CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Miért maradhat a képernyőn az erőszak?

Elmaradt a médiatörvény jogharmonizációs módosítása

    Közéleti rovatunkban írtunk a Fidesz frakció azon döntéséről, amelyet Sopronban február 14-én  dr. Szájer József jelentett be, és amelynek értelmében az egyetlen, a rádiózásról és a televíziózásról szóló kétharmados törvény jogharmonizációs célú módosítását nyújtotta volna be február 26-án, az utolsó parlamenti ülésen. A Fidesz frakció bejelentését megelőzően az MSZP részéről a parlamenti ülésen való részvétel tekintetében ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot.
    Február 26-án az MSZP tagjai megjelentek a parlamenti ülésen, amelyen az országgyűlési képviselők 202 igen szavazattal 131 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett nem támogatták a házszabálytól való eltérést - amihez a jelen lévő képviselők négyötödének igen szavazatára lett volna szükség - így az Országgyűlés nem tárgyalt és nem határozott a médiatörvény EU-jogharmonizációs célú módosításáról.

    Dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselőjét Sopronban a részletekről kérdeztük.

    A Fidesz-MPP  frakcióvezetője elmondta, néhány olyan pontban javasolták a médiatörvény módosítását, amely többek között biztosítja, hogy az összhangban legyen az európai normákkal: első sorban az erőszakot, a gyermekek lelkivilágára negatívul ható képek bemutatásának bizonyos időbeni korlátozásait jelentette volna. Egyébként az időbeni korlátozás mellett az EU-s szabályok az erőszakot bemutató képsorok esetében is szigorúbbak.
- Nagyon sajnáljuk, hogy már harmadszor szavazott a szocialista párt a jogharmonizációs módosítás ellen - jelentette ki dr. Szájer József.

- Az uniós csatlakozás tekintetében milyen vonzata van a döntésnek?
- Mindaddig, amíg a törvénymódosításhoz a Magyar Parlament nem adja a hozzájárulását, nem zárhatjuk le azt az Európai Uniós tárgyalási fejezetet, amely – most már a tárgyalások vége felé járva – egyre nagyobb fontossággal bír. Egyedül Románia az az ország, amellyel még nem sikerült ezt lezárni és én azt gondolom, hogy ez a helyzet a jelenlegi stádiumban az uniós csatlakozásunkat nagyon is akadályozza. Nagy felelősséget vesz magára az a politikai erő, amely az uniós csatlakozást legfeljebb szavakkal támogatja, de amikor tettekre kerül sor akkor azt nem szavazza meg.
    Mi lehetőséget biztosítottunk arra, hogy akár a házszabálytól eltérően, a törvénymódosítás megszavazásával még időben lezárhassuk ezt a fejezetet, sajnáljuk, hogy a szocialista párt képviselői csakis azért jöttek be a parlamentbe, hogy ezt, a gyermekek védelméről szóló szabályt leszavazzák.

- Megindokolták a szocialista képviselők lépésüket?
- Indokot nem hallhattunk. Nagy Sándor a szocialisták frakcióvezetője szerint a szavazás elmaradása az ország érdekeit nem veszélyezteti; szerinte, lényegében ez  az európai uniós csatlakozásban nem okoz gondot. Még az is elhangzott a szocialisták részéről, hogy a ők egyébként egyetértenek a törvény tartalmával.
Az egyetértést a parlamentben szavazással szokás kifejezni - szögezte le a Fidesz frakcióvezetője.

Kapcsolódó cikk: http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4834

Balogh



2002. február 28., csütörtök 16:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület