CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

AMI Galériánk

   
    A Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete és a Magyar Televízió Soproni Körzeti Stúdiója rendezésében kamara-kiállítás nyílt a körzeti stúdió Ami Galériánk -ban.


Boronkay Gusztáv bemutatta a miskolci alkotókat

    A kiállítók – Boronkay Gusztáv, Debrődi Nóra, Erdős Joci, Halász György, Hegyi László, Horváth Márta, Szabó Emese, Veréb Csaba - az MTV Miskolci Körzeti Stúdiójának munkatársai.
    A kiállítást Nagy Róbert médiaművész a NYME AMI tanára nyitotta meg.
 
 

    A televíziósok lételeme a mozgó képek világa; a televízió "képeinek" folyamatosan változó jellege – dinamizmusa – a fotográfia statikus, ez előbbivel való összehasonlításban látszólag nyugodt és higgadt műfajával az érzékeny és kifinomult vizualitás-igényében rokon.
    A kiállítók nem hivatásos fényképészek, a napi munka mellett fotóznak (sokan vagyunk így). A kiállítás technikai és koncepcióbeli sokszínűségében kérdéseket generál.

    Mely pillanatban válik a megfelelő felszereléssel rendelkező fotós művésszé? Készségek, tehetség, tanulás, pillanatnyi ihlet, technika kérdése-e a jó fotó? Hogyan hat a digitális technika által meghatározott mérhetetlenül nagy alkotói mozgástér a hagyományos fotóra? Meddig és mitől fotó még a fotó?
    Nem állítom, hogy az MTV Soproni Körzeti Stúdiója Lackner Kristóf utcai székházában a néhány alkotás után minden kérdés egyszerűen és egyértelműen megválaszolható lesz, és azt sem állítom, hogy továbbiak – még nehezebbek –nem kerülnek a felszínre.
    Mert mint kiderült a bemutatkozó tévések között olyan is van, aki először volt fényképész, aztán filmes. Boronkay Gusztáv középiskolás korában nyertese volt a Magyar Televízió egy fotópályázatának. Huszonéves kora után – jó tíz éves fotós múlttal – lett filmes.
- Ma már nagyon-nagyon különbözőnek látom a két műfajt - válaszolja arra a kérdésre, amely a vizualitásban rokonítható fotós és filmes műfajról szól. - Mindkettőt imádom - mondja, de a két műfaj annyira más, hogy a filmezést követően ugyanúgy kedvem marad fotózni, mint ahogyan bármilyen más szabadidős tevékenységhez. Néha egy-egy téma kapcsán az is gondot okoz, hogy a kamerát vigyem-e magammal, vagy a fényképezőgépet.
    Boronkay Gusztáv arról is beszélt, hogy amikor mozgókép kimerevítésével próbált meg "fotót" készíteni, akkor is teljes mértékben meggyőződött arról, hogy teljesen különböző dolog mozgóképet és állóképet alkotni.
    Különlegesek a fotók így együtt, és a hely- , illetve "falszűke" (mégiscsak nyolc alkotóról van szó), ezúttal előnyére válik a tárlatnak, hiszen egy-egy alkotó több munkája egymás mellé (egy felületre) kerülve stílusában, technikájában, koncepciójában hangsúlyozottan jeleníti meg a jellemzően egyedi és egyéni vonásokat. Bizonyára egy-egy  fotós munkáját több képben – egy teremnyi kiállítási felületen és egyenként – bemutató tárlat tanulságos lenne. Már csak a feltett kérdések miatt is.
    A fotók – és mellettük a számítógépes grafikák, de a népmesei háttér is a figuratervekkel együtt – a folyamatosan mozgásban lévő és változó világról szólnak; ugyan tévések készítették, és mégsem megállított mozgóképek, hanem ők maguk egyenként megállásra, szemlélődésre késztetnek.
A tévéhez idomult vizuális világban ez pedig jó.



2002. február 20., szerda 00:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület