CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Teátrum - Sopron ajándéka az új Nemzeti Színháznak

    Elkészült a Teátrum című nagyméretű falikárpit. A 360×250 centiméter méretű applikációs technikával készült alkotást  Sopron polgármestere felkérésére Kustán Melinda textiltervező iparművész – Sopron részéről az újonnan felépült Nemzeti Színháznak szánt ajándékul – készítette. A  XVI. századi mameluk szőnyegtípust felidő művészi terv és a látványterv elkészítését követően a Soproni Szőnyeggyárban készült el az alapszőnyeg, amelynek egyediségét a művész – bársony-doublé szövetből, aranybrokátból, és kézi festésű egyedi kelmékből, atlaszból készült – applikációi adják meg.

    A soproni Városházán ünnepélyes keretek között  a mai napon Tengerdi Antal alpolgármester Sopron Megyei Jogú Város nevében átvette Kustán Melindától, a művésznőtől és Járfás Zoltántól a Soproni Szőnyeggyár igazgatójától  az alkotást, amelyet Sopron ötvennégyezer lakója nevében fog Budapesten a Nemzeti Színháznak, március 15-i avatása alkalmából átadni. Addig is Sopron polgárai a Polgármesteri Hivatal aulájában március 10-ig tekinthetik meg a falikárpitot.
    Méltóak a szőnyeg domináns – vörös és arany – színei, a felhasznált nemes anyagok, a technika és motívumok mint értékhordozók, ahhoz a szellemiséghez, amit a falikárpit közvetíteni kíván. A Leghűségesebb Város a Nemzet Színházának küldi ajándékát: időben térben való kommunikáció: műalkotás – kultúra – által közvetített üzenet.

Tengerdi Antal alpolgármester, Kustán Melinda textiltervező iparművész, Járfás Zoltán a Soproni Szőnyeggyár igazgatója

- Szándékom szerint egy olyan falikárpitot szerettem volna készíteni, amely tökéletesen illeszkedik a számomra megfogalmazódott feladathoz - vallotta a művésznő. Sopron város falikárpitot ajándékoz a Nemzet Színházának: ez egy olyan gesztus, amely az én olvasatomban kizárt mindenféle aktuális eseményt, napi élményt. Szakmatörténetből merítettem inspirációkat: az alapszőnyeg egy tradicionális keleti szőnyegtípus – mameluk szőnyeg – inspirációjára készült  Tekintettel a szőnyegkészítés technológiájára és arra, hogy applikáció formájában milyen kompozíciót szeretnék megjeleníteni készítettem el a tervet. Az alapszőnyeg központi részén látható nyolcszög jellegzetes kaleidoszkóp-motívum, számos világkultúrában az időtlenség jelképe; a csillagmotívumok - embercsoportokra utalnak. Az applikáció egyrészt kaput jelent; az életünk szakaszai közötti átjárót: a hétköznapokból az ünnepnapokba, a vendégek érkezésének helyét, az átmenet a valós világból, a szellemibe vagy a színház teremtett, mesterséges kulturális közegébe.
    Keresztre is utal az applikált motívum, az ország keresztény-világhoz való tartozásának fontos gondolata csillan meg a nemes anyagok aranyában, az applikáció – középkorban miseruhák készítésénél alkalmazott – technikájában. A hármas tagolású kapu, a teljesség hármas motívumán túl pedig mintegy keresztmetszetét adják a templomok belsejének, egyben asszociációs lehetőségét kínálják a kultúra templomának. Motívumok, amelyek azonos értékkel vannak jelen a szőnyegben, hordozzák az időtlenség és egyenénenkénti személyes üzeneteket, amelyeket a mindenkori szemlélő a maga kultúrája szerint ért és értelmez, attól függően, ahogyan a részletekre és a tradícionális tartalmakra rátalál.
- Nehéz feladat volt a tervezés az alkotás, -vallja be Kustán Melinda, mert soha nem látott technológiát használt. Ezért szakmatörténeti szempontból is újdonság az alkotás, hiszen ehhez hasonló munka – szőnyegtestbe besülyesztett applikáció – még nem készült; mindennek ellenére a végeredmény nem is sejteti az alkalmazott  innovatív eljárásokat. Fejlett technológia és kézműves, egyedi technika párbeszéde, ugyanakkor kifejezőerejében egységben összeforrott találkozása a mű.
Az ajándékozás nemes szándékának tartalma "átjön" az alkotáson. Kustán Melinda arról is beszélt, hogy soha semmit sem csinál kizárólag az esztétikai élmény-nyújtás miatt.


Tanusítvány arról, hogy a falikárpitot Kustán Melinda tervezte és készítette és hogy azt Sopron a Nemzeti Színháznak adományozza

- Azt gondolom, hogy ha valamire időt, energiát, anyagot áldoz, akkor feladata az embernek, hogy tartalmat adjon bele. A parasztasszony, aki inget sző, sem csak arra gondol, hogy gyorsan meglegyen az: beledolgozza a saját életét, azt az időszakot – mintegy áldozatként –, ami alatt ezt létrehozta. A műalkotásnál fontos az embertől emberig való kommunikáció, amelyben a művész dolga az, hogy – a befogadóval kommunikáló – tárgyat állít maga helyett.

    Járfás Zoltán a több mint 90 éves Soproni Szőnyeggyár igazgatójaként elmondta, hogy a szőnyeggyár tradíciója nemcsak az iparszerű gyártás lehetőségét jelenti. Azzal együtt, hogy a legmodernebb technikával rendelkeznek, képesek iparművészeti jellegű kikészítéseket, szövéseket is készíteni. A Nemzeti Színháznak szánt ajándák-kárpit nem az első ilyen jellegű próbálkozásuk, hiszen 2000-ben volt már ehhez hasonló, Szász Endre művész alkotásaihoz kötött. Természetesen maga a szőnyeggyártás nyereségorientált tevékenységre teremtődött, valós tulajdonosi háttérrel - ezt az igazgató is "bevallja", hozzátéve, hogy  Magyarországon már nagyon sok helyen, a legpatinásabb magyar középületek igényeit is sikerült kielégíteniük, hiszen szőnyegeik megtalálhatók a Parlamentben, a Gundel Étteremben, a Vígszínházban az Operaházban, a MÁV-székházban.
    A közeljövőben megvalósuló újabb felajánlást is tett a Soproni Szőnyeggyár nevében Járfás Zoltán igazgató. Elmondta, hogy a Nemzeti Színháznak szánt ajándék-szőnyegnek elkészítették az "ikerpárját", amelyet –  más jellegű, szintén egyedi applikációval ellátottan – az augusztusban megnyitásra kerülő Konferencia Központnak ajánlanak fel.

Kapcsolódó cikk: http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4200



2002. február 27., szerda 00:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület