CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A napfényes tornaterem

- Ünnepnapokra minden családban nagy szükség van, így a mi nagy családunk életében is. Úgy gondolom, hogy ezeket a számunkra feledhetetlen pillanatokat meg kell osztanunk mindazokkal, akik segítsége nélkül nem lehetnénk büszkék a felújított, megszépült és komfortosabbá alakított tornaterünkre - mondta dr. Magas Lászlóné a soproni Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola tornatermének avató-ünnepségén.
    A város legrégebbi – 1891-ben épített – tornatermének felújítása 3,5 millió forintba került. A segítőkész szponzorok mellett a költségek finanszírozásában Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata is részt vállalt. A korhadt, porfelhős régi helyett új parketta, biztonságos bordásfalak, cserépkályha helyett központi fűtés, ajtókat, ablakokat védő fémrácsok helyett védőhálók, a málladozó vakolatú helyett napfényes, tiszta falak, és az Ifjúsági és Sportminisztérium nyertes pályázata révén közel egymillió forint értékben új sport- és fejlesztőeszközök segítik a többségben hátrányos helyzetben élő, speciális megsegítésre szoruló gyermekek nevelését, oktatás-fejlesztését. Az összecsukható vendégszékeket és a bordásfalakat a Fogyetékos Gyermekek Oktatásáért Alapítvány tette lehetővé.
- Az egészséges életmódra, a testmozgásra való nevelés feltételei teremtődtek meg, mondta dr. Payer Erzsébet alpolgármester asszony, aki az önkormányzat nevében a felújított tornatermet az iskola diákjainak adta át.

    Nem véletlen, hogy Magas Lászlóné igazgató asszony ünnepnapot és családot együtt említett köszöntő beszédében. Az ünnepségen lépten-nyomon érezhető volt a gyerekek felé forduló őszinte szeretet és odafigyelés. Az avatóval is azért vártak a februári időpontig - holott a tornaterem felújítása már szeptemberre elkészült – , mert fontosnak tartották, hogy az iskola tanulói fellépésükkel maguk is részeseivé váljanak a közös ünnepnek. Amint az igazgató asszony mondotta: "Értük van az egész" A közel ötven tanuló által bemutatott tizenegy produkció olyan gyakorlatokból állt – botgyakorlat, zsámolygyakorlat, súlyzógyakorlat, szabadgyakorlat, medicin-labda – amelyeket egyrészt testnevelés órákon, szakkörökön és edzéseken is használnak, másrészt meg olyanok, amelyek bemutatása a gyerekeknek mind nagy örömet jelentett: aerobic, tánc, gúlagyakorlat.

    Magas Lászlóné arról is beszélt, hogy minden apró eredmény, siker, helyezés, részvétel komoly megfeszített munka eredménye, ezért nem mindegy a pedagógusnak, hogy milyen körülmények között kell dolgoznia; nyilván mindenki sokkal jobb hangulatban és boldogabban végzi a feladatait a megszépült környezetben, amelyben a számtalan veszélyforrás kiiktatását követően, kevésbé feszülten, jobb kedvvel, jobban a tud gyerekekre figyelni. A tornatermet nemhogy a nap minden pillanatában kihasználják, de sokkal több a testnevelés órák száma, mint amennyit a tornaterem falai között eltölthetnek, hiszen a gyermekek egyéni helyzetükből adódóan, többnyire az iskola szervezésében működő sportfoglalkozásokat, sportszakköröket, edzéseket választhatják.

    Annak ellenére, hogy – nem kis feladatot teljesítve – a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola a város legmostohább körülményei között működő oktatási intézménye, az iskola lépésről lépésre haladva mindent megtesz a fejlesztő-munka hatékonyságának növelésére. A tél folyamán gipszkarton-fallal választottak szét tantermeket, álmennyezetet építettek azért, hogy a meglévő cserépkályhák úgy fűtsenek több termet, hogy közben a gyerekek osztályonkénti létszáma is a lehető legoptimálisabban alakuljon. Nehéz és sokrétű feladat hárul a tantestületre ismeri el Magas Lászlóné, aki azt is elmondta kollegáiról, hogy mind szívvel-lélekkel, együtt gondolkozva, jó hangulatban végzik a munkájukat, amelyhez a mostanihoz hasonló eredmények, ünnepi alkalmak újabb erőt adnak.
    Kettőszáztizennyolc gyerek második otthona a Petőfi téri iskola; és hogy valóban így van, arról múlt pénteki délutánon tartott ünnepségen mindenki meggyőződhetett, amikor hullt a fény – és nem csak az ablakokon keresztüli februári napsütés – gyerekekre és pedagógusokra, vendégekre egyaránt.


 
 
 

Köszönet a támogatásért:

Ifjúsági és Sportminisztérium
Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata
Fogyatékos Gyermekek Oktatásáért Alapítvány
Bakonyi Erdészeti Rt.

Köszönet a munkájukért:

Fenyvesi Zsolt
Kóbor János
Molnár Csaba és a Sportcentrum műszaki csoportja
Molnár Kálmán
Szabó Mihály
Wilfing Zoltán



2002. február 24., vasárnap 22:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület