.

    A díszoklevelek átadását követően Horváth Vilmos, a Sopron Megyei Jogú város Kereskedelmi és Iparkamarájának elnöke mondott köszöntő beszédet.
Hét évvel azon kamarai kezdeményezés után, amely szerint a város köszöntse a közteher viselésében példásan részt vállaló vállalkozások képviselőit, 2002-ben a Sopron Megyei Jogú Város Kereskedelmi és Iparkamarája javaslatára az immár hagyománnyá vált elismerések új elemeként azokat is köszönti a város, akik a kötelező közteherviselésen túl a kultúra, tudomány és sport mecénásaként is tevékenykednek.

Kocsi János a városi kamara titkára és Horváth Vilmos elnök

    Utalva a város és az ország előző nagy mecénásaira, Lackner Kristófra, Széchenyi Ferencre, Széchenyi Istvánra, az elnök kiemelte, hogy a város életében fontos szerepe van a mecénásoknak. Ezért az idei évtől a mecénásokat megillető társadalmi megbecsülést is szeretné a kamara meghonosítani; ezúttal 2002-ben, a kultúrát támogató vállalkozások részesülnek külön köszönetben, abban a reményben, hogy a mecénások száma hamarosan eléri a virilistákét és hogy az általuk támogatott területek is folyamatosan gyarapodnak majd.

Károlyi Gyula ipartestületi elnök

    Károlyi Gyula a Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az évek során a ipartestülethez tartozó egyéni vállalkozások egyre jobban fejlődtek és egyre többen már társas vállalkozás formájában végzik tevékenységüket, teljesítményükkel gyarapítva a virilisták sorait. Az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészítésével kapcsolatban, ismerve a szomszédos Ausztria vállalkozóinak tapasztalatait arra kérte a város vezetését, hogy támogassa a helyi vállalkozókat az új kihívások leküzdése és töretlen fejlődésük érdekében.
 
 

    Kun László alelnök a Soproni Borvidék Hegyközségi tanácsának nevében köszöntötte a megjelenteket. A borvidék borait ajánlotta a jelenlévőknek, akiket arra kért, hogy segítsék az ágazatban dolgozó közel háromezer hegyközségi tag munkáját, remélve, hogy majd a soproni borászok között lesz olyan, akit virilisták körében köszönthet a város.

    Kocsi János a soproni Kereskedelmi és Iparkamara titkára elmondta, hogy a mostanra kialakult rend szerint a társas vállalkozások közül az első negyven, az egyéni vállalkozók közül az első tíz kapott meghívót. Mivel Sopronban az agrárkamarának nincs képviselete ezért erről a területről idén első alkalommal a Tanulmányi Erdőgazdaság képviselőjét hívták meg, a Soproni Borvidék Hegyközségéhez tartozó vállalkozások közül a rendezvényre VINEX Kft. És a Lővér Pince kapott meghívást.
    Az 1945 előtti polgári társadalmakban az első tíz virilista kiváltsága volt, hogy részt vehetett a városi önkormányzat munkájában, a döntés előkészítésben, így befolyásolhatták az adók felhasználásának módját. Ezt a hagyományt szerette volna a kamara valamilyen formában feleleveníteni ezeken a rendezvényeken, amelyeken a virilista vállalkozók közvetlenebb hangulatban tudnak párbeszédet folytatni az önkormányzati képviselőkkel - mondta Kocsi János.
    A rendezvény a soproni Kereskedelmi és Iparkamara, a Sopron és Vidéke Ipartestület és a Lővér Pince ajándékainak kisorsolásával majd fogadással zárult.

***
 


A legnagyobb három soproni adófizető társas vállalkozás


MATÁV Rt.
Brau Union Hungária Rt.
GySEV Rt.

A soproni kultúrát önzetlenül támogató mecénások listája:



 

Brau Union Hungária Rt.
Fertődi Építő és Szolgáltató Rt.
GySEV Rt.
Dentál Pannónia Gyógyidegenforgalmi Rt.
Falco Sopron Irodabútor Kft.
Casino Sopron Kft.
Hirschler László

 

T. Sz- T.É.
 



2002. február 10., vasárnap 16:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület