CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Az ÉDÁSZ elvi hozzájárulási nyilatkozata hiányzik

Amitől Sopron energiatakarékos közvilágítása függ

A soproni polgárokat meglehetősen hátrányosan érinti az a helyzet, amelybe a soproni Önkormányzat a Széchenyi Terv keretein belül megvalósítandó, a közvilágítás energiatakarékos üzemeltetését szolgáló beruházást célzó pályázata az ÉDÁSZ elvi hozzájárulásának hiánya miatt került - derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet február 18-án Ágota Gábor alpolgármester és Vargáné Korompay Dóra a Városüzemeltetési Iroda munkatársa a soproni városházán tartott.
    A tényeket ismertetve az alpolgármester elmondta, hogy a város által 2001. áprilisában kiírt - a Széchenyi Terv SzT-EN-3 –as a közvilágítás energia megtakarítást szolgáló beruházások megvalósítása című - pályázatra a legjobb ajánlatot a Regionális Fejlesztési Kft. nyújtotta be, így az  megnyerte a pályázatot.

    A Regionális Fejlesztési Kft. pályázatában harmadik feles finanszírozási módot ajánlott a beruházás lebonyolításához. A Regionális Fejlesztési Kft finanszírozásában a beruházás megvalósítható, valamint a képződő nyereségből törleszthető lenne. Az önkormányzat a közvilágítási hálózat energiatakarékos üzemeltetését feszültség szabályozók beépítésével szeretné megoldani. A beruházás értéke 51.714.075 Ft. A törlesztés futamideje 6 év. Amennyiben a Széchenyi pályázat sikeresnek bizonyul, akkor a megnyert pénz a futamidőt csökkentené, amely akár 25%-ot is jelenthet. Így a beruházás már az első évben 1.839.149 Ft. hasznot hozna az Önkormányzatnak a törlesztések kifizetése után is, majd évente emelkedő mértékben a hatodik évtől számítva évi kb. 15.000.000. Ft. megtakarítást. Jelenleg a közvilágítás üzemeltetése a városnak évente kb. 45.000.000. Ft-ba kerül.

    Az Önkormányzat a céggel kötött megállapodást követően, együtt megkezdte a felkészülést a Széchenyi pályázat benyújtására; az önkormányzat meghozta a szükséges Közgyűlési döntéseket és megteremtette költségvetésében a lehetőséget a finanszírozáshoz.
    A Regionális Fejlesztési Kft a pályázat elnyerése után megkezdte a benyújtás előkészítését, köztük az ÉDÁSZ felé is eljárt az elvi hozzájárulás megszerzése érdekében. Többszöri személyes és levélben történő egyeztetés után sem sikerült ezt az elvi hozzájárulást megszereznie. A problémát jelezte a Városüzemeltetési Iroda felé és kérte az önkormányzatot, hogy próbáljon a probléma megoldásában segíteni. Többszöri telefonon történt egyeztetés után 2001. október 26-án személyes megbeszélésre került sor Győrben az ÉDÁSZ hivatalos irodájában, ahol az ÉDÁSZ, a Regionális Fejlesztési Kft, a Városüzemeltetési Iroda képviselői vettek részt. Ezen a tárgyaláson a felek álláspontjának tisztázását követően, megpróbáltak egyezségre jutni.
    Ágota Gábor alpolgármester levélben fordult Künszler Béla Vezérigazgató Úrhoz, hogy segítsen megoldani a felmerült problémákat. (2001. október 27.)
    Vezérigazgató Úr válaszlevelében kérte, a Jegyző nyilatkozatát arról, hogy tudomásul veszi, a beruházás következményeként eltérés keletkezik az MSZ 20194-es szabvány ajánlásától és felelősséget vállal az ebből esetlegesen bekövetkező balesetekért. (2001.11.12)
    A levélváltást követően ismét többszöri egyeztetés történt; megállapodás született: a Regionális Fejlesztési Kft a város felé egy nyilatkozatot tesz, amelyben a beruházás megvalósulása után, az esetlegesen bekövetkező, erre az okra visszavezethető minden kárért felelőséget vállal.(2001. november 29.)
    E nyilatkozat alapján a Jegyző is nyilatkozott és az elküldésre került az ÉDÁSZ felé.(2001. december 22.)

Az ÉDÁSZ nem fogadta el sem a Regionális Fejlesztési Kft nyilatkozatát, sem a Jegyző nyilatkozatát.

    A legutolsó levél 2002. január 22-én érkezett az ÉDÁSZ-tól, amelyben még mindig az általuk megfogalmazott nyilatkozathoz ragaszkodnak.

A Regionális Fejlesztési Kft négy áramszolgáltató vállalattól, más projektek esetében, megkapta az elvi hozzájárulási nyilatkozatokat csak az ÉDÁSZ-tól nem.

    Fontos megjegyezni, hogy a Regionális Fejlesztési Kft az SZT-EN-8-as jelű pályázatra kiírt városi felhívást is megnyerte, amely a városi intézmények energiatakarékossági auditját tartalmazza. Azt a pályázatot már be is adták, a GM befogadó nyilatkozatát megkapták, a munkák elkezdődtek.
A Cyberpress kérdésére válaszolva Ágota Gábor alpolgármester elmondta, hogy a  Regionális Fejlesztési Kft a másik négy projekt esetében már a beruházás kivitelezését végzi; az, hogy az ÉDÁSZ szakemberei másképp ítélik meg a helyzetet, mint az ország másik négy városában, az önkormányzat számára elfogadhatatlan.
További kérdésre válaszolva az alpolgármester hangsúlyozta, hogy nem csak  15.000.000. Ft. kár éri a várost, tekintettel arra, hogy a tervezett haszonból az önkormányzat egyéb beruházásokat is kívánt finanszírozni.

sztoth



2002. február 18., hétfő 18:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület