CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Hamvazószerda

Mt 6,1-6,16-18 Mt 6,1 Ügyeljetek, hogy a jót ne az emberek szeme láttára tegyétek, azért, hogy lássanak benneteket. Így semmi jutalom nem vár rátok mennyei Atyátoknál. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek, megkapták jutalmukat. Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb. Így alamizsnád titokban marad, és Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz. Amikor imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, akik az emberek szeme láttára szeretnek imádkozni a zsinagógában meg az utcasarkon, hogy mutogassák magukat! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te amikor imádkozol, menj be a szobába, zárd be az ajtót, s imádkozzál titokban mennyei Atyádhoz! S mennyei Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.

A Nagyböjt kezdődik ezen a napon, a húsvéti előkészület ideje.
A mai evangéliumi részlet a böjtről és az imádságról szól. Valóban fontos eszközök, nagyon lényeges elemei a nagyböjti előkészületnek. Manapság nem szokás komolyan venni, hiszen enyhültek az egyházi előírások is, meg aztán sokan "élvezik" a közösségi étkeztetés csak ilyenkor megnyilvánuló "előnyeit".
Eltekintve attól, hogy az egyház ilyenkor is elvárja, hogy valaki más erény gyakorlásával pótolja a mulasztást, nem mások, hanem a magunk érdekében születtek az ajánlások. Jól "kipróbált" receptek ezek, melyeket földi tartózkodásakor Jézus is gyakorolt. Ha úgy tetszik, Ő előélte mindezeket is.
Sokat beszélnek manapság a különböző "méregtelenítő kúrákról". Azok, akik eddig pénzüket a kilók felszedéséhez szükséges ínyencségek beszerzésére fordították, most ugyanolyan összeggel a kilók leadását és a méreganyagok kiüríttetését finanszírozzák. Még soha tényszerűen, anyagi mivoltában meg nem nevezték ezeket a mérgeket, melyektől a kúra megszabadít, mégis nagyon sokan a legszigorúbb léböjtre fogják magukat. Ugyanazok pedig esetleg morognak, amikor napi egyszer szabadna csak jóllakniok. Vajon gondolnak-e arra, hogy a világ nagyobbik fele naponta egyszer is alig étkezik, nemhogy jóllakna!
Nevezzük méregtelenítésnek a böjtöt: kiürül belőlünk sok minden, ami feleslegesen terheli a szervezetünket: a szívünk jobban teljesít, mert átérzi mások hiányát és együttérzővé lesz. Agyunk, látásmódunk kitágul, mert az a részünk, ami eddig a gyomor kielégítésére, a nyersanyagok beszerzésére és különc elkészítésére fordította energiáit, most észreveszi a környezetet, ahol mások is vannak. A kezünk szabaddá és ajándékozóvá válik, mert megszabadul a cipekedéstől, és ajándékozásra is képes.
Életünket, egészséges lelki létünket mérgező anyagi természetű dolgok ezek: távoltartásuk megszabadít, méregtelenít. Talán még az a méreg is kitakarodik belőlünk, amit mások okoztak, mert ugyanaz a gondolat is másképp értékelhető a biztos jólét tudatában, mint anélkül.
Az imádság pedig helyreállítja azt a helyes egységet, ami a hívő embernek egész napját kellene, hogy jellemezze az állandó kérdéssel: "Uram! Mit kívánsz, hogy cselekedjem?" Visszahelyezi abba a lételembe, Isten kegyelmébe és szeretetébe a bensőnket, ahol az vidáman lubickolhat. Valamikor ugyanis ki-kiszakadunk ebből az ötödik elemből, mely a legfontosabb. Az alkalmi imádkozó nyilván megpróbál feltűnni, hogy ezáltal legyen látható a változás, de ugyanakkor a rendszeres templombajáró feddő pillantással nyugtázza, hogy ismét egy pancser szabadult be az Úr házába. Bezzeg Ő!
Igen, itt vagyunk a kérdésnél, hogy hogyan imádkozzunk? Élve, kedves testvéreim, életünk legyen imádság, mindig ott és mindig úgy, hogy ne botránkoztasson. Munkában, templomban és otthon. Minden helynek megvan a módja és változik az imádság módja, csak a "megcélzott" ugyanaz. Első esetben nyilván a szolgálatban, másodiknak ott a közösségi liturgiák világot átfogó hálója, míg a legbizalmasabb párbeszédre ott az egyedüllét, pontosabban az Ő jelenlétében, kettesben szól az ember és szól Isten.
A nagyböjt nekünk alkalom a változásra, a változtatásra, persze csakis azok számára, akiknek nyakában nem lóg tábla, rajta a szóval: "Tökéletesség!"
- DI -



2002. február 12., kedd 15:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület