CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

A Soproni Városszépítő Egyesület szívén viseli annak az ötletnek a megvalósulását, hogy a város történelmi érdemeit és magyarsághoz való kötődését szobor vagy díszkút demonstrálja.

Soltra E. Tamás szobrászművész a koncepcióvázlattal – Dr. Szájer József képviselő támogató szavára a feladattal még tavaly Soltra E. Tamás soproni szobrászművészt bíztuk meg – mondta dr. Kubinszky Mihály építész, a városszépítők elnöke. – Szobrot, díszkutat azonban csak konkrét helyszínre lehet tervezni. Az egyesület a Várkerület volt szovjet hősi emlékműve helyére képzelte el a köztéri alkotást.

Elkészült a makett

– Ezt követően a szobrászművész nagy lelkesedéssel látott munkához, makettet is készített – folytatta az elnök. – A Hűségkút köralakú, nagy vizes tálcájából oszlop magasodna ki, amelyet a Szent Korona vagy az országalma zár le. Oldalán három bronzszobor István bíró középkori áldozatát, a népszavazást és a vasfüggöny átvágását ábrázolja, mindhárom a város hűségét demonstrálja. Az egyesület igen korlátozott anyagi lehetőségeire tekintettel, időközben a polgármester úgy nyilatkozott, hogy a költségekhez a város is hozzájárul, a szobor-díszkút ügye mégis halasztódott. Tavaly ősszel azonban Szájer József jelezte, van remény a megvalósításra. A kormány díszkutat adományoz Sopronnak, amelyet a város ünnepnapján, december 14-én ünnepélyesen be is jelentettek.

Érvek a Várkerület mellett

– Amióta a kút létesítése bizonyossá vált, a város részéről több alternatíva is felvetődött az alkotás helyét illetően. Szóba került a Széchenyi tér, ám véleményünk szerint a Széchenyi-szobor és a Hűségzászló mellett az új alkotás elsikkadna – fogalmazott a professzor. – A több szoborral is büszkélkedő Deák téren szintúgy, nem beszélve arról, hogy a még üres helyet dr. Gimesi Szabolcs polgármester javaslatára az 1956-os forradalom emlékének kellene fenntartani. Szóba került újabban a Mária-szobor tövében egy, az eredeti elképzeléstől merőben eltérő falikút és medence. Ez igen nagy átalakításokat kívánna a Várkerületen, s a megvalósítás költségei még az állami adomány nagyságát is meghaladnák. Sopron mértékadó építészeinek véleményével összhangban a városszépítők kérik, hogy az önkormányzat ne térjen el az eredeti elképzeléstől.

– A Kis-Várkerületen az Előkapu torkolatánál kismérvű úttest-átalakítással elsőrendű és látványos helyet biztosíthatnánk a Hűségkút számára. Fekete Szilárd építész – a szobrászművésszel együttműködve – már fel is vázolta erre vonatkozó elképzeléseit, amelyek remélhetően elnyerik a közgyűlés és a soproniak tetszését – szögezte le dr. Kubinszky Mihály professzor, a városszépítők elnöke.

Gosztonyi

Forrás: Kisalföld



2002. február 13., szerda 11:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület