CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Ágota Gábor alpolgármester satótájékoztatója

A városi költségvetésről

    Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 2002. évi költségvetési rendeletét február 12-én fogadta el a közgyűlés.
A választási ciklus utolsó költségvetéséről Dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Ágota Gábor alpolgármester tartott sajtótájékoztatót a soproni Városházán.
Dr. Gimesi Szabolcs polgármester bevezetőjében kiemelte a költségvetés – szerkezetén és az elfogadást megelőző vita kapcsán is érezhető – jelentőségét, hangsúlyozva, hogy a koalíció szeretné, hogy a város megfelelő tájékoztatást kapjon az előkészületekről és azokról a gondolatokról, amelyek egy ilyen jellegű költségvetést tettek indokolttá és lehetővé.

Ágota Gábor alpolgármester és dr. Gimesi Szabolcs polgármester a sajtótájékoztatón

    Ágota Gábor alpolgármester a továbbiakban a költségvetési rendelet előkészítéséről tájékoztatta a sajtó képviselőit. Beszámolt arról, hogy a már régen elkezdett előkészítő tárgyalások során nem egy-két millió sorsáról folyt a vita, hanem a képviselők igyekeztek globálisan szemlélni a költségvetést és annak tartalmát, amelyet ez úton is szeretne megköszönni. Évek óta probléma volt, hogy filozófiailag senki nem vizsgálta a költségvetést. A költségvetés a ciklus lezáró jellegén túl a vezető koalíció elképzelését tartalmazza, azt, hogy hogyan kell működnie a következő években a városnak, mivel a most elkezdett beruházásokat a következő ciklusban kell befejezni, mint ahogy az előző ciklusból áthúzódókat a jelenlegi városvezetés zárta le.

    A költségvetés szerkezetéről elmondta, hogy az hasonló az előző évihez. A tény, amelyen sajnálatos módon nem tudtak változtatni, az hogy a működési célú bevételek kisebbek mint a működési célú kiadások. Ez azt jelenti, hogy a kilenc milliárdos bevétel nem fedezi város működtetéséhez - elsősorban az intézményi hálózathoz kapcsolódó, a városüzemeltetés éves feladataival összefüggő – tíz milliárdos kiadási igényt. Ennek következtében a helyi adók ötven százalékát a működési hiány fedezésére kell fordítani és csak a fennmaradó részt lehet fejlesztésekre, beruházásokra, költségvetési szakfeladatokra, felhalmozási kiadásokra.

    A költségvetés fő összege 14 milliárd 900 millió forint, ellentétben az 1999-es 10 milliárd 300 millió, 2000-ben 12 milliárd 600 millió és 2001-ben 14 milliárd forint összegekhez képest.

    Sok vihart kavart a beállított 2,5 milliárdos portfolióhoz kapcsolódó – a Rózsadomb Szálló eladása – legnagyobb bevételi tétel. A vitában elhangzott véleménnyel ellentétben a felélés helyett ebből 600 milliót a fennálló tartozásra kell fordítani, míg a beépített 350 milliós beépített tartalék a későbbi pályázatok alapjául szolgálhat.
    Koncepcionális elem, hogy eladósodási spirálba ne kerüljön a város. Ágota Gábor utalva az ellenzék álláspontjára a továbbiakban részletezte a hosszútávú elkötelezettségeket. A Konferencia Központ beruházására öt év alatt saját forrásként 730 millió forintot kell kifizetni. A visszafizetés érdekében a Konferencia     Központ működtetésére létrehoztak egy gazdasági társaságot; a keletkezett bevételekből a törlesztésre fordítanak, a készülő beruházásnak pedig meg kell majd megtermelnie az értékét. A Zeneiskola létesítésére 2002-re önrészként 91 millió forintot terveztek, 2002-2003-ban erre összesen 103 milliót fordítanak. A Zeneiskola új épületbe való költözésével a régi épület értékesítéséből a befektetett önrész nagy részét ki lehet váltani. A Sopron régió csatornázás, szennyvíztisztítási program nevű hatalmas projekt a szennyvíztisztító teljes rekonstrukcióját jelenti, valamint szennyvízgyűjtő hálózat fejlesztését és rekonstrukcióját is, amellyel a Virágvölgy csatornázása és a tómalmi területek bekapcsolása is lehetővé válik. Ennek a beruházásnak az értéke 4 milliárd 960 millió forint, a város történetében a kommunális beruházások területén egyedülálló. Ehhez mindössze 496 millió forint önrészre van szükség, ennek a fedezetét – tíz évre szétterítve – a díjakból kívánják megvalósítani, ami így nem jár drasztikus díjemeléssel.

    A sportra fordított összegek között a Matáv, Raabersport Kft. (SVSE), valamint az Ászokkal kötött megállapodás éves szinten 30, 25, illetve 20 millió forint támogatást jelent. A sportfinanszírozás területén a közgyűlés filozófiát váltott, meghatározta mely sportágakat kívánja támogatni. Így a labdarúgás és a kosárlabda területéről kiválasztott egy-egy támogatni kívánt csapatot. A költségvetési források szétaprózása helyett a jobb eredmény elérése érdekében támogatnak – remélhetőleg bajnok – csapatot. A megállapodásokat határozatlan időre kötötték, így amennyiben a költségvetés, illetve a gyengébb eredmények indokolják, az felmondható.

    A közoktatási intézmények működésére és fejlesztésére szolgáló cím valamint az akadálymentes közlekedés – amelyek törvényi kötelezettségeket takarnak – összesen 700 millió forintot tesznek ki, a jelenlegi költségvetésben 15 millió forinttal szerepelnek. A következő ciklusok feladata, hogy a törvényi kötelezettségnek eleget tegyenek.

    A közvilágítás feszültségszabályozásának a bevezetése öt év alatt 55 millió 945 ezer forint. Sajnálatos módon az ÉDÁSZ nem konstruktív magatartása miatt erre eddig nem kerülhetett sor; a harmadik fél által finanszírozandó beruházás a megtakarításokból fedezhető, így nem terhelné a költségvetést.
    A fejlesztések közül a szabályozási tervek készítése, folyamatos. Kiemelkedő a Lehár Ferenc utca – Thököly tér – SLC pálya környéki, Lackner Kristóf utcai csapadékvíz-elvezetés beruházás, ami 164 millió forinttal szerepel a költségvetésben.
    Szennyvíztisztító projektre idén 70 millió, járda-építésekre 8 millió és közlekedés tervezésre 6 millió forintot terveztek.
    Közvilágítás korszerűsítésre 11 millió, -bővítésre 1,5 millió, a Pihenőkereszt környékének a víz és szennyvízcsatornázása 8 millió, a hulladéktelep fejlesztésére 10 millió forintot tartalmaz a költségvetés, valamint a helyi közlekedés támogatását.
    Felújítások között a szabályozási tervek 15 millió, a Füredi sétány rendbetétele 50 millió; ötmillió forint új játszóterek létesítésére, közvilágítás bővítés kétmillió forintba kerül majd a városnak.Ötmillió forint, az Ipar körúti tömegközlekedés megoldása.
    A tervek között szerepel a bérlakás építési nagy program beindítása a Táncsics utcában, Hátulsó utcában, a járulékos beruházások költsége 250 millió forint.
    Tervezik az Újteleki utca felújítását, a katasztrofális állapotban lévő illemhelyek felújítására 8 millió forintot fordítana a város.
    A Deák tér felújítása 70 millió forinttal szerepel, az Erzsébet kertre 5 millió forint jut, az Ady Endre u. felújítása 20 millió, a Új utca, Fő tér közelében felfedezett középkori kút helyreállítását is tervezi a város, amelyre 15 millió forintot szán.
    Általános támogatás kulturális feladatokra, 332 millió, stadion felújítása 180 milliót tartalmaz Sopron város közelmúltban elfogadott költségvetése.

T.É.



2002. február 15., péntek 09:39


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület