CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Nyugati Kapu

Támogatott ifjúsági pályázatok

    A Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Tanács által kiírt 2001-es pályázatra négyszáznyolcvanegy érvényes pályamunka érkezett. Ezek közül a tanács a különféle kategóriákban kétszázhuszonhármat támogatott. Kiosztottak 39 millió forintot. A legtöbb ifjúsági szervezet és intézmény – akárcsak a korábbi pályázaton – táborozáshoz kért segítséget. A határon túli és nemzetiségi programokra harmincegy, a regionalitás erősítésére negyvenkilenc pályázó nyert pénzt.
 

Fényképgyűjteményt kapott a megyei könyvtár

Ami az ötletet illeti, szerencsés volt, ez már biztosan elmondható az okos és eredményes országos fényképészeti akcióról. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Szövetsége szervezésében, egységes és egy irányba törő öntudatos akarattal tavalyelőtt jelent meg a felhívás, az akció – kifejezve a lényeget – természetesen címet kapott: Magyarország egy napja. Milyen volt? Sok mindent lehetne erről mondani, de már itt van az újabb hír: az elkészült felvételek Győr-Moson-Sopron megyét érintő másodpéldányait a szervező egyesület a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárnak ajándékozta, megalapozva ezzel egy privát fotóarchívumot, amelyet a fotósok ajándékaikkal tovább gyarapítanak. Természetesen a fényképgyűjtemény korlátozás nélkül kutatható.
    A fotókat és a hozzájuk kapcsolódó dokumentációt hétfőn adták át ünnepélyesen. Az átadáson ott voltak a fényképeket készítő alkotók. A rendezvényen bemutatták a Magyarország egy napja című, az országos termést tartalmazó albumot is.

V. J.

További hírek:

Önkormányzati konferencia. A piacvezető rendezvényszervező cég, a Szféra kezdeményezésére nyolcadik alkalommal rendezik meg Budapest II. kerületében a városi elöljárók randevúját. Február 22-én a Millenáris Parkban találkoznak a polgármesterek, alpolgármesterek, jegyzők, hogy a jelenlévő miniszterekkel gondolatot cseréljenek tennivalókról, fejlesztési lehetőségekről, a finanszírozás kérdéseiről.

Esküvői kiállítás és bemutató lesz a kapuvári Rábaközi Művelődési Központban vasárnap. A megnyitó 10 órakor kezdődik, 15 órakor a színházteremben műsor várja az érdeklődőket. Közreműködnek: Kapuiné Titz Ildikó (ének), Life Element Break Dance, Szabó Zsanett (diszkótánc).

Felvételi határidő. Március 1-jéig kell postára adni az érettségi előtt állóknak, illetve a felsőoktatásra jelentkezőknek a jelentkezési lapot. A felvételi eljárás alapdíja (az A lap után) 2800 forint, az egyes jelentkezésekhez (a B lapok után) szintén 2800 forintot kell fizetni.

Kekszre és tisztítószerre költöttünk tavaly a legtöbbet. Előbbire harminc, az utóbbira huszonkét százalékkal többet a tavalyelőttinél. A felmérések szerint ugyancsak több ásványvíz és fogkrém fogyott. A sör- és gyümölcslévásárlások viszont értékben is csökkentek.

Esküt tettek a területi és az országos egyéni választókerületi választási bizottságok tagjai, akiket Ivanics Ferenc is fogadott. A megyei közgyűlés elnöke arra kérte a tagokat, hogy őrizzék meg a választások tisztaságát.

Nyelvvédelem. Vasárnap lép hatályba a “nyelvvédelmi” törvény. A jövőben nem szerepelhetnek a cégtáblákon olyan kifejezések, amelyek az idegen nyelveket nem ismerő magyar lakosság zömének nem mondanak semmit. Az új jogszabály célja kimondva-kimondatlanul, hogy visszaszorítsa az idegen kifejezések be-szivárgását a gazdasági életbe.

Fizikatörténeti vetélkedőt rendeztek a csornai Hunyadi János Gimnáziumban. A több-fordulós versenyen elsők lettek a fertődiek, második helyen a helyi Rákóczi, harmadikon a kapuvári Páli Szent Vince iskola csapata végzett.

Vádemelés. Az ügyészség három ügyvéd ellen is vádat emelt abban a győri lakásmaffiaügyben, amelyben befejeződött a nyomozás. A huszonöt gyanúsított közül heten vannak előzetes letartóztatásban. Az ügy szereplői ellen ötvenhét rendbeli bűncselekmény, csalás, zsarolás, köz- és magán-okirat-hamítás a vád. A gyanúsítottak 1997 és 2000 között harmincnégy sértettnek okoztak hetvenmillió fo-rintos kárt.

Sarmaság László festőművész kiállítása látható március 6-ig a csornai művelődési központban. A tárlatot február 22-én 17 órakor Varga Lajos újság-író nyitja meg.

Megyei közgyűlés lesz február 22-én 9 órától a megyei önkormányzat tanácstermében. A képviselők többek között hallhatnak a megye katasztrófavédelméről, az ifjúság- kutatásról, a népegészségügyi programról, a péri reptér megvalósításáról. Szó lesz a nemzetközi kon ferenciaterem-együttes kialakításáról is.

Kiállítás. A 90-es évek kortárs magyar képzőművészeti gyűjtemény címmel nyílik kiállítás a győri Városi Művészeti Múzeumban. A tárlatot holnap 17 órakor Wehner Tibor művészettörténész nyitja meg. Az érdeklődők március 15-ig, hétfő kivé-telével naponta 10-18 óráig láthatják a gyűjteményt.



2002. február 16., szombat 23:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület