CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kereskedelmi és Iparkamara  

Hazai Európai Uniós kiadványok   -  Vándorkiállítás és konferencia

    Magyarország Társulási Megállapodása aláírásának 10. éves évfordulójára tavaly decemberben Budapesten nagy sikerrel megrendezett kiállítást a Gazdasági Minisztérium, együttműködve a helyi kereskedelmi és iparkamarákkal, valamint önkormányzatokkal az idén több vidéki helyszínen is bemutatja. A januárban Székesfehérváron, februárban a Nógrád megyei határ menti kistérségi központban Magyarnándorban, valamint Kecskeméten megrendezett kiállítás 2002. március 8-11. között Sopronban vendégszerepel.

    A hazai Európai Uniós kiadványok között több mint négyszázat foghatnak kezükbe a látogatók a legkülönbözőbb - a csatlakozást segítő - gazdasági témákban. Az 58 kiállító között megtalálható az Országgyűlés Külügyi Hivatala, a Miniszterelnöki Hivatal, a minisztériumok, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Agrárkamara, a szakmai szövetségek és érdekképviseleti szervezetek, az. Európai Tájékoztatási Központ, az EuroInfo hálózat, a felsőoktatási intézmények és kutató műhelyek, valamint a könyvkiadók.
    Az országjáró vándorkiállítás az érdeklődőkkel megismerteti az utóbbi években Magyarországon megjelent, a vállalkozások, kiemelten a mikro, - kis -és középvállalkozások EU csatlakozási felkészítését segítő általános, tematikus és szakmaspecifikus kiadványokat és tájékoztató anyagokat.
    A kiállítás célja a vállalkozások tájékoztatása az információs forrásokról, az utánnyomási igények felmérése, valamint tájékozódás - a látogatókkal folytatott személyes konzultációk, illetve kérdőív formájában - arról, hogy a vállalkozók milyen jellegű és tartalmú további kiadványokat fogadnának szívesen. A kiállítás további célja, hogy katalizátor szerepet töltsön be az állami felkészítés és a vállalkozási elvárások egyeztetésében. Ez egyúttal a vállalkozások EU piaci csatlakozását országos szinten koordináló, a Gazdasági Minisztériumban kidolgozott Középtávú Cselekvési Program-monitoring hatékony elemét is jelenti.
    Sopronban a B. W. Pannónia Med Hotel Európa-termében dr. Szájer József országgyűlési képviselő nyitotta meg a kiállítást.

A kiállítást dr. Szájer József Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek Bizottságának elnöke nyitotta meg

A Magyar Országgyűlés Európai Integrációs Ügyek Bizottságának elnöke beszélt a Magyar Kormány és azon belül a Gazdasági Minisztérium fontos – a kis- és középvállalkozások az unióra való felkészülését koordináló szerepéről – a kis- és középvállalkozások megfelelő versenypozícióba való hozásának fontosságáról  és felelősségéről. Az Európai Unióhoz való csatlakozás szempontjából nagyon fontos a megfelelő versenyképesség ahhoz, hogy profitálni tudjanak az Európai Unió által kínált lehetőségből.
    A kiállítás nyitásának napján Vállalkozások EU integrációs felkészítése címmel konferenciát is rendeztek annak helyszínén. Az előadások a magyar gazdaság fejlődéséről, a kormányzati szerepvállalásról, a kisvállalkozások EU csatlakozási felkészítéséről, vállalkozás-fejlesztést elősegítő tennivalókról, hazai és külföldi példákról szólt.

A rendezvény fővédnöke Pongorné dr. Csákvári Marianna a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára volt, akit az EU-s csatlakozás legfontosabb kérdéseiről kérdeztem.
- Ennek a feladatnak egy eseménye a mai, konferencia és kiállítás, amelynek célja felhívni a vállalkozók figyelmét az Uniós csatlakozással kapcsolatos teendőkre. A Széchenyi terv keretében már most működnek azok a támogatási lehetőségek, pályázatok, amelyek a vállalkozások számára többféle módon nyújtanak segítséget a megfelelő versenyképesség megteremtése érdekében. Megemlíteném itt azt a pályázatunkat, amely az Európai Uniós minőségi követelményeknek megfelelő szabványok megvalósítását támogatja. Az ezzel kapcsolatos költségek ötven százalékát pályázat útján a Széchenyi terv keretében megfizeti az állam azokra a beruházási támogatási pályázatokra, amelyek a vállalkozások befektetéseihez, beruházásaihoz, gépbeszerzéséhez nyújtanak támogatást ötven százalékos mértékben vissza nem térítendő módon.
    Nagyon széleskörű az így elnyerhető támogatás. Kifejezetten az uniós felkészüléshez kapcsolódik egy olyan pályázatunk, amely a felkészítő cégek számára ad lehetőséget, támogatást ahhoz, hogy minél több kis- és középvállalkozásnak tudja prezentálni azokat a legfontosabb tudnivalókat, szakképzési lehetőségeket, amelyek szintén nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy felkészüljünk az uniós csatlakozásra.

- Milyennek találja a GM és a kamarák közötti együttműködést?
- Ebben a témában nagyon jó a kamarákkal való együttműködésünk, egyrészt az Országos Kereskedelmi és Iparkamara nagyon szorosan együttműködik, részese a vállalkozások integrációs felkészítése céljából általunk koordinált programnak. Másrészt a helyi kamarák is érdeklődnek, együttműködnek, segítséget várnak, tőlünk és mi is az ő együttműködésükre számítunk, hiszen ez csak közös munkában képzelhető el

- Milyen hatással volt a kamarákkal való közös munkára a kötelező kamarai tagság megszüntetése, abban az értelemben, hogy eljut-e a vállalkozók minden rétegéhez az információ?
- Azt tapasztalom, hogy a kamarák az információikkal mindenkinek szolgáltatnak, éppen azért mert a kötelező tagság megszűntével érdekeltté váltak abban, hogy minél több érdeklődőt megszerezzenek maguknak, és a vállalkozások is nyitottak arra, hogy amennyiben számukra megéri, megfelelő ellenszolgáltatásban részesülve, számukra értékes információkat megszerezve, önként is és örömmel akár tagjai is legyenek a kamaráknak.
    Azt gondolom, hogy az önkéntes kamarai tagság bizonyos ösztönzést nyújt a kamaráknak azáltal, hogy szükségük van megszerezni a kamarai potenciális tagok érdeklődését, másrészt egy olyan helyzetbe juttatja a vállalkozókat, hogy örömmel, jó szívvel csatlakoznak és fizetnek majd tagdíjat egy olyan kamarának, amellyel az együttműködés az ő számukra is érdekeltség.
    Természetesen egy átmeneti periódusban vagyunk, amikor a kamarai tagság lényegesen lecsökkent, de én azt gondolom, és bizakodó vagyok egyben abban, hogy a kamarák érdekeltek lévén a komoly szolgáltatások nyújtásában, igyekeznek együttműködni, és így helyreáll majd az optimális egyensúly.

Tóth Éva



2002. március 12., kedd 00:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület