CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Drogkutatás Sopronban tanuló diákok körében

   Sopron Megyei Jogú Város megbízásából a Proprimo Marketing Tanácsadó Iroda által 2001. decembere és 2002. januárja között végzett felmérés teljes körű képet ad a városunkban élő 12-18 éves korosztályt érintő társadalmi problémáiról, hangulatáról, preferált szabadidős tevékenységeiről.
A vizsgálat során 1622 fő véletlenszerűen kiválasztott, Sopronban tanuló diákot kérdeztek meg. A kutatás módszere: önkitöltő kérdőíves közvélemény-kutatás. Az alkalmazott minta statisztikai hiba határa 2,5%. A megkérdezettek megoszlása nemek szerint: 51% lány, 49% fiú.


Németh Zsanett irodavezető és Pakainé Kováts Judit Proprimo Marketing Tanácsadó Iroda képviselője

    A kutatók célja nemcsak a droghelyzet felmérése volt, hanem az is, hogy részletesebb képet kapjanak az érintett korosztály problémáiról, hangulatáról, szokásairól. A spontán említett problémák között elő helyen a drogozás, alkoholfogyasztás, dohányzás állt. Az mindenképp pozítivnak tudható be, hogy a megkérdezettek közül csupán 6 fő érzi úgy, hogy helyzete kilátástalan. Azonban az is kiderül a válaszokból, hogy a három fő probléma mellett ok-okozati összefüggésben okként a családi háttér gyengeségét, vagy hiányát, esetleg lelki problémákat jelöltek meg a tanulók.
    Problémáikat, gondjaikat (1204-en) a barátaikkal-barátnőikkel beszélik meg a fiatalok. A bizalmi személyek körében a szülök csak második helyezést értek el, míg a pszichológus az utolsót. Nagy azoknak a száma, akik inkább magukba zárva próbálják a gondjaikat megoldani. Ez a csoport a leginkább veszélyeztettet, hiszen előbb nyul élvezeti cikkek után.
    Az ifjúság 46%-a érzi úgy, hogy a hangulat jó, 15%-nak nagyon jó. Aggasztó az, ahogy arra Dr. Payer Erzsébet alpolgármester asszony is rámutatott, hogy a válaszadók 30%-nak hangulata nem is jó nem is rossz. (Szignifikánsan a nemek és a korosztályok között nincs eltérés). A bizonytalan válaszadók szintén könnyebben nyulnak a különböző szerek után.
    A tanulók szabadidejük nagy részét a barátaikkal töltik, a fiúk általában többet szórakoznak, mint a lányok, nem egy esetben előfordul a heti 20 óra is. Szabadidős tevékenységek közül a TV nézést szerencsére megelőzi a sportolás, az olvasás azonban csak a 6. helyen szerepel. A szórakozásra költött összeg öt százalékuknál meghaladja a 4000 forintot, a válaszadók többsége viszont heti 1000 forintból próbál “kirúgni a hámból”.
    A megkérdezettek 22%-a rendszeresen dohányzik. Ebben az esetben nemek közötti különbség is tapasztalható, a fiúk sokkal erősebb dohányosok mint a lányok, és ez minden korcsoportnál igaz. A lányok 12-15 évesen még ki sem próbálták, addig a hasonló korú fiúk 40% már szívott cigarettát.
    A dohányzással ellentétben az alkoholt már nagyon korán kipróbálják a fiatalok. A megkérdezettek csupán 10% nem ívott szeszes italt. Szerencsére a napi alkohol fogyasztók száma 1-3% között mozog. A diákok 27 féle italt neveztek meg, a ranglista első helyén a bor szerepel, talán nem véletlenül, hiszen manapság ez a legolcsóbb. A bor után a sör, majd a vodka következik.

A következőkben térjünk rá a felmérés eredetei céljára, a drogfogyasztásra.
    A válaszadók 40%-át már kínáltak kábítószerrel. Ijesztő jel, hogy a legkisebbek közül már minden ötödik gyereknek kínáltak fel kábítószert. A nemek között sincs olyan éles határ, mint ahogy azt a dohányzásnál tapasztaltuk.
    A válaszadók közel harmada már az általános iskolában kapcsolatba kerül a különféle drogokkal, a legmagasabb szám azonban a 15-16 évesek között tapasztalható, itt 52%-uk próbálja ki. A drogfogyasztás gyakorisága kérdésre, a tanulók 5% azt felelte, hogy naponta, 7%-k hetente fogyaszt kábítószert.
    A felmérés mutatott arra is rá, hogy a drogot használók (308 fő) közül csupán kettőjüknek ajánlotta egy idegen az iskola előtt, legtöbbjüknek a barátja vagy ismerőse ajánlotta fel kipróbálásra.
    A “legkedveltebb” drog a Cannabis származék, a marihuána (THC, amely a marihuána és a hasis pszichológiai hatásaiért felelős). Jelentős pszichoaktív hatású, hat az enzimrendszerre, a hormonkiválasztásra és a neurotranszmitterekre is. A szervezet különösen jól tolerálja, a toxikus és effektív dózis aránya igen nagy.
    A kábítószer fogyasztást amint ahogy azt az elején említettük, a válaszadók közül 1091-en tartják korosztályuk legégetőbb problémájának, ugyanakkor 149-en nem tudnák, hogy kihez fordulnának ha segítségre szorulnának, hogy leszokjanak. A legtöbben 208-an ismét a barátokat jelölték meg bizalmi személyként. A fiatalok közül a legtöbben el is beszélgetnének társukkal, vagy esetleg terápiára küldenék. Sajnálatos, hogy a tanárok felé nincs bizalmuk a gyerekeknek, hasonlóan az orvostársadalomhoz. A családjuktól 93-an kérnének segítséget.
(Forrás: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata “Drogkutatás 2001.”)

    A kábítószer-fogyasztás a távol-keleti kultúrákba volt elterjedt, amint Európában, úgy Magyarországon is az alkoholfogyasztás volt a jelentős. Az utóbbi években pedig egyre megközelíti, vagy helyenként meg is előzi az alkoholfogyasztást a kábítószer-fogyasztás. Ez immár, nemcsak a fővárosban égető probléma, hanem a vidéki városokban is.
    A megoldást segítheti ezen felmérés. Komoly elemzésre lesz szükség, nemcsak a város vezetőinek, hanem az iskolák igazgatóinak, tanárainak. Olyan programot kell kidolgozniuk, amelybe szerepet kapnak a szülőkön kívül a kortárs segítők is. Amint azt láttuk, elsődleges bizalmi személyeket a barátok, ismerősök jelentik. Épp ezért fontos a felvilágosítás, megelőzés, hiszen a probléma nem a drog, hanem az ember.

Nagy Árpád
 



2002. március 10., vasárnap 18:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület