CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Idegenvezetők fóruma

- A Löverekben tett körséta során a soproni idegenvezetők hosszan beszélhetnek az idelátogató turistának arról, hogy melyik helyről milyen volt a soproni panoráma; egyébként meg többnyire már a panoráma helyett csak "szép, nagy tornyos házakat" látnak - nehezményezte egyhangúlag a soproni volt Vármegyeházán tartott idegenvezetők fórumának közel húsz résztvevője.


Kovács Árpád és Stöckert Tamás a fórumon

    Az egymás kölcsönös tájékoztatása, az eredmények, tervek és gondok megtárgyalása céljából tartott fórumon  Stöckert Tamás polgármesteri irodavezető a városüzemeltetés és várospolitika idegenforgalmat érintő főbb kérdéseiről szólva elmondta, hogy a város idei évi költségvetésének jelentős fejezete az utak, parkok, közterek karbantartásával kapcsolatos. Az Erzsébet-kert takarítása, gondozása, a Deák tér rendbetétele, a Várfal sétány rehabilitációs munkálatainak folytatása érdekében állami forrásokkal és önkormányzati önrésszel a Széchenyi Terv adta lehetőségeit is szeretnék kihasználni a városkép kedvezőbb kialakítása érdekében.
    Az irodavezető a közeljövőbeni Újteleki utcai és Ferenczy János utcai útburkolatbontásról, a Várkerület 43. szám alatti épülettömb rehabilitációs felújításáról is tájékoztatta az idegenvezetőket.

    Kovács Árpád idegenforgalmi és külkapcsolatokért felelős referens tájékoztatásából kiderült, hogy a város szabad királyi várossá nyilvánításának 725. évfordulója megünneplésére a költségvetésében elkülönített összeg szerepel környezetszépítésre, köztéri padok felállítására, nyilvános illemhelyek rendbetételére és kiépítésére. Ismertette az idei, idegenforgalmi szempontból fontos eseményeket, kiállításokat, kiadványokat.
    A rendezvényen az idegenvezetők egymás után sorolták a valós, és az esetek nagyobb részében évek óta meglévő gondokat: immár húsz éve húzódik a poncichter negyed, a Szent Mihály domb környékének rendbetétele; az 1848-as emlékhely állapota és az Orsolya-téri divatház kinézete is kemény kritikát kapott, akárcsak – az idegenforgalmi szempontból joggal kifogásolható – Híd utca és Gazda utca sarkán, valamint a Sopron Hotel mellett folytatott – egyébként engedéllyel rendelkező és a rendezési tervhez is igazodó – építkezés. Több résztvevő arról is beszámolt, hogy a Híd utcai építkezés alatt – feltehetően a várfal egy részét – egy rondellát találtak, amelyet el is bontottak (!). A soproni kereskedők érdekeinek védelme, a Tűztorony reklámokon való szerepeltetése, a Stefánia -cukrászda sorsa, a belvárosi műemlék-épületek állapota, a közterek szemételtakarítása, a kutyapiszok kérdése, a kulturális rendezvényekre való jegyekhez jutás, a Tourinform-iroda nyitvatartása, a "feketéző" idegenvezetők és számos, általános emberi mentalitásból adódó gondok mellett több –idegenforgalmi szempontból fontos – javaslat is elhangzott.
    A polgármesteri hivatal képviseletében Stöckert Tamás és Kovács Árpád, illetékessége és hatásköre szerint válaszolt és keresett megoldást a kérdésekre.
    A rendezvényen elhangzott tervek között szerepel, hogy a Kismartonnal kötendő együttműködés, a tervek szerint, a kultúra, sport, oktatás és gazdaság területe mellett az idegenforgalmival is kibővül majd. Díszburkolatot kap a Füredi sétány, feltehetőleg Liszt-nosztagia házzá alakul a Szent György utca 12., helyreállítják a közelmúltban feltárt középkori kutat, Brennberg –faluközponttal, gyalogos és kerékpáros határátkelőhellyel számító – idegenforgalmi jövője is biztató. A 725. évfordulón a Konferencia-központ átadása, a Páneurópai Piknik együttes kiemelt megünneplése mellett külön rendezvényt nem tervez a város, hanem – a lakosságnak és a város vendégeinek – folyamatos programokat kínál majd, amelyek között szerepel az idegenforgalmi szezon egy részében megvalósított ingyenes városi idegenvezetés. Szent Mihály napjának megünneplésével régmúlt hagyományokat szeretne a város feleleveníteni; az idén lovas-viadalt tervez. Kovács Árpád arról is szólt, hogy az Nyugat-magyarországi Egyetemmel közösen megvalósítandó vendéglátóipari és idegenforgalmi szakképzés palettája is bővül a jövőben.
    Sok és a városvezetés részéről is figyelemreméltó észrevétel és javaslat hangzott el az idegenvezetők mai fórumán; kérdés, hogy azokból mennyi és milyen utat jár be, amíg a megoldásban illetékeshez eljut és azt követően pedig a gyakorlatban hogyan oldható, illetve valósítható meg.



2002. február 22., péntek 00:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület