CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

 “Szervusz Szomszéd - Servus Nachbar

     “Szervusz Szomszéd - Servus Nachbar címmel. a Magyar Televízió Soproni Körzeti Stúdiója az osztrák közszolgálati televízió, az ORF Kismartoni Körzeti Stúdiójával közösen 2001. júniusában kezdte riportsorozatát.
    A riportokat a Nyugat-Magyarországi Körzeti Magazinban láthatják a nézők péntekenként 13 órakor, Magyar 1-en.  Az aktuális választási műsorok miatt, a következő hetekben, néhány magazin kizárólag a választással fog foglalkozni  A műsorok azokhoz a rétegekhez is eljtnak - nyugdíjasok, kismamák, iskolások - akikben meglehetősen sok kérdés merül fel EU-csatlakozásunkkaI kapcsolatban; a szomszédos Burgenlandból elsősorban ez utóbbiaknak mutatnak gyakorlati példákat, mintákat az összeállítások.


Koczka Tibor stúdióvezető és dr. Szájer József  az Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek Bizottságának elnöke

- Az elmúlt évben 20 rész készült el. A sorozat idei folytatását a Külügyminisztérium EU Közvélemény-felkészítési Programjának pályázata tette lehetővé. A következő 25 részben a határ túloldalán élők várakozásait jelenítjük meg közelgő EU-csatlakozásunkkal kapcsolatban. Burgenlandban forgatandó rövid riportjainkban hétköznapi embereket mutatunk be mindennapi élethelyzetekben. Az Ausztriában készült 5 perces miniportrék arról is szólnak, miként változtatta meg a határ túloldalán élők életét az uniós tagság, mit várnak a magyar csatlakozás után - jelentette be Koczka Tibor a Soproni Körzeti Stúdió vezetője a soproni Arcus étteremben március 8-án tartott sajtótájékoztatón.
    A talákozón jelen volt dr. Szájer József Sopron országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek Bizottságának elnöke, aki beszélt a média Magyarország uniós csatlakozásának elősegítése érdekében betöltött szerepéről és felelősségéről.

    Többek között a társadalom, politika és média viszonyának kérdéskörét említette dr. Szájer József, aki szólt Magyarország EU csatlakozással kapcsolatosan történelmi értelemben előnyökkel mérhető alternatívájának szükségszerűségéről, amely a lehetőségek körének korlátaihoz viszonyítva értékelendők. Az EU-csatlakozás melletti érvek nem a két fél közötti teljes érdekazonossággal ekvivalensek. Az Országgyűlés Európai integrációs ügyek  Bizottságának elnökeként kiemelte a sajtónak az  EU integráció kérdéseit érintő témákkal kapcsolatos felelősségét. Egyrészt érthetőnek és egyértelműnek, másrészt az Európai Unióról, mint nemzeti programról való kommunikációnak, a hazai érdekek képviseletében folytatottnak kell lennie.  Az Európai Unióról – annak gazdasági, társadalmi, politikai, szociális vetületeiről – való kommunikáció új lehetőségeket és új problémákat jelent; egyesíti az EU csatlakozással és integrációval kapcsolatos eszközöket és lehetőségeket, ezáltal eszközeiben és struktúráiban lényegesen többet jelent az EU-ról szóló kommunikációt kizárólagosságánál.
    A tájékoztatón elhangzott: a Magyar Televízió Soproni Körzeti Stúdiója 8 perces hírműsoraival hétfőtől péntekig napi négy alkalommal - 6.30, 8.00, 12.10,18.04 - jelentkezik a Magyar 1-esen. Péntekenként 13 órakor 50 perces magazin műsorral jelentkezik hat megye - Győr-Moson-Sopron, Fejér, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala - teljes területén, valamint Somogy megye északi részén látható adásokkal. A határon túl Burgenlandban és a Csallóközben is foghatók az MTV Sopron adásai.
    A Magyar Televízió Soproni Körzeti Stúdiója 2002-ben riportok, miniportrék sorozatok elkészítését tervezi - nyilatkozta Koczka Tibor a Soproni Körzeti Stúdió vezetője. Osztrák pedagógus, falusi böllér, mezőgazdasági vállalkozó, munkanélküliekkel foglalkozó mentor, vidéki színész, szezonmunkás, újságíró, bolti eladó, újságárus, szalag mellett dolgozó betanított munkás, külföldi ösztöndíjjal tanuló egyetemista, távolsági autóbuszvezető, kertész, üzemben dolgozó éjszakai portás, szabómester, állatorvos, építészmérnök, kistelepülési polgármester, gyermekeit otthon nevelő nagycsaládos édesanya, középiskolás kollégista, sportoló, autókereskedő, vendéglős, hivatalnok, gyógyszerész hétköznapi embereket bemutató sorozat segíti majd a nézőket abban, hogy megtudják miként változott meg az uniós tagságot követően nyugati szomszédaink élete.
    A riportokat német nyelven készítik és magyar felirattal ellátva kerülnek adásba.
- Ezzel is szeretnénk hangsúlyozni a hitelességet, szoktatni a magyar néző fülét a német szavakhoz, kifejezésekhez, - mondta Koczka Tibor, s nem utolsó sorban egymás nyelvének megismerésére, a nyelvtanulásra ösztönözni a nézőket.
    A sajtótájékoztatón Karl Heinz-Papst az ORF burgenlandi stúdiójának igazgatója új háromnyelvű adás indításáról számolt be. Servus-Szia-Zdravo című adásuk mellett naponta sugárzott magyar hírek és heti egy kulturális összeállítás szerepel műsorukon; Adj' Isten, Magyarok című, közismert műsorukkal évente hatszor jelentkeznek. A burgenlandi stúdióigazgató arról is beszámolt, hogy a kisebbségi műsorbővítés mellett magyar-horvát – rádiós, tévés, internetes – , a soproni körzeti stúdióval közösen megvalósított nyelvtanfolyam is szerepel.

Köszönet  Magyar Televízió Soproni Körzeti Stúdiója munkatársainak a cikk elkészítésében nyújtott segítségért.



2002. március 10., vasárnap 00:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület