CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Dr. Szájer József Harkán

 Egy képviselőnek az a feladata, hogy országos keretekben gondolkodva, kívülről segítse és próbáljon meg forrásokat hozni a településre. Sopronban és környékén ez különösen fontos feladat, hiszen évtizedeken keresztül, a szocialista rendszer idején elhanyagolták a várost és környékét. A vasfüggöny közelsége miatt sem fejlődhetett a város, sok  mulasztást be kellett pótolni és én ezt éreztem kötelezettségemnek, ezért dolgoztam folyamatosan az elmúlt tizenkét esztendőn keresztül - jelentette ki dr. Szájer József Harkán, a lakossági fórumot követően.


Töreki István Harka polgármestere, dr. Szájer József országgyűlési képviselő, Havas András a Fidesz Soproni Területi Szervezetének elnöke

    Dr. Szájer József országgyűlési képviselő a mai nap folyamán harkai választópolgárokkal találkozott.
    Személyes kötődéséről szólt a politikus, amikor elmondta, hogy bár 1961-ben a soproni kórházban született, a szüleivel 5 éves koráig Harkán élt ezért mindig is szülőfalujának tekintette a települést.
- Mindig is nagy öröm ide visszajönni. Végigjártuk a házakat, beszélgettünk az emberekkel és örülök, hogy a családnak is jó emlékét őrizték meg még azokból az időkből, amikor itt laktunk- mondta Szájer József.

Sok a teendő Harkán: egészségházat szeretne építeni a falu, amivel kapcsolatban az országgyűlési képviselő már közbenjárt az Egészségügyi Minisztériumban. Készülnek az 1921. évi népszavazás emlékművének tervei, amelyeket szintén megtekintett a politikus, aki egyúttal tájékozódott mindazokról a tennivalókról, amelyekben a település a további segítségére számít: rossz állapotban van az evangélikus templom, a kis létszámú az iskola is kevesebb forráshoz jut mint kellene. A harkai önkormányzat és a polgármester személy szerint is aktívan igyekszik változtatni a körülményeken, javítani a helyzeten.
    Dr. Szájer József a harkai kultúrházban lakossági fórumon találkozott a választópolgárokkal. A rendezvényen részt vett Havas András a Fidesz Soproni Területi Szervezetének elnöke és Töreki István Harka polgármestere. Ezen az országgyűlési képviselő részletesen beszámolt a Fidesz-kormány elmúlt négy évi munkájáról – a családtámogatás, az oktatás, a munka, a biztonság és az nemzeti összetartozás-tudatának kialakítása – területén elért eredményekről és a további tennivalókról.

Hangsúlyozta, hogy az országot nem lehet tagadásból felépíteni, és csodákat sem lehet tenni. A világ nem változtatható meg egyik pillanatról a másikra, csak következetes és kitartó munkával, amely során lépésről lépésre nyernek megoldást a még létező problémák. Példaként a lakásépítési programot említette. Aki tesz, az néha hibázik is, mondta a politikus, kiemelve, hogy az új utak keresése és következetes követése ugyanakkor konfliktusvállalással is jár. Fontos a tenni akarás, az, amit Harkán is tapasztalt, hogy a megoldásokban mindig lehet és kell előre lépni. A lakossági fórumon az olimpia-rendezéssel, a nyugdíjjak emelésével, az EU-csatlakozás következményeivel kapcsolatos kérdések hangzottak el.
    A település érdekeinek megfelelő képviseletével kapcsolatban dr. Szájer József kifejtette:
- Elsődlegesen az önkormányzat feladata az, hogy a város vagy a település gondjaival foglalkozzon és azokat megoldja. Tulajdonképpen az önkormányzati rendszer kialakítása lehetővé teszi, hogy az önkormányzat jogkörénél fogva a település minden konkrét belső ügyeit érintő kérdésben dönthessen. Tizenkét év országgyűlési képviselőség után konkrét meggyőződésem, hogy egy képviselő akkor tud hatékonyan dolgozni, ha a külső feltételeit segíti annak, ahogyan egy településen az emberek élnek ( például hogyan lehet a 85-ös út, a határátkelés problémáján könnyíteni), vagy olyan problémákban, amelyek országos hatáskörű szervek, minisztériumok, akár kormány hatáskörébe tartoznak (országos pályázatokban). A települések egymással versengenek a képviselőnek az a dolga, hogy a döntéseknél "jelen legyen".
- Ma már mindenki büszkén mondja, hogy Sopron megyei jogú város. 1990-ben, amikor az önkormányzati törvényt alkottuk, eredetileg csak a 60 ezer fölötti lakosú város lehetett volna a megyei jogú cím birtokosa. Akkor én országgyűlési képviselőként egy olyan módosítást adtam be, amely arról szólt, hogy a hatvanezernél alacsonyabb lélekszám is elegendő legyen, a megyei jogú városi rang elnyeréséhez, azért, hogy Sopron is beleférjen ebbe a kategóriába - hangsúlyozta a képviselő.
 



2002. február 12., kedd 23:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület