CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

A mai legkorszerűbb technika a környezetünkért

Négy milliárd a városnak

Az enedélyezési terve elkészült már annak a hatalmas volumenű szennyvíz kezelési fejlesztésnek, amelyre összesen 4 milliárd forintot kitevő Ispa- és állami támogatást jelent a városnak - hangzott el azon a tájékoztatón, amelyre a soproni szennyvíztisztító telep Győri úti székhelyén került sor a közelmúltban.


Dr. Szájer József országgyűlési képviselő és Havas András műszaki igazgató

     Jelentős térségi - brennbergi, ágfalvi – szennyvízelvezetést befolyásoló elképzelések is érvényesülnek a projekben; a tervek szerint a sopronkőhidai szennyvíztisztító megszüntetésre kerül, és megteremtődik a Tómalom, a Virágvölgy és Jánostelep csatornarendszerbe való kapcsolása - fejtette ki Havas András a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. műszaki igazgatója.

    A tájékoztatón részt vett dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselője és Hegedüs László a vízmű vezérigazgatója.
    Az 1971 óta működő soproni szennyvíztisztító telepen 1987 óta valósul meg a biológiai folyamat.A projekt egyidejűleg természetvédelmi és település-fejlesztési irányokat követ; célja, hogy a fejlesztéssel a város szennyvízkezelése minden környezetvédelmi feltételeknek megfeleljen.
    A telepről kibocsátott tisztított szennyvíz vonatkozásában a  fejlesztés során új komponenseket kell figyelembe venni, szigorúbb határétrékekeket kell betartani. Fontos szempont a védőtávolságok csökkentése, a jelenlegi tisztító kapacitás 15 ezer köbméter/nap értéknek a várható szennyvízmennyiségeket illetően  a 20 ezer köbméter/nap értékre történő növelése. A tisztítás hatásfokát is javítani kell, ahhoz, hogy a jövőbeni – EU-s normáknak is megfelelő – előírt tisztítási paramétereknek eleget tudjon tenni. Egy olyan stabil iszapkezelési rendszer megvalósítása a cél, amely lehetőséget ad az iszap megfelelő elhelyezésére, teljes körű rothasztás, gázhasznosítás, komposztálás során, a mezőgazdasági elhelyézre megfelelő végtermék előállítására.
A projekt, amelynek átfutási ideje öt év, és amely nemzetközi tenderkiírást is igényel, a 2.5 milliárdos Ispa finanszírozása mellett, Havas András tájékoztatója szerint  40 százalékában állami forrásból finanszírozható.
    Dr. Szájer József  a pályázat kedvező elbírálásával kapcsolatban elmondta, hogy abban Sopron regionális elhelyezkedése döntő szerepet játszott, ugyanúgy, mint ahogyan a beruházás finanszírozása másik felének az állam részéről való vállalása, amelyet az  ISPA program megkövetel. A magyar kormány, a környezetvédelmi miniszter vállalta, hogy biztosítani fogják az Ispa-projekthez a szükséges állami forrásokat.
- Miután az EU-s pénz megvan, úgy gondolom, hogy az már mágnesként fogja vonzani a többi forrást - jelentette ki az országgyűlési képviselő, aki azt is hangsúlyozta: a környzetvédelem az EU-ban ugyanúgy, mint minden soproni és környékbeli számára is alapvető érték, hiszen mindenki számára fontos, hogy gyermekeink, unokáink tiszta környezetben élhessenek; ehhez járul hozzá ez a világszínvonalú, a ma ismert legkorszerűbb technikai megoldásokat felvonultató mű.

balogh



2002. február 18., hétfő 23:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület