CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Magyar nő is viselkedhet signorául!

Hamvazószerdai öntudatom


Állok a városi autóbusz megállójában Szombathelyen. Küszködöm a feltámadt széllel, hagyná már békén a hajam, és ne vegye el a sálam. Várok. Ma Hamvazószerda van. Az idei böjt első napja. Személyautók suhannak, nagy kamionok, kisebb furgonok előttem a főútvonalon. Nézelődöm, s ismét a szombat jutott eszembe. Olaszországban voltam a báli-karneváli-farsangi szezon utolsó hétvégéjén.

Velence... a hatalmas karneváli forgatag... Ott nincsenek autók; s egy akkora távolságra, amekkora miatt most a buszra várok, a világ legtermészetesebb módján gyalog indultunk - s mennek gyalog maguk az ottlakók is, többnyire. Egyéb lehetőség a vaporetto vagy a gondola, netán a motorcsónak, de legtöbb esetben rövidebb idő alatt ott van az ember gyalog.

Ma, amikor én most itt állok az út mentén kiképzett autóbusz-megállóban, s a forgalomba bámulok Magyarországon, Szombathelyen - a velenceiek a tegnap végetért karnevált "pihenik ki", azaz, feltételezem: nagy elánnal söprik az utcákat a mindenféle népség rengeteg szemete után - és, gondolom én, aki teheti, most végre ALSZIK az utóbbi időszak eszméletlen nyüzsgésének sok-decibeles, szünet nélkül tartó, éjjel-nappali zaja után.

Európába igyekszünk, az EU-ba, ahol Olaszország már benn van. Az az Olaszország, amely ki tudja, már hányadik kormányát koptatja a II. világháború óta; az az Olaszország, amelynek ötvenes-hatvanas évekbeli jelenét a Fellini-filmek hozták elénk... Fényévekre tart már akkori sajátmagától! Olaszország népe képes volt az összefogásra - ez minden feltartott fejű, kihúzottan dolga után siető elegáns velencein látszik. És: konkrét példával is tudom bizonyítani ez összefogás meglétét - s erejét. A példa: idegenvezetőnk felhívta a figyelmünket, hogy menjünk utána, mi, csoport, de ne kérdezzünk, ne viselkedjünk úgy, hogy egyértelmű legyen a külső szemlélő számára, ő az idegenvezető, ugyanis letartóztathatják, börtönbe is zárhatják, és nem tudom én, hány évre az egész EU területéről kitilthatják, Olaszországban ugyanis csak a honi, EU-s idegenvezetők vezethetnek. Hm... és még egyszer: hm... Ez már valami! Ez már erő. Erő, mely törvényt fogant, s a törvény, ím, be is tartatik, ellenőrzik.

A busz megjött, felszállok. Az öltözetek nem csinosak, nem elegánsak. Aki nálunk elegáns, "valaki", az autóval jár, abból kiszállván láthatjuk, ad magára, mert van miből. Vagy: jogging-ban, edzőruhában, sportos öltözékben kászálódik elő, jelezvén, csak hétköznapi ügyei után jár, vásárláshoz nem kell "megjelenés". Errefelé. Mert Velencében vének, fiatalok kicsípve vonszolták a kétkerekű bevásárlókocsit, annyi bizonyos. Csak a sok idegennek akarták megmutatni, ők már nem a Biciklitolvajok (film) ábrázolta stílusú, szegénységű ország lakói? Vagy CSAK a velenceiek ilyen magukra nagyon adóak? Nem tudom.

A magyar megyeszékhely Hamvazószerda délelőtti autóbuszutasai már tízkor kedvetlenek, "savanyú képűek", meredt szemmel, nem-nézek-rád bezárkózó arckifejezéssel szemlélik a több ezerszer látott útvonalat, ki tudja, hol jár az eszük, talán adósságaik vannak, talán megcsalatástól félnek, talán beteg van a családban... de semmiképpen nem méltóságteljesek, amiért a már tíz éve sikeres rendszerváltás résztvevői, olyan országban, ahol a kormányok kitartanak négy évig, ahol a valuta konvertibilis, ahol a NATO-tagság már kipipálva, s nagy valószínűséggel az EU-felvétel is csak meglesz nagy "nyögve-nyelősen", és... Kihúzom magam. Én igenis "signora" vagyok. Hétvégén az voltam. A velencei újságosnő titulált annak, amikor ezt mondta: Grazie, Signora! - megköszönve a képeslap árát, amit nála vettem. Kihúzom magam, s az ottaniakra gondolok. Vajon milyen családom, erkölcsi örökségem, nemzeti érzésem lenne, ha oda születtem volna? Hm. Igazán semmi okom rá, hogy magyarként ne húzzam ki legalább annyira magam!

- gyöngyös -



2002. február 13., szerda 19:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület