CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Szeptemberi Horgász Hírek

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgász társnak lenne mondanivalója, nyugodtan keressen meg e-mailen, szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét, illetve mindkettőt. Segítsetek kedves horgásztársak változatosabbá tenni ezt a rovatot!

SZEPTEMBERI HORGÁSZ HÍREK




KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI.

REKORDLISTA


PONTY


Németh János tatabányai horgász a Tatabányai II. Erőmű Hűtőtavában május 9-én kereken 18 kg-os (85/76 cm) pontyot fogott. A szerencsés horgász este indult hallesre. 0,25-ös zsinórján kínálta fel a három szem kukoricát. Az óvatlan tükrös ezt szippantotta be, és megkezdődött a fárasztás. 15-20 perc után a ponty fáradt el jobban. A szomszéd horgászok ráadásul még segítettek is a kimerítésében. Ilyen a szegény halak sorsa.



HARCSA


Borbáth Balázs balatonfűzfői horgász május 6-án a helyi NIKE kikötőben 20 librás bottal, multiplikátoros orsóval és 52-es fonott zsinórral indult harcsázni. 4/0-s hármashorgára piócacsokor csalit tűzött, s végólommal rögzített úszós készségét a tökleveles, fűzfabokros ívóhelyre vetette be. A harcsa este fél kilenckor vette fel a csalit, a bevágás utáni első ijedtében vagy 40 m-re elúszott. Egy vitorlás rögzítőkötelén az erős zsinór elszakadt. Újraszerelés után alig egy órával már jött a következő kapás. A fárasztás végén a harcsa kénytelen volt engedni az erőszaknak. Akkor jött az igazi meglepetés. A harcsa hátában ott fityegett a nem sokkal korábban beszakadt horog egy kevés zsinórral. A második kapásnál már szabályosan elnyelte a csalit. A mérlegelésnél derült ki, hogy a harcsa 80,50 kg (220/112 cm) méretű. Gratulálunk a gyönyörű fogáshoz!



AMUR


Ajtai József Hódmezővásárhely-csikáncsi horgász április 30-án este 11-kor az atkai Holt-Tiszán szép amurt fogott. Úszós szerelésén konzervkukorica volt a csali. Ezt kívánta meg életében utoljára a 18,20 kg-os (96/67 cm) amur. Kemény fárasztás végén került szárazra, majd forró olajba.



CSUKA


Németh Csaba zalaegerszegi horgász június 7-én délután 10 perccel 7 óra előtt 12,50 kg-os (106/53 cm) csukát fogott. A horgász pontyot szeretett volna fogni, amit az is mutat, hogy horgára 4 szem csemegekukoricát tűzött. A 0,35-ös zsinóron 10 percig fárasztotta már a halat, amikor kiderült, hogy a remélt ponty helyett termetes csuka van a horgon. A fárasztás végén egy önzetlen horgásztárs kézzel emelte a halálra rémült halat partra. Hogy hol élt eddig a peches hal, nem tudjuk.



FEKETE SÜGÉR


Tóth Zoltán bélavári horgász a helyi tóban május 25-én 2,20 kg-os (47/37 cm) fekete sügért fogott. Napsütéses meleg idő volt aznap, reménykedve dobálta 0,22-es zsinórra kötött Rapala wobblerét. A ritka ragadozó hal nagyon éhes lehetett, mert szinte a vízből kiugorva rabolt a műcsalira, nehogy elvétse a jó falatnak vélt mozgó micsodát. Már későn jött rá tévedésére.



NYÍRSÉGI TAVAKON


Balázs Piri és Botár Gábor írt élvezetes cikket és Botár Gábor fényképezett Kelet-Magyarország ezen térségéről, ahol bizony nagyon szép és halban gazdag tavakat is találhatunk.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tájegység főleg folyóvizeiről ismert: a Tiszáról, a Szamosról, a Krasznáról, a Túrról, valamint csatornáiról, mint a Nyugati-, a Keleti, a Lónyai főcsatornáról. Ezeken kívül azonban számos kitűnő állóvíz is található.

A megyeszékhely északi határában terül el a város üdülő központja, a Sóstófürdő. A csónakázó és strand tó valaha egybefüggő 9,5 ha-os vízterület volt. Az idők folyamán egy gáttal két részre osztották a víztükröt, elválasztva a strandolásra és csónakázásra szolgáló területeket. Ez a leválasztás a horgászokat nem érintette, mivel mindkét vízen lehet horgászni. A fő szerepet a ponty játsza, de van ott busa, amur is. A legfigyelemreméltóbb fogások a 4,22 kg-os kárász és a 3,8 kg-os dévér voltak. Rendszeresen telepítik, de szaporodik is a süllő. Eddigi legnagyobb süllő fogás 4,8 kg-os volt. 20 kg feletti harcsák is élnek a tavakban és csuka is található. A sóstói horgászok szerint etetés nélkül is jól lehet fogni, az éves 40 kg-os átlagos fogás is erre utal.



Az Apagyi-tó elvadult, szinte összefüggő náddal, hínárral borított víz volt. Kotrás, partrendezés és az amur telepítés biztosította a kellő nyílt vízfelületeket. A tó déli része megmaradt ősállapotban. A 3,5 ha-os tó déli és középső része 1,2-1,8 m, míg északi területe 2 m-nél mélyebb. A meder változatos, de akadómentes. A halfauna részben az őshonos fajokból, kárászok, vörösszárnyúak, bodorkák, compók, sügerek, áll. A dévért és a pontyot, amurt mesterségesen telepítették. Süllőt és csukát is évek óta telepítenek. Az Apagyi tavon egész évben lehet horgászni. Az elszaporodott ragadozóhal állomány a lékhorgászatot is meghonosította.

A Leveleki víztározó belvízvédelmi célokat szolgál és 240 ha területű. Levelek polgármester asszonya egyben a horgászegyesület elnöke is. A víztükröt mind a négy oldalon gát veszi körül. A Máriapócsi csatorna gyűjti egybe a környék vizeit és vezeti a tóba, majd az északi oldalon kilépve folyik tovább a Lónyai-főcsatorna és a Tisza felé. A meder délről észak felé mélyül, így a békés halak és a ragadozók fogása ketté válik. A tározóban szinte valamennyi hazai halfajunk megtalálható. A ponty, az amur telepítéssel kerül a vízbe, míg süllő részben előnevelt állapotban, részben természetes szaporulat révén. A csuka külön fejezet a tározó életében, mivel hosszú ideig abszolút rekord volt az a 19,6 kg-os példány, amelyet Ivány Sándor fogott 1989-ben. A 40-50 kg-os harcsák sem ritkák, de kevesen horgásznak rájuk. Természetesen a kárászok és dévérek is megtalálhatók a tározóban.



Tvordy György



2000. szeptember 08., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület