CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Közép Európai Statisztikus Fizikai Együttműködés (MECO) éves konferenciája.

    A MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet szervezésében, március 7-9. között Sopronban tartották a Közép Európai Statisztikus Fizikai Együttműködés (MECO) éves konferenciáját.
   
A közel másfél száz résztvevőt dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere köszöntötte a soproni volt Vármegyeháza dísztermében. A vendégek ünnepi köszöntését követően Dr. Iglói Ferenccel a szervezőbizottság elnökével és dr. Fáth Gáborral a szervezőbizottság titkárával, az MTA Szilárdtestfizikai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársával beszélgettem a tudományos élet jelentős jelentős nemzetközi eseményéről.

- A Magyarországon eddig kétszer megrendezett MECO konferenciasorozat 1974-ben indult - mondja dr. Iglói Ferenc egyetemi tanár, a Központi Fizikai Kutatóintézet Szilárdtestfizika és Optikai Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, a magyar szervezőbizottság vezetője.
    A most megrendezett rendezvény a huszonhetedik. A sorozatot a magyar fizika indította el. A legelsőt, amelyet Budapesten 1973-ban rendeztek, még nem MECO-nak hívták. Egy Ausztriában dolgozó amerikai doktorandusz adta a MECO nevet, az első MECO rendezvény Bécsben volt 1974-ben, viszonylag jelentős létszámú résztvevővel. A mostani a legnagyobb az eddigi rendezvények közül: körülbelül 140 résztvevővel, kilenc meghívott előadóval, 20 rövidebb, fiatalok által tartott előadással, 100 poszter formájában bemutatott eredménnyel.

- Mi az irányultsága, a célja a rendezvénynek?
- A rendezvény a fizika – az utóbbi években egyik legdinamikusabban fejlődő ágazatával – a statisztikus fizikával foglalkozik. Míg száz évvel ezelőtt a statisztikus fizikusok arról értekeztek, hogy hogyan működik a gőzgép, mitől olvad meg a jég, addig mára ez teljesen átalakult interdiszciplináris irányba: biológiai, közgazdaságtani, társadalomtudományi alkalmazások jelentek meg.
Ebben az évben a fő témák egy része a hagyományos értelemben vett statisztikus fizika, mint például a rendezetlen rendszerek – üvegszerű anyagok – viselkedésének tanulmányozása, de a ma divatos interdiszciplináris terület is jelen van: közgazdaságtani, társadalomtudományi, biológiai alkalmazások.

- Befolyásolja-e a tudományos szintű fizikai kutatásokat a piacgazdaság?
- A statisztikus fizikában nagy hangsúlyt kap az elmélet, ami az oktatáshoz, kutatóintézeti tevékenységhez kötődik; nem lévén közel az ipari alkalmazáshoz, így mindig szponzorálásra, állami támogatásra szorul - magyarázza dr. Fáth Gábort a szervezőbizottság titkára.
A források egy részét a szervezők egyike, az MTA Szilárdtestfizikai Kutatóintézete, valamint az Oktatási Minisztérium, az Országos Tudományos Kutatási Alap biztosítja, ugyanakkor más forrásokat – EU-s keretprogramokat – is igénybe veszünk.

- Kik ők és honnan jöttek a konferencia résztvevői?
- A MECO mint a neve is mutatja Közép-európai. Kezdetben a Pozsony-Bécs-Budapest háromszöget jelentette; ez rövid idő alatt kiszélesedett és európai jellegű rendezvénnyé vált. Az utóbbi években az európai keret is egyre tágult, itt Sopronban már vannak brazil, mexikói és japán résztvevők is.

- A magyarok ebben a tudományágban, és általában a fizikában hol helyezkednek el a nemzetközi élvonalhoz képest?
- A magyarokról kialakult az a vélemény, hogy az elméleti fizikában nagyon erősek. Azok a magyarok, akik a II. világháború alatt és után az Egyesült Államokba kerültek és Nobel-díjat kaptak, vagy a Nobel-díj közelébe kerültek, egy fél évszázadra meghatározták a magyar fizika megítélését. Az elméleti fizika, a matematika azok a területek, amelyekhez nincs szükség nagy anyagi erőforrásokra. A kísérleti fizikában, ahol például milliárd dollárokból kell megépíteni a részecske gyorsítót Magyarország nem versenyképes, de azokon a területen, ahol elég egy papír, meg egy toll, esetleg egy számítógép, a magyar fizikusok nagyon jók.

- Miért éppen Sopron a konferencia helyszíne?
- A helyszín kiválasztásában mindig van egy véletlen és egy szisztematikus elem. Szerettük volna Nyugat-Magyarországra hozni a rendezvényt, mivel a legtöbb résztvevő Németországból, Olaszországból és Ausztriából érkezik. Nyugat-Magyarországon négy-öt lehetséges helyszín közül választottuk ki Sopront.

- A fizika egy dinamizmukus tudományág. Milyen tanulságokkal szolgált a jelenlegi rendezvény?
- Az első nap három előadása a statisztikus fizika több szeletét mutatta be, elsősorban a biológiához kötődő dolgokkal.

- Említene néhány, a fizikával nem tudományos szinten foglalkozók számára is érthető kérdéskört
- Eyatan Domany úr arról beszélt, hogy a különböző sejtekben a gén kifejeződést hogyan lehet statisztikus módszerekkel elemezni; megállapítani azt, hogy bizonyos tumoros betegségekben melyek azok a gének, amelyek felelősek a betegségért.
    Olyan jellegű modellekről is szó esett, amelyek a tőzsdén az árak mozgásának okait kutatják, az azok mögötti szocio-fizikai jelenségeket. Például, hogy egy tőzsde-crach kialakulása hogyan értelmezhető a kereskedő-emberek egymással alkotta hálózatában; vagy statisztikai vizsgálata annak, hogy a sejtdifferenciáció mögött milyen modellek vannak: az ember minden sejtjében benne van a teljes biológiai információ és mégis a különböző sejtek különbözőképpen működnek, és a géneknek csak egy nagyon kis része aktivizálódik. Vicsek Tamás akadémikus arról beszélt, hogy hogyan alakul ki a vastaps a színházban, milyen fizikai, matematikai módszerekkel vizsgálható hatások húzódnak meg a színházi vastaps mögött.
    Dr. Fáth Gábor kérdésemre azt is elmondta, hogy ő poszteren mutatta be, azt hogy mi történik az árakkal az internetes vásárláskor. Mindenki azt gondolná, hogy idővel csökkennek az árak, mert könnyebb a piacon információhoz jutni, és mert nagyobb az eladók közötti verseny. A bemutatott matematikai modell az mutatta be, hogy lehetséges olyan helyzet, amikor a piacon kialakult nagyobb verseny ellenére az árak felfele mozdulnak el.

A fotón: Dr. Iglói Ferenc egyetemi tanár és Dr. Gimesi Szabolcs polgármester

A MECO honlapja


 
 



2002. március 10., vasárnap 02:38


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület