CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Sínek, váltók, emberek

A Nyitra utcai Általános Művelődési Központban nyílott a fiatal festőművész, Bakucz András kiállítása. Bakucz a Szombathelyi Főiskolán végzett rajz szakon, jelenleg a soproni egyetem hallgatója, belsőépítészetet tanul.

A huszonhárom éves művész már számos kiállításon szerepelt festményeivel a megyében több helyen, Szombathelyen pedig a Képtárban, és az MMIK-ban. A kiállítást Mészáros György festőművész, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének igazgatója nyitotta meg.

    Beszédét egy zenei előadás előzte meg, amit Németh Tamás követett el, sámáni zörejeket produkálva, a nézők arcára meglepettséget varázsolva. Előbb szőrös dobverővel vert egy, az oldalára függesztett dobot, majd felváltva fújt egy szakszofont és egy klarinétot. Néha ördögi ügyességgel kombinálta az ütős és fúvós hangszer megszólaltatását.
    Utána a Ferrum Színházi Társulás egy tagja, Meskó Krisztián szavalt. A kissé hosszúra nyúlt beszéd után – tehetségről, művészetről, a művész kilátásairól – megnéztük az alkotásokat.
    Festészetét nagyvonalú ecsethasználat jellemzi. Közelről nézve csak vízszintes és függőleges vonalakat látni, de a telerajzolt farostlemeztől távolodva, annak komor valódiságát kifejező pályaudvar képe rajzolódik ki. A pályaudvar sorozat Bakucz főiskolai diplomamunkája. Elmondása szerint a hagyományos akrillfesték mellett bátran használt akár zománc- vagy kályhafestéket is. A témaválasztás oka egyszerűen csak a szokványostól eltérni-akarás volt.
    A tájfestészet ezen különös megnyilvánulása mellett jelen voltak még egyéb alkotások is. Több pozitúrából megrajzolt, elnagyolt emberalakok, nonfiguratív monotípiák. A színeket szűk palettáról választotta, a síneket ábrázoló képeknél sötét föld színeket használ, míg a figurákat fakó, halvány pasztellszínekkel festette meg.
    A helyszín állapota elszomorító, az alkotások sokat veszítenek látványosságukból a csorba-csempés, szürkés falakon. Mindenesetre jó, hogy a fiatal művészeknek, nem a legtökéletesebb körülmények között, de van esélyük a bemutatkozásra.

s.j.



2002. március 13., szerda 19:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület