CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Errefelé az járja, ha van kit szeretni, s téged is szeretnek, magad virág vagy s örökké süt rád a nap.

Virág vagy, ha szeretnek

Errefelé az járja, ha van kit szeretni, s téged is szeretnek, magad virág vagy s örökké süt rád a nap. A helybéliek nem rövidítik a falu nevét, Csáfordjánosfának mondják. Sokféle történet kering itt, tudja valamennyit a tőzikés település polgármestere, Titkovits Pál, aki szentül azt hiszi, csak a virágok miatt zavarjuk.

Ami igaz, igaz, a kistelepülés – 298-an lakják – ősidők óta arról nevezetes, hogy ide köszönt be legelőször a tavasz, még pedig azzal, hogy előcsettinti csengős virágait a volt urasági erdőben, közel az egykori megyei főispán, Simon Elemér kastélyához, még közelebb a Répce vizén állt malom helyéhez, közel az Erdőaljához, a Csörgevölgyhöz, a Kapitányréthez. Lehet-e szebb hely Csáfordjánosfánál azoknak, akik itt születtek, akik itt élnek? Ugye nem? Az otthon, a faluközösség melege még a rossz napokon is átsüt, Bodó Gábor egykori fotóján szintén, akárcsak a kőris-tölgy-szil ligeterdők utolsó maradványfoltján. A természetvédelmi terület legfőbb értékei a kocsányos tölgyek és a tavaszi tőzike. Ha deliben virágzik a tőzike (bekerült a falu címeré-be!), az az igazi tavasz. Könnyen lehet, a jövő héten már illatos lesz a virágoktól a hat hektáros csáfordi erdő. Való igaz, a szapora virágért egykor messzi vidékekről jöttek a népek, szaggatták, gumóstól tépték, Piacra vitték, három megyébe hordták.

A helyiek persze örülnek a virágoknak, de még jobban a gáznak. Mondja Titkovits Pál, a szakemberek végzik a munkákat, május végére elkészülnek, mindenki várja a változást, a bekötöttség hetvenöt százalékos. Pályázat útján sikerült pénzt szerezni, de a lakók is a zsebükbe nyúltak. Most a csatornázásra adtak be pályázatot, a szervezett szemétszállítást pedig a második félévtől akarják megoldani.

Az ember csodálkozó szemmel néz a polgármesterre, azt kérdi: – Akad még jó hír? Titkovits Pál kettőt említ.

– A Béke utcában, a régi tűzoltószerház épületében falumúzeumot szeretnénk kialakítani. Összegyűjtjük a múlt tárgyait, dokumentumait, emlékeztetve az elődök életére, átadva a kincset az új nemzedékeknek. Azután lassan kezdünk tervezgetni, készülődni az augusztusi falunapra. Már a nyolcadik ünnepünk lesz.

Március elején a legérdekesebb a csáfordi erdő. Rágondolok Titkovits Jenőnére – született Dulicz Rozália –, aki egy-szer régen azt mondta nekem, a tőzikékből kiolvasható a természet parancsa. Bizony ám! – emelte fel a kezét, aztán szépen visszatette a térdére, úgy tartotta, mintha vándor-fényképész előtt ülne, s úgy nézett, ahogy ezen a tőzikés vidéken dukál. Nyugodtan és derűsen. A mondást tőle hallottam: virág vagy, ha szeretnek.

J. J.



2002. március 07., csütörtök 18:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület